YTB'nin 'Uluslararasi Ögrenci Ödülleri 2021' Gerçeklestirildi

YTB Baskani Abdullah Eren: 'Türkiye burslari sadece bir burs programi degil. Türkiye burslarinin bir felsefesi var. Sadece ülkelerdeki en basarili beyinlerini alalim da degil. Bir ortak ideal, ortak bir gelecek tasavvuru için burs programini yürütüyoruz' 'Türkiye sizin ikinci anavataniniz. Sizler bizlere sadece ailelerinizin emaneti olarak gelmiyorsunuz. Sizler genç yetiskinlersiniz. Bizler sizi sadece ailelerinizin degil ülkelerinizin bize emaneti olarak görüyoruz'

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Baskani Abdullah Eren, Türkiye Burslarinin sadece bir burs programi olmadigini, bir felsefesinin oldugunu belirterek, bunu "ortak bir ideal ve gelecek tasavvuru için" yürüttüklerini bildirdi.

YTB tarafindan Türkiye'de yüksekögrenim gören uluslararasi ögrencilerin akademik, sosyal ve kültürel alanlarda sahip oldugu bilgi ve birikimlerini aktarmasi, bu baglamda çesitli eserler ortaya koymasi ve degerli fikirlerin desteklenmesi amaciyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Konferans Salonunda "Uluslararasi Ögrenci Ödülleri 2021" düzenlendi.

Eren, burada yaptigi konusmada, Türkiye Burslari çerçevesinde Türkiye'deki uluslararasi ögrenci sayisini 2012'den bu yana artirdiklarini vurguladi.

Bunun bir tesadüf olmadigini aktaran Eren, "Türkiye burslari çerçevesinde bugüne kadar 35 binden fazla ögrenciye burs imkani sunduk." dedi.

Eren, Türkiye Burslari ögrencilerine hitap ederek, "Türkiye sizin ikinci anavataniniz. Sizler bizlere sadece ailelerinizin emaneti olarak gelmiyorsunuz. Sizler genç yetiskinlersiniz. Bizler sizi sadece ailelerinizin degil ülkelerinizin bize emaneti olarak görüyoruz, ülkelerinizin geleceginin emaneti olarak görüyoruz." ifadelerini kulandi.

Türkiye'nin son 20 yildir dis politikada bir paradigma degisimi yasadigini ifade eden Eren, Türkiye'nin tarihi, kültürel ve etnik zenginligine degindi.

Eren, Türkiye'nin, bir medeniyetler besigi oldugunu ve doguyla bati arasinda da bir geçis noktasi oldugunu belirtti.

Türkiye'nin siyasetiyle, ekonomisi ve askeri yapisiyla Müslüman ülkeler arasinda farkli bir noktada oldugunu vurgulayan Eren, 20 yildir dis politikasinda da bir paradigma degisikligi gösterdigini, Batiyla olan iliskisinin disinda dis politikasini çesitlendirmeye gayret ettigini vurguladi.

Eren, Türkiye'nin yakin cografyadaki tarihi ve kültürel baglarini da tekrar kurmaya çalistigini söyledi.

- "170 ülkeden 15 bin ögrencimiz var"

Türkiye'deki uluslararasi ögrenci sayisini artirirken kaliteyi artirmanin da önemine vurgu yapan Eren, "Türkiye Burslari vesilesiyle biz kaliteli gençleri Türkiye'ye getiriyoruz. 170 ülkeden 15 bin ögrencimiz var. Bu 15 bin ögrenciyi dünyanin farkli yerlerinden Türkiye'ye getiriyoruz." diye konustu.

Eren, bunun yeterli olmadigini belirterek, Türkiye'de okuyup mezun olan ögrencilerle iletisimi koparmayacaklarini ve uçtan uca iletisimi devam ettireceklerini aktardi.

YTB'nin Uluslararasi Ögrenci Akademisi, Mezun Bulusmalari ve diger faaliyetlerinden bahseden Eren, Uluslararasi Ögrenci Akademisi çerçevesinde 5 bin ögrencinin egitim aldigini dile getirdi.

Eren, Akademiler çerçevesinde birtakim ürünler ortaya çikardiklarini belirterek, "Uluslararasi Ögrenci Ödülleri'nin" bu ürünlerin derecelendirilmesi için bir yarisma fikriyle ortaya çiktigini animsatti.

Geçen yil uluslararasi ögrenci stajlari ve üstün basari bursu programlarini baslattiklari hatirlatan Eren, "Üstün basari burslariyla bugüne kadar 144 ülkeden 634 ögrencimize basari bursu vermeye basladik." dedi.

Eren, Türkiye Burslarinin önemine isaret ederek, "Türkiye Burslari sadece bir burs programi degil. Türkiye burslarinin bir felsefesi var. Sadece ülkelerdeki en basarili beyinlerini alalim da degil. Bir ortak ideal, ortak bir gelecek tasavvuru için burs programini yürütüyoruz." diye konustu.

- Ögrencilere "gönüllü elçiligi" sürdürme çagrisi

YTB Baskani Eren, ögrencilerden, Türkiye Burslusu olarak gönüllü elçiligi sürdürmeleri ve ülkelerinde Türkiye Burslarinin tanitimini yapmalari ricasinda bulundu.

Konusmanin ardindan Türkiye Burslari Sanat Toplulugu dinletisi gerçeklestirildi.

Dinletinin ardindan yapilan ödül töreninde, yarismada dereceye giren tüm ögrencilere ödülleri takdim edildi.

Medya ve Iletisim kategorisinde En Iyi Kampanya/Farkindalik Yaratma alaninda birincilik ödülüne layik görülen Zehra Skrijelj'e ödülünü YTB Baskani Eren verdi.

Eren, ayrica Medya ve Iletisim kategorisinin diger alanlarinda ödül almaya hak kazanan ögrencilere ödüllerini takdim etti.

- YTB'nin Uluslararasi Ögrenci Ödülleri hakkinda

YTB'nin Uluslararasi Ögrenci Ödülleri'ne bu yil Proje, Rapor, Kongre, Kültür-Sanat, Medya ve Iletisim ile Edebiyat kategorilerinde toplam 892 basvuru alindi. Ön incelemeye tabi tutulan 892 basvurudan 505’i alaninda uzman jüri üyeleri tarafindan degerlendirilmeye alinarak dereceye girenler belirlendi.

Her kategorideki en iyi 5 eser, birincilik, ikincilik, üçüncülük ve iki mansiyon ödülü olmak üzere ödüllendirildi.
Kaynak: AA