Diplomatik Kaynaklar Açiklamasi Türkiye Ile Katar, Kabil Havaalani'nin Isletilmesi Konusunda Taliban'la Prensipte Anlasti

Kabil'deki Uluslararasi Hamid Karzai Havalimani ile birlikte ülkedeki diger 4 ayri havaalaninin isletilmesi konusunda da Afganistan tarafi ile ön anlasmaya varildi Türkiye ile Katar'dan heyetlerin gerçeklestirdigi görüsmeler, önümüzdeki günlerde teknik komiteler vasitasiyla sürdürülecek.

Türkiye ile Katar'in, Taliban yönetimiyle Kabil'deki Uluslararasi Hamid Karzai Havalimani ve ülkedeki diger dört havaalaninin isletilmesi konusunda ön anlasmaya vardigi bildirildi.

AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindigi bilgiye göre, dün Afganistan'in baskenti Kabil'e ulasan Türk-Katar heyeti, Kabil Uluslararasi Hamid Karzai Havalimani basta olmak üzere diger 4 havalimaninin isletilmesi konusunda Afganistan tarafi ile prensipte mutabakata vardi.

Havaalanlarinin isletilmesi hususunda taraflar arasinda verimli geçen görüsmelerde, detaylarin belirlenmesi amaciyla karsilikli teknik ekipler kurulmasi ve görüsmelerin gelecek günlerde teknik komiteler vasitasiyla sürdürülmesi konusunda fikir birligi saglandi.

Kabil’den Doha’ya geçecek olan Türk–Katar heyetinin ortak çalismalara devam edecegi belirtildi.

Afganistan’in baskenti Kabil’deki Uluslararasi Hamid Karzai Havaalani, denize kiyisi olmayan ülkelerden Afganistan için ana hava baglantisi olmasi açisindan önemli bir yere sahip.

Taliban, es zamanli sekilde haziran ayindan itibaren siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeyi, agustos ayinda da vilayet merkezlerini hizla ele geçirmisti.

Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin baskentten ayrilmasiyla Taliban, 15 Agustos'ta baskanlik sarayi ve kamu binalarini ele geçirerek ülkede kontrolü saglamisti.
Kaynak: AA