CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu Adana'da Çiftçiler Birligini Ziyaret Etti Açiklamasi

'Sandiga gittiginizde elinizi vicdaniniza koyup öyle oy kullanmanizi istiyorum. Bunu yaptiginiz takdirde Türkiye düzelir'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Sandiga gittiginizde elinizi vicdaniniza koyup öyle oy kullanmanizi istiyorum. Bunu yaptiginiz takdirde Türkiye düzelir." dedi.

Kiliçdaroglu, Adana Çiftçiler Birligini ziyaret ederek üreticilerle bir araya geldigi programda, sehrin tarimin baskenti oldugunu söyledi.

Tarimin, dünyanin bütün ülkelerinde stratejik sektör oldugunu aktaran Kiliçdaroglu, bunun önemini herkesin kavramasi gerektigini belirtti.

Kiliçdaroglu, kirsalda genç kalmadigini, bu durumun Türkiye için ciddi bir tehlike oldugunu anlatarak, bu konuda önlem alinmasi gerektigini ifade etti.

Havza bazli planlama yapilmasi gerektigini vurgulayan Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Kim neyi ekecek, önceden herkesin bunu bilmesi lazim. Adana mi, oturulur konusulur. Adana'nin toprak analizleri yapilir, bugday mi, arpa mi, karpuz mu ekilecek havza bazli planlama yapilmasi lazim. Planlama yapildiktan sonra kimin ne ekecegi belli olacak. Arti onun maliyetine bakmak lazim. Üstüne makul bir kar koyacaksiniz. Maliyet arti makul kar esittir taban fiyat olur. Bu taban fiyatin üstünde çiftçi ektigi ürünü daha yukari bir bedelle satiyorsa, ihracat yapiyorsa hiçbir sorun yok. Daha yüksek bedelle satabilir. Iç piyasaya satabilir, ihracat yapabilir, sanayiye satabilir, kendisi bilir ama taban fiyatin altina düstügü zaman devletin onu satin almasi lazim. Böylece çiftçinin zarar edecegi bir modeli sifirlamamiz gerekiyor. Bunu biz her yerde savunuyoruz. Her yerde bunu söylüyorum. Bunun mutlaka olmasi lazim. Olmadigi takdirde tam bir kaos çikiyor ortaya."

Kiliçdaroglu, çiftçinin zarar edecegi için ekim yapmadigini savunarak, "Önümüzdeki yazin hep birlikte bir gida krizi yasayacagiz." dedi.

Ziraat Bankasinin çiftçiye destek vermesi gerektigini vurgulayan Kiliçdaroglu, "Siz çiftçiye destek vereceginiz yerde kalkiyorsunuz 'Su televizyonlari ve gazeteleri al, sana 700 milyon dolar para verecegim... 'Zamani gelince de 'Parayi ödemiyorum.' diyor. Buyur, bir çiftçi de desin bakayim, Ben kredimi ödemiyorum.' diye, traktörüne haciz, hayvanlarina haciz, bu adalet mi ya?" diye konustu.

Kiliçdaroglu, çiftçilerin ve esnafin aldiklari kredilerin faizlerini sifirlayacaklarini dile getirdi.

Maliyetler katlaninca sonucun tüketiciye yansidigini kaydeden Kiliçdaroglu, "Siyaset kurumu bakiyor kimi suçlayayim? En az sesi çikan çiftçiler, 'O zaman çiftçileri rahatlikla suçlayabilirim.' diyor, 'Çünkü onlarin sesi çikmiyor.' diyor. Evet sesiniz pek fazla çikmiyor, kimse kusura bakmasin yani." diye konustu.

Bir çiftçinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in kendisine açtigi tazminat davalarini hatirlatmasi üzerine Kiliçdaroglu, "O davalarin hiçbir önemi yok. Ben onlarin tamamini kazaniyorum. Ben hak temelli mücadelemi yaparim ve sürdürürüm, o davalarin da tamamini kazanacagim. En son kaybettigim bir davayi Avrupa Insan Haklari Mahkemesinde kazandik. 13 bin avro ödediler bana. Böylece bankada 13 bin avrom var. Özellikle Türk lirasina çevirmedim. Onu Erdogan her gördügünde Hazineye verdigi zarari görsün diye." ifadelerini kullandi.

- "Millet Ittifaki, Türkiye'nin bu açmazdan çikmasinin yollarini ariyor"

Kiliçdaroglu, Türkiye'nin tarim ve ekonomi politikasini elestirerek, söyle devam etti:

"Üzülmeyin, biraz sikinti çekeceksiniz bunun farkindayim. Sadece siz çekmiyorsunuz. Esnafi da sanayicisi de çiftçisi de herkes büyük bir sikinti içinde ve bir karamsar hava var. Bunun da farkindayiz ama bu karamsarligi dagitmak bizim elimizde. Önümüzdeki süreç içinde göreceksiniz, Millet Ittifaki olarak Türkiye'nin bu açmazdan çikmasinin yollarini beraber ariyoruz. Güçlendirilmis parlamenter sisteme nasil geçecegimizi, hangi ilkelerden yola çikarak geçecegimiz konusunda genel baskan yardimcilarinin çalismalari çok iyi gidiyor ve sonlanmak üzere. Önümüzdeki süreçte yine genel baskan yardimcilarindan olusan bir ekiple ekonomi konusunda ne yapacagimizin çalismalarini yapacagiz. Evet, iktidara geldigimizde ekonomide ne yapacagiz? Bunu da halka anlatmamiz lazim."

- "Politikanin yeni bir yola evrilmesi gerekiyor"

Çiftçilere "Karamsar olmayin" diye seslenen Kiliçdaroglu, sunlari kaydetti:

"Türkiye güzel bir ülke, güzel, çaliskan insanlari, üreten insanlari var. Emin olun önündeki siyasi engeli kaldirsalar çok büyük basarilara imza atacak insanlarimiz var. Bakin dünyada saygin edebiyatçilarimiz, doktorlarimiz, mühendislerimiz, sanayicilerimiz var ama dünyada ses getiren, saygin, politikaci yetistiremiyoruz. Politika biraz da böyle isi gücü olmayanlarin ya da iste 'Bir yerden nasil biraz kisa sürede zengin olurum?' diye düsünen insanlarin alani haline dönüstü. Politikayi buradan çekip çikarmamiz lazim. Onu çekip çikaracak olan da ben degilim, sizlersiniz, beraber çekip çikaracagiz. Gerçekten de politika aslinda kisinin kendisini topluma vakfetmesi demektir. Toplumun çikarlari için mücadele etmesi demektir ve bu mücadeleyi dünyayi örnek alarak yapar, yani dar bir alan içinde yapmaz, dünyadaki bütün gelismeleri dikkate alir ve ona göre yapar. Katma degeri yüksek ürün üreten Türkiye, saygin bir ülkedir. Dolayisiyla bunlarin yapilmasi lazim. Onun için de politikanin yeni bir yola evrilmesi gerekiyor. Onu yapacak olan da sizlersiniz. Yani isin özeti sandiga gittiginizde elinizi vicdaniniza koyup öyle oy kullanmanizi istiyorum. Bunu yaptiginiz takdirde Türkiye düzelir. Ön yargilarimizi tamamen atmaliyiz bir tarafa. Türkiye yeniden gerçekten çok iyi bir ivme kazanabilir."

Kiliçdaroglu'na, konusmasinin ardindan Adana Çiftçiler Birligi Baskani Mutlu Dogru narenciye ürünleri hediye etti.
Kaynak: AA