Türkiye'nin Havalimani Sayisi Gelecek Yil 56'Dan 61'E Çikacak

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu: 'Su anda 56 havalimani yogun bir sekilde isletiliyor. Bunlarin üzerine önümüzdeki yil 5 tane daha havalimani ekleyecegiz, 61'e çikartacagiz' 'Son 19 yilda ülkemizde sadece bakanligimiz 1 trilyon 150 milyar liralik ulastirma ve altyapi yatirimi yapti' 'Su anda yapimi devam eden 4 bin kilometrelik hizli tren projemiz var' Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Burak Daglioglu: '18 yil önce 5 bin 600 civarinda olan uluslararasi sermayeli yatirimci sayisi, sirket sayisi 75 bin civarina ulasti' 'Türkiye yalnizca üretim için degil, hem üretim öncesi süreçler için hem de üretim sonrasi fonksiyonlar için bölgesel bir merkez konumunda'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, su anda 56 havalimaninin yogun bir sekilde isletildigini belirterek, "Bunlarin üzerine önümüzdeki yil 5 tane daha havalimani ekleyecegiz, 61'e çikartacagiz." dedi.

Karaismailoglu, Platin Global 100 Ödülleri 2021 programinda yaptigi konusmada, ulasim ve altyapi projelerinin ülke ekonomisinin yani sira istihdam, ticaret, turizm, tarim ve diger alanlara sagladigi katkilardan bahsetti.

Son 19 yilda Türkiye'de ulasim, altyapi ve haberlesme alanlarinda çok büyük bir degisim ve dönüsüm süreci yasandigini dile getiren Karaismailoglu, bu süreçte çok iyi planlanmis yatirimlarin hayata geçtigini bildirdi.

Bakan Karaismailoglu, "Son 19 yilda ülkemizde sadece bakanligimiz 1 trilyon 150 milyar liralik ulastirma ve altyapi yatirimi yapti. Bunlarin önemli bir kismini yüzde 80'ini genel bütçeden, devlet bütçesinden karsiladik." diye konustu.

Bu projelere iliskin detaylar veren, kara yolu, demir yolu ve hava yolu yatirimlarindan bahseden Karaismailoglu, denizcilik, haberlesme ve uzay yatirimlarinin art arda geldigini söyledi.

Karaismailoglu, küresel salgin sürecinde dahi yatirimlarina ara vermediklerini belirterek, Türkiye'nin hayata geçirdigi bölünmüs yol ve otoyollar sayesinde trafik kazalarinda ve yogunlugunda azalma, karbon emisyon saliminda düsüs yasandigini, projelerin zaman ve yakittan ciddi tasarruf sagladigini anlatti.

AK Parti hükümetleri ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde hava yolunun halkin yolu oldugunu kaydeden Karaismailoglu, "Ayni sekilde demir yollarinin komplesini yeniden elden geçirdik. Ülkemiz daha yakin zamanlarda yüksek hizli tren konforuyla tanisti. Su anda yapimi devam eden 4 bin kilometrelik hizli tren projemiz var. Bu hizli trenlerde hem yük hem de yolcu tasinacak." ifadelerini kullandi.

Havalimani yatirimlarina deginen Karaismailoglu, "Su anda 56 havalimani yogun bir sekilde isletiliyor. Bunlarin üzerine önümüzdeki yil 5 tane daha havalimani ekleyecegiz, 61'e çikartacagiz." dedi.

- "Kamu-özel is birligiyle 37,5 milyar dolarlik proje hayata geçirdik"

Bakan Karaismailoglu, kamu-özel is birligiyle hayata geçirilen projelerden bahsederek, bu sistem sayesinde söz konusu mega projelerin devletin kasasindan bir kurus dahi çikmadan hayata geçirildigini söyledi.

Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Istanbul Havalimani gibi projelerin sagladigi katkilari anlatan Karaismailoglu, kisa sürede hizmete alinan bu projelerin isletme süresince devletten herhangi bir masraf çikmadigini, garanti edilen yolcu sayisi asildiginda gelir paylasimi oldugunu kaydetti.

Karaismailoglu, kamu-özel is birligiyle 19 yilda 38 projede, 37,5 milyar dolarlik proje hayata geçirdiklerini belirterek, bu projelerin hepsinin kamuya açik ihalelerle, birden fazla firmanin verdigi teklifle kazanildigini aktardi.

Ekonomik degeri sifir olan bir alani Istanbul Havalimani ile ekonomiye kazandirdiklarini, su anda 200 bine yakin kisiye istihdam saglandigini dile getiren Karaismailoglu, "Devletten bir kurus çikmadan böyle büyük bir mega yapiyi ülke ekonomisine kazandiriyorsunuz. Isletme süresi boyunca 22 milyar avroluk kira geliri saglanacak. Ayrica garanti etmis oldugunuz yolcu sayisini geçtigi için ilk yil, 2019'da, 22 milyon avroluk devlete ekstra bir gelir saglandi." açiklamasinda bulundu.

Karaismailoglu, gerek direkt bakanlik gerekse kamu-özel is birligiyle çok kiymetli projelerin yapildigini belirterek, bu projelerin ülke ekonomisine ve vatandaslara sagladigi kolayliklardan bahsetti.

Bu projelere yönelik zaman zaman yapilan elestirilere deginen Karaismailoglu, "Bu gelisim ve degisim süreci devam edecek. Muhalefet etmek vatanina, milletine yapilan hizmete düsmanlik yapmak degildir. Bakanlik olarak vatanimiza, milletimize hizmetimizi artiracak her türlü elestirinin basimizin üzerinde yeri var." diye konustu.

- "Türkiye'de faaliyet gösteren yabanci sermayeli sirket sayisi 75 bine ulasti"

Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Burak Daglioglu ise uluslararasi is dünyasini Türkiye'de yatirim yapmaya davet ederken birçok nedenden bahsettiklerini belirterek, burada her zaman birinci sirada "Türkiye'nin yetkin ve rekabetçi insan kaynagina" yer verdiklerini, bunu birçok uluslararasi yatirimcinin da teyit ettigini söyledi.

Türkiye'nin çok rekabetçi ve çok yetkin bir yetenek havuzu bulundugunu dile getiren Daglioglu, "Burada sirketlerin en kiymetli varliga yaptigi yatirimlar eminim uzun vadede o rekabetçilikteki en kiymetli farki olusturuyor, avantaji olusturuyor." dedi.

Daglioglu, Türkiye 2003'ten bu yana 225 milyar dolar yatirim çektigini kaydederek, su açiklamalarda bulundu:

"18 yil önce 5 bin 600 civarinda olan uluslararasi sermayeli yatirimci sayisi, sirket sayisi 75 bin civarina ulasti. Burada birçok sektörde, birçok fonksiyon icra ediliyor. Tabii üretim sirketleri, üretim yapan, imalat yapan sirketler dikkati çekiyor fakat bizim bir iddiamiz var: 'Türkiye yalnizca üretim için degil, hem üretim öncesi süreçler için hem de üretim sonrasi fonksiyonlar için bölgesel bir merkez konumunda' diyoruz. Bugün baktigimiz zaman 200'den fazla uluslararasi sirketin Türkiye'de AR-GE merkezi, tasarim merkezi var. Satin alma ofisleri var. Üretim sonrasi fonksiyonlarda da en önemli kiymetlerden biri Türkiye bölgesel bir yönetim merkezi halinde."

Burak Daglioglu, uluslararasi sirketlerin Türkiye'de açtiklari egitim merkezlerine deginerek, bu merkezlerin çok yüksek katma deger içerdigini sözlerine ekledi.

Açilis konusmalari sonrasi 10 kategoride ödüller sahiplerini bulurken, 2 sirkete de özel ödül verildi. Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu ve Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Daglioglu da ödül veren isimler arasinda yer aldi.
Kaynak: AA