Hazine Ve Maliye Bakani Nebati Ekonomi Gündemini Degerlendirdi Açiklamasi (4)

'Ocak ayindan itibaren enflasyonun düsmeye basladigi ve egilimini asagiya dogru kirdigini hep beraber görecegiz. Büyük firmalarimiz fiyatlari geri çekmeye basladi' 'Türkiye'de enflasyon bir sikinti. Enflasyonun yüksek kalmasindan veya inis trendine girmemesinden kaynaklanan bir sey olursa bunu piyasadan biliriz' 'KGF kredisi geliyor. KGF'yi de genisletiyoruz. Bunlarla ilgili çalismalarimiz var. Özellikle üretime yönelik Kurumlar Vergisi'nde 1 puanlik indirim yapiyoruz. KDV'de çok önemli düzenlemeler yapiyoruz. Diger alanlarda da sektörleri rahatlatacak adimlar atiyoruz' 'Emeklilerimizle ilgili arkadaslarimiz zaten çalisiyor. Bununla ilgili yapilacak iyilestirmelerin, emeklilerimizi de mutlu edecek bir iyilestirme olacagina yönelik benim de kanaatim çok yüksek'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, "Ocak ayindan itibaren enflasyonun düsmeye basladigi ve egilimini asagiya dogru kirdigini hep beraber görecegiz. Büyük firmalarimiz fiyatlari geri çekmeye basladi." dedi.

Bakan Nebati, NTV yayininda ekonomi gündemine iliskin sorulari yanitladi.

Piyasayi bilen ve bunun psikolojisini anlayan birisi oldugunu belirten Nebati, fiyatlamalarin beklentilere göre yapildigini söyledi.

Ancak dolar yükselis trendindeyken fiyatlarin "jet hiziyla" yukari gittigini ve bu degisiminin haksiz oldugunu vurgulayan Nebati söyle devam etti:

"Toplam maliyette yüzde 20-30 veya yüzde 40'lik bir artis var. Sen isçiye Türk lirasiyla ücretini ödüyorsun, kirani Türk lirasiyla ödüyorsun, borcun Türk lirasi… 'Döviz fiyatlari, emtia fiyatlari yükseldi ben de aynisini aktarayim…' Döviz fiyatlari düserken yukari elastik, asagi inelastik davranirsan karsinda bizi görürsün. Yamaç parasütünü bilir misiniz? Yamaç parasütünde dolanirsiniz rüzgara göre ve çok uzun bir süre sonra karaya varirsiniz. Piyasa bunu yapiyor. Yamaç parasütünden düsersiniz. Düsmenizin sebebi olarak da bizi göstermeyin. Hazine ve Maliye Bakanligi piyasaya girdigi zaman, piyasanin nasil bir tedbirler setiyle karsilasacagini, piyasa oyunculari çok iyi bilir. Onun için Hazine ve Maliye Bakanliginin araçlarini piyasada kullandiracak derecede siz yamaç parasütü yapmaya devam ederseniz düseceksiniz. Çok net söylüyorum. Olacak sey degil. Psikolojinizi kötümserden iyimser psikolojiye çevirdiniz. Simdi kisa günün kâri 'Ben yüksek gelir elde edecegim.' derseniz, kusura bakmayin. Türkiye'de enflasyon bir sikinti. Enflasyonun yüksek kalmasindan veya inis trendine girmemesinden kaynaklanan bir sey olursa bunu piyasadan biliriz.”

Nebati, petrol ve emtia fiyatlarindaki iyilesmelere, üretimdeki aksakliklarin giderildigine ve döviz fiyatlarinin düstügüne dikkati çekerek "Sen döviz fiyati arttigi anda gidip etiketini degistirdin. Döviz fiyati düserken etiketini neden degistirmiyorsun? 'Efendim ben pahaliya aldim.' diyorlar. Iyi de ucuza alip pahaliya sattigindaki kâr farki nerede? Kimse kimseyi kandirmasin." diye konustu.

- "Enflasyonun ezecegi bütün kesimlere gerekli destegi verdik"

Firsatçiyi ile stokçuyu, depo ihtiyaci olandan ayiracaklari bilgisini veren Nebati, giyim, ayakkabi gibi yaz sezonunu simdiden alan bir sektöre, 'Sen ayakkabini getirdin, stokçuluk mu yapiyorsun?' diye sormayacaklarini dile getirdi.

Ancak bunun firsata çevrilmemesi gerektigini belirten Nebati sunlari kaydetti:

"Döviz kurundan zaten çarpildiniz. Gittiniz birilerinin kuyruguna girdiniz çarpildiniz. Simdi de eger bu sekilde bir davranis sergilerseniz, kamunun kamu gücünün ve kamu otoritesinin ve özellikle de Hazine ve Maliye Bakanliginin ne oldugunu görmüs olursunuz. Net söylüyoruz. Böyle bir seye asla izin veremeyiz. Fakir fukaranin hakki var. Biz ezilmesin diye yüzde 50'lik bir fiyat artisi yaptik asgari ücretlilere. Damga vergisini, gelir vergisini kaldirdik. Bunu genislettik tüm ücretlilere, o fiyata kadar bir indirim gerçeklestirdik. Aynisini kullanin dedik. Orda da durmadik, memurlarimizi da faydalandirdik. Neden? Bir enflasyon gerçegi var. Enflasyonun ezecegi bütün kesimlere gerekli destegi verdik. Simdi biz ekonomi yönetimi olarak, bütçeye böylesine bir yükü karsilamak için adimlar atarken piyasa oyuncularinin bize karsi bu hareketlerini kesinlikle kabul etmeyiz. Geregini de yapariz."

- "Büyük baliklarin küçük baliklari olmayin"

Nebati, enflasyonist ortamlardan en çok etkilenen kesimin sabit gelirliler oldugunun altini çizerek onlarin hak ve hukukunu koruyacak tedbirler almalari gerektigini ve bu konuda geri adim atmayacaklarini bildirdi.

Memuru 19 yildir hep pozitif yönde koruduklarini ve bundan sonra da korumaya devam edeceklerini belirten Nebati ücretlileri de korumayi sürdüreceklerini söyledi.

Nebati, gerekli tedbirleri aldiklarina dikkati çekerek su degerlendirmelerde bulundu:

"Enflasyonun düsüs egilimini ilk çeyrekten sonra bekliyordunuz. Simdiki beklentiniz ne? Bugünden itibaren... Fiyatlara yansidi ve fiyatlar düsme egilimine girdi. Ocak ayindan itibaren enflasyonun düsmeye basladigi ve egilimini asagiya dogru kirdigini hep beraber görecegiz. Büyük firmalarimiz fiyatlari geri çekmeye basladi."

Dolayisiyla bunlari da gözeterek memurlara ek artislar yapildigini ve ücretlilerle ilgili gerekli adimlar atildigini aktaran Nebati, bundan dolayi kendilerine tesekkür edildigini söyledi.

Nebati, bütün bu enstrümanlarla tüm esnafa, üreticiye ve isletmeciye çok önemli desteklemelerde bulunduklarini vurgulayarak sunlari söyledi:

"KGF kredisi geliyor. KGF'yi de genisletiyoruz. Bunlarla ilgili çalismalarimiz var. Özellikle üretime yönelik Kurumlar Vergisi'nde 1 puanlik indirim yapiyoruz. KDV'de çok önemli düzenlemeler yapiyoruz. Diger alanlarda da sektörleri rahatlatacak adimlar atiyoruz. Güzel seyler olacak. Yapilacak çalismalarin neticesinde enflasyonla ilgili beklentimiz asagi yönde. Kim kaldi simdi emekliler? Emeklilerimizle ilgili arkadaslarimiz zaten çalisiyor. Bununla ilgili yapilacak iyilestirmelerin, emeklilerimizi de mutlu edecek bir iyilestirme olacagina yönelik benim de kanaatim çok yüksek. Ilgili bakanlik çalismasinin neticesinde, hangi noktaya gelecegimizi hep beraber görmüs olacagiz.”

Nebati, bireysel yatirimcilarin zarar etmesi kadar kendilerini üzen bir sey olmadigini belirterek sözlerini söyle tamamladi:

"Ekonomi yönetiminize, sayin Cumhurbaskanimiza ve siyasal iktidara lütfen gerekli ihtimami gösterin, sözlerine bakin. Çünkü sosyal medya ile hareket ederseniz, görüldügü üzere kaybettiniz. Olusturulan algilarla hareket ederseniz kaybedersiniz. Karamsarligi yayan ve bunun üzerinden nemalananlarin oyuncagi olmak istemiyorsaniz, lütfen adimlarinizi dogru sekilde, rasyonel bir yatirimci olarak atin ve büyük baliklarin küçük baliklari olmayin."

(Sürecek)
Kaynak: AA