Kybele Heykeli Dogdugu Topraklar Olan Afyonkarahisar'a Döndü

Türkiye’den 1964 yilinda kaçak yollarla Israil’e götürülerek satilan, uzmanlarca M.S. 3. yüzyila tarihlendirilen Kybele, on binlerce kilometre yolculugun ardindan ABD’den getirilerek ana vatani olan Afyonkarahisar’a ulasti.

Kybele Heykeli Dogdugu Topraklar Olan Afyonkarahisar'a Döndü
Afyonkarahisar’in Çavdarli köyünde 1964 yilinda yol kazisinda bulunduktan sonra 1970’li yillarda yurt disina kaçirilan ve ABD’de bir müzayedede satilmak istenirken, Kültür ve Turizm Bakanligi, Disisleri Bakanligi ve Türkiye’nin New York Baskonsoloslugu tarafindan yürütülen titiz çalismalar sonucu geçtigimiz yil yeniden Türkiye’ye getirildi.

1700 yillik Anadolu’nun ana tanriçasi Kybele’nin tarih öncesi dönemlerde bollugun ve bereketin sembolü olduguna inaniliyor. Istanbul Arkeoloji Müzesi’nde bir süre sergilendikten sonra Kybele aksam saatlerinde polis eskortlari esliginde dogdugu yer olarak bilinen Afyonkarahisar’a getirildi.

Ahsap sandik içerisinde özenle paketlenerek tasinan heykel sandik içerisinden görevliler tarafindan çikarildi. Ardindan Vali Gökmen Çiçek ve kent protokol üyeleri Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi’ne getirilen heykelin önünde bir basin açiklamasi yapti.

“Heykelimizin sevincini yasiyoruz”

Açiklamasinda heykelin dogdugu topraklar olan Afyonkarahisar’a getirilmesinden duydugu memnuniyeti ifade eden Vali Çiçek sunlari söyledi:

“Bu topraklardan giden Kybele heykeli çiktigi topraklara, yapildigi yere tekrar geri döndü. Biz bunun sevincini yasiyoruz Afyonkarahisar olarak. 58 santimetre boyunda olan heykelimiz Afyonkarahisar’da Çavdarli köyünden 1960’li yillarda gittigi biliniyor. Bugün tekrar dogdugu topraklarda, tekrar üretildigi yere gelmesi bizi çok mutlu etti.”

“Müzemiz insallah 2022 yili haziran ayina kadar bitirilecek”

Eserin bittiginde Türkiye’nin en büyük ikinci müzesi olacak olan Afyonkarahisar Müzesi’nde sergilenecegini kaydeden Vali Çiçek, “Insallah eserimiz hak ettigi yerde hak ettigi sekilde sergilenecek. Müzemiz insallah 2022 yili haziran ayina kadar bitirilecek. Eserimizde meraklilarin ve bütün halkimizin görmesi için orada hazir olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA