Ekonomistler, Cumhurbaskani Erdogan Ile Bulusmayi Degerlendirdi Açiklamasi

Ekonomist Doç. Dr. Cüneyt Dirican: 'Önemli bir toplanti gerçeklesti. Özellikle döviz kurundaki düsüs egilimi ve kripto paralar gündeme geldi. Yeni modelle ilgili geri bildirimlerin de alindigi bir toplanti oldu' Yeni Safak Gazetesi Ekonomi Müdürü Ibrahim Acar: 'Cumhurbaskanimiz yeni ekonomi modelinin ana hatlarini anlatti. Türkiye ekonomisinin bu yeni modelle nereye getirilmek istendigiyle ilgili çok açik bir sekilde net mesajlar verdi'

Ekonomist Doç. Dr. Cüneyt Dirican, "Önemli bir toplanti gerçeklesti. Özellikle döviz kurundaki düsüs egilimi ve kripto paralar gündeme geldi. Yeni modelle ilgili geri bildirimlerin de alindigi bir toplanti oldu. Bunlarinin sayisinin artarak devam etmesinde fayda var." diye konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaskanligi Dolmabahçe Çalisma Ofisi’nde ekonomist ve akademisyenlerle sohbet toplantisi gerçeklestirdi. Ekonomistler toplanti çikisinda basin mensuplarina degerlendirmede bulundu.

Dirican, önemli bir toplantinin gerçeklestigini belirterek, "Özellikle döviz kurundaki düsüs egilimi ve kripto paralar gündeme geldi. Yeni modelle ilgili geri bildirimlerin de alindigi bir toplanti oldu. Bunlarin sayisinin artarak devam etmesinde fayda var. Saglikli iletisimin yapilmasi ve tüm taraflarin dogru bilgilendirilmesi saglikli bir finansal piyasa açisindan çok önemli. Her sey açik ve samimi sekilde konusuldu, en önemlisi gerekli cevaplar verildi ve Cumhurbaskanimiz tek tek dinledi ve not aldi." seklinde konustu.

Toplantilarin devam edecegini belirten Dirican, sunlari söyledi:

"Kripto varliklarla ilgili düzenlemenin çok yakinda meclise gelecegi söylendi ki bu anlamda halkimizin da büyük bir ilgisi ve beklentisi oldugu hepimizin malumu. Ve o anlamdaki bildirimler de alindi. Bunun özellikle finans merkezi ve Türkiye ekonomisinin gelisimi anlaminda ürün çesitliligi anlaminda da bir kazanim sekline nasil dönüsebilecegi konusuldu. Ihtiyaçlar, gereksinimler, elestiriler ve çözüm önerileri her türlü boyutuyla iletildi. Bunlar dedigim gibi not alindi. Verimli bir toplantiydi ve devami geldikçe de saniyorum hepimiz için kazanimlar bu anlamda daha hizli bir sekilde hayata geçecektir."

- "Çok açik bir sekilde net mesajlar verildi"

Yeni Safak Gazetesi Ekonomi Müdürü Ibrahim Acar da basin mensuplarina toplanti çikisinda yaptigi açiklamada, "Sayin Cumhurbaskanimiz yeni ekonomi modelinin ana hatlarini anlatti. Zaten canli yayinda da açik olan kismini izlediginiz gibi Türkiye ekonomisinin bu yeni modelle nereye getirilmek istendigiyle ilgili çok açik bir sekilde net mesajlar verdi." ifadelerini kullandi.

Toplantida akademisyenlerin ve gazetecilerin görüs ve önerilerinin dinledigine vurgu yapan Acar, sunlari kaydetti:

"Programin ana temasi yeni açiklanan ekonomi programi modelinin Türkiye'yi getirecegi noktanin orta gelir tuzagindan, çikarilmasi oldugunu söyleyebiliriz. Türkiye'nin ekonomisinin kur spekülasyonlariyla degerlendirilmeyecek kadar derin bir ekonomi politikasina sahip oldugu anlatildi. Türkiye'nin temel dinamiklerinin neler olduguna iliskin bilgi verildi. Türkiye'nin uluslararasi piyasadaki sayginligini, temel ekonomik büyüklüklerindeki fotografi anlatildi. Türkiye ekonomisinin temel büyüklüklerinin pandemide göstermis oldugu büyüme basarisindan bahsedildi. Türkiye sanayisinin geldigi noktayi, istihdami ve ihracattaki basari anlatildi. Makro ekonomik büyüklüklerin daha ileriye götürülmesi noktasinda atilacak adimlarin detaylari özetlendi."

- "Sorular çerçevesinde bazi riskler gündeme geldi"

Istanbul Bilgi Üniversitesi Finansal Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ege Yazgan ise "Kripto paralar da gündeme geldi ama tartismalarin odaklandigi yer aslinda döviz kurunun ve yeni ekonomik programin nasil devam edecegi üzerineydi. Sorular oldu ve o sorular çerçevesinde bazi riskler gündeme geldi. Programin devami ve öngörülerle ilgili." ifadelerini kullandi.

Yazgan, sunlari söyledi:

"Burada önemli olan tabii döviz kurunun belli bir düzeye gelmesi ve o düzeyde istikrar kazanmasi. Ekonomi yönetiminin de 3 asagi 5 yukari bu kur istikrari konusundaki yaklasimi da bir istikrarin kazanilmasi gerektigi yönünde ama zamanla kazanilacagi seklinde. Cari islemler fazlasi da hedefleniyor. Proje kredilerinin kullanimi konusunda da dikkatli olunmasi gerektigi konusuldu ve buna cevaplar verildi. Genel olarak uygulanan bu politikayla ilgili ilerde ne riskler getirebilir görüslerine karsi ekonomi yönetimi hem dinledi hem not aldi hem de cevap verildi. Çogunlukla paylasilan görüs de bu yönde ve belli bir süre sonra da bu döviz korumali hesapli politikanin daha sakinlesecegi zaman yerinden kaldirilacagi yönünde. Bir süre daha rüzgarin dinmesi beklenecek ama genel yönde bu politikalar devam edecek. Enflasyonun da buna paralel düsmesini bekliyoruz."

Kaynak: AA