(ÖZEL) Yayinlanan Genelge Mahalleli Için Umut Isigi Oldu

Içisleri Bakanligi’nca 81 ilin valiligine gönderilen genelgede, metruk yapilarin yikilmasi veya onarilmasiyla ilgili talimat, bu tip evlerin bulundugu bölgelerdeki vatandaslari umutlandirdi. Vatandaslar bu tip evlerle ilgili hemen çalisma yapilmasini beklerken, Eskisehir kent genelinde onlarca yapi bulundugu belirtiliyor.

(ÖZEL) Yayinlanan Genelge Mahalleli Için Umut Isigi Oldu
Bakanlik tarafindan yayinlanan genelgede, kamu düzeni ve güvenliginin muhafazasi, kent estetiginin saglanmasi, çevre kirliliginin önlenmesi, uyusturucu/uyarici madde temini ve kullanimi basta olmak üzere suç ve suçlu ile mücadele kapsaminda ülke genelindeki metruk binalarin tespit edilmesi, iyilestirilmesi veya rehabilite edilmesi, yikilmasi ve bu binalarin kullaniminin engellenmesine yönelik tedbirler hatirlatilmisti.

“Metruk Bina” kayit ve açiklama alani eklendi

Ayrica genelgeyle birlikte valilik ve belediye yetkililerince metruk oldugu tespit edilen binalara adres kaydi yapilmasi da engellenmis oldu. Yani böylelikle okul kaydi veya farkli gerekçelerle metruk bina olarak belirlenen yapilara adres kaydi yapilamayacak. Bu dogrultuda Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü’nce, Mekânsal Adres Kayit Sistemi (MAKS) ve Adres Kayit Sisteminde (AKS) yapi ve bina katmanlarina “Metruk Bina” kayit ve açiklama alani eklendi. Böylelikle metruk bina oldugu tespit edilen yapilara iliskin bilgiler yetkili idarelerce, MAKS ve AKS üzerinden gecikmeksizin Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü’ne bildirilmesi saglanacak.

Odunpazari halki genelgenin uygulanmasini bekliyor

Bakanlik tarafindan yayinlanan genelge sonrasi, metruk evlerin bulundugu birçok mahallede umut isigi yanmis oldu. Eskisehir’in en eski yerlesim yerlerinden olan Odunpazari’nda bulunan Dede Mahallesi de bunlardan sadece birisi. Yillardir metruk evlerle mücadele verilen mahallede halk, bugüne kadar yalniz birakilmaktan sikâyetçi oluyor. Çocuklarin ve kadinlarin her an tehlikede oldugu, aksam saatlerinde yas ve cinsiyet ayirt etmeksizin disari çikarken tedirgin olunan mahallede vatandaslar, genelgenin yürürlüge girmesini bekliyor.

“Mahallemizde bu sekilde 40-50 tane ev var”

Dogdugu günden beri Dede Mahallesi’nde yasayan Ilhan Coskunlar, metruk evlerde birilerine zarar verilmesinden çekindiklerini söyledi.

Mahallede bu sekilde yaklasik 50 tane evin oldugunu ve hiç kimsenin ilgilenmedigini belirten Coskunlar, “Eskisehir’in ilk kurulus yeri Odunpazari’dir. Fakat mahallemizle hiç ilgilenilmiyor. Bu metruk evlerde degisik insanlar kaliyor. Buralarda bir çocugun veya kadinin zarar görmesi mi gerekiyor? Ondan sonra mi yikilmasi gerekiyor? Hiç ilgi yok. Beklentilerimizin hiç birisi olmuyor. Bugün Eskisehir, Köprübasi veya Odunpazari merkezinden ibaret gibi gözüküyor. Mahallemize yapilan hizmetlerden memnun degiliz. Bu metruk binalarin hepsi asiri derecede sakincali. Mahallemizde bu sekilde 40-50 tane ev var. Bagimlilar buradan çikmiyor. Onlarin meskeni burasi. Mal sahipleri evlerini sattilar veya kiraya gittiler. Buralarla hiç ilgilenmiyorlar. Mülk sahipleri ya gelip tadilatini yapip kendisi oturacak, ya kiraya verecek ya da komple yikacak” ifadelerini kullandi.

“Bu evlere uyusturucu kullanan insanlar geliyor”

Özellikle hava karardiktan sonra metruk evlere genelde bagimlilarin geldigini belirten Yücel Hünerlibas, dogma büyüme Dede Mahallesi’nde yasiyor. Havalarin sogumasi ile birlikte bu evlere girip çikanlarin arttigini, bundan çok rahatsiz oldugunu belirten Hünerlibas, sunlari söyledi:

“Hava karardiktan sonra uyusturucu kullanan insanlar geliyor. Gelip geçen dahi çok rahatsiz oluyor. Su görüntü hiç yakismiyor. Buraya bir tane çocuk girse, burasi yikilsa bunun sorumlusu kim olacak? Çoluk çocuga buralarda sikintili durumlar yasansa bunun sorumlusu kim olacak? Hiç hos olmayan olaylar yasanabilir burada. Olduktan sonra gelip buralar yikilirsa bir anlami olmayacak. Önemli olan bu tip olaylarin önüne geçilmesidir.”
Kaynak: İHA