Edirne'nin 'Enez Ayasofyasi' 56 Yil Sonra Ibadete Açildi

Edirne’de 12. yüzyilda insa edildigi tahmin edilen Enez Ayasofya (Fatih) Cami-i Serifi 56 yil sonra Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas tarafindan kilinan Cuma namazi ile yeniden ibadete ve ziyarete açildi.

Edirne'nin 'Enez Ayasofyasi' 56 Yil Sonra Ibadete Açildi


Fatih Sultan Mehmet’in 1455 yillinda Enez’i fethetmesiyle camiye dönüstürülen mabet, 1965’de meydana gelen depremde büyük zarar görmüstü. Büyük ölçüde zarar gören Enez Ayasofya Cami-i Serifi ibadete kapatilmisti. Vakiflar Genel Müdürlügünce 2015 yilinda caminin restorasyon çalismasi için görüsmeler baslatildi. 2016 yilinda proje ve ihale asamasi sonrasi vakfiyesine uygun sekilde restorasyonu Edirne Vakiflar Bölge Müdürlügü koordinasyonunda tamamlandi. Tarihi Osmanli camisi 56 yil sonra yeniden ibadete açildi. Tarihi cami Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan ve Vakiflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’un tesrifleriyle kilinan cuma namaziyla birlikte yeniden ibadete açildi.

"Camiler, minareler bizim tapu senetlerimiz"

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas açilista yaptigi konusmada, camilerin hem ibadethane hem de din egitimi noktasinda önemli oldugunu vurguladi. Erbas, "Islam medeniyetinin cami merkezli bir medeniyet oldugunu söyleyebiliriz. Hz. Muhammed (SAV), caminin içinde sadece namaz kilinmasi için degil camiyi okul haline getirmisti. Içindeki mektep ise suffe mektebidir. Biz ecdadimizin yolundayiz. Selçuklu, Osmanli ve bugün Cumhuriyet Türkiye’sinde her beldemizde her sehrimiz her köyümüzde camilerimiz var. 90 bin camimiz ile insanimizi hem ibadet noktasinda hem de din egitimi noktasinda büyük bir gayret içerisindeyiz. Camilerimiz, minarelerimiz bizim tapu senetlerimiz" diyerek Enez Ayasofya Camii açilisinin hayirli olmasini temenni etti.

"Yaklasik 15 milyon 500 bin lira bütçe"

Vakiflar Genel Müdürü Burhan Ersoy yaptigi açilis konusmasinda Enez Ayasofya Camisi’nin restorasyonunda yaklasik 15 milyon 500 bin lira harcadiklarini söyledi.

Ersoy konusmasinda, "Vakiflar Genel Müdürlügü olarak 2015 yilinda baslayan bugün son bulan çalismada yaklasik 15 milyon 500 bin lira bir bütçe ayirdik. 2020 Istanbul’da Ayasofya Camii ondan önce Trabzon’da Ayasofya Camii’yi ve Iznik Ayasofya Camii’ni ibadete açtiktan sonra bugün Edirne Enez Ayasofya Camii’ni yeniden ibadete açmanin mutlulugunu yasiyoruz" dedi.



Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan ise kültür miraslarinin önemine deginerek, "Kültür ve Turizm Bakanliginin en önemli vazifesi yurdumuz içerisinde bulunan tarihi mekanlari korumak yasatmak ve gelecek nesillere bir miras olarak birakmaktir. 56 yil sonra Sultan Fatih’in yadigari böylesine önemli bir eser hem de beldenin disariya dönük bir vitrini olacak bundan sonraki adimlar ile burasi hak ettigi degerin çok üstüne çikarak hem kültürel destinasyonunu korumaya devam edecek hem de iyi bir turizm noktasi olarak kendisini konumlandiracak" diye konustu.



"Geçmisi yasatarak gelecegimizi insa ediyoruz"

Edirne Valisi Ekrem Canalp yaptigi konusmada Edirne’nin tarihsel anlamdaki degerine vurgu yapti. Canalp, "Türkiye dünyada en fazla tarihi eser mirasina sahip olan ülkelerden bir tanesidir. Edirne ise Türkiye de en fazla tarihi mirasa sahip illerden bir tanesidir. Enez topraklari ise Edirne’de en fazla arkeolojik degere sahip olan ilçemizdir. Bu toprak böylesine özellikli bir topraktir. Önümüzde bulunan deniz ise kendi kendine temizleyebilme özelligine sahip harikulade bir denizdir. Bu ülke, bu il, bu ilçe Cenabi Allah’in bizlere bir lütfudur. Bizler sahip oldugumuz nimetlerin farkinda olarak geçmisten ecdadimizdan aldigimiz mirasi gelecege tasimaya çalisiyoruz. Bizler inaniyoruz ki geçmisi yasatarak, gelecegimizi insa ediyoruz. Çünkü millet olarak ne zaman ki geçmisimize sahip çikiyoruz gelecegimizi güçlü bir sekilde insa etmis oldugumuzun farkina varabiliyoruz. Bugün burada ceddimiz Fatih’in de mirasina sahip çikmanin onurunu yasiyoruz. Çünkü bu miras bize ceddimiz Fatih’ten kalan bir mirastir. Yaptigimiz bu gayretlerle geçmisimize sahip çiktigimizi gösteriyoruz. Geçmise sahip çikmak gelecegi insa etmektir. Bunu Enez’de basardik diger ilçelerimizde de basaracagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA