Italya Basbakani Draghi Açiklamasi 'Libya'nin Istikrari, Göç Akinlarinin Kontrolü Açisindan Esastir'

Italya Basbakani Mario Draghi, Libya'nin istikrara kavusmasinin, düzensiz göç akinlarinin kontrol edilmesi açisindan da önemli oldugunu söyledi.

Draghi, dünya genelindeki Italyan büyükelçilerin bir araya geldigi 14'üncü Büyükelçiler Konferansi’nin son gününde bir konusma yapti.

Libya'nin tam istikrara kavusmasina yönelik taahhütlerini Birlesmis Milletler (BM) tarafindan belirlenen yolu izleyerek devam ettirmeleri gerektigini dile getiren Basbakan Draghi, "(Bu), Libyalilarin liderliginde, uluslararasi toplumun desteklemesi ve eslik etmesi gereken bir süreç." dedi.

Draghi, Libya'da 24 Aralik'taki seçimlerin ertelenmesi durumunda, ülkeyi birlestirecek ve kalici barisa götürecek; özgür, güvenilir ve kapsayici seçimlerin bir an önce yapilmasi gerektigini belirtti.

Italya Basbakani, sözlerini söyle sürdürdü:

"Libya'nin istikrari, göç akinlarinin kontrolü açisindan da esastir. Geçen aylarda bu konuyu yeniden Avrupa Birliginin (AB) gündemine getirebildik. AB'nin degerlerimize uygun, insani, paylasilan ve güvenli bir yönetimi benimsemesi elzemdir. Üçüncü ülkelerden Avrupa'ya, sadece Italya'ya degil, diger Avrupa ülkelerine de yönelik insani koridorlara ihtiyacimiz var. Adil ve etkili geri dönüs anlasmalari yapmak gerekiyor. Burada da AB öncü bir rol oynayabilir."

Draghi, Avrupa'nin dogu sinirlarinda belirgin hale gelen çatismalari azaltma konusunda kararli olduklarini ifade ederek, "Ukrayna'da Rusya ile olan tansiyondan ve Polonya-Belarus sinirindaki krizden bahsediyorum. Her türlü provokasyonu kinamakta kararli olmaliyiz. Göçmenlerin jeopolitik bir baski araci olarak kullanilmasi kabul edilemez." yorumunu yapti.

Söz konusu senaryolar dogrultusunda NATO’yu tamamlayici nitelikte bir Avrupa savunmasinin hizlandirilmasi gerektigini aktaran Draghi, "Oybirligi ilkesinin asilmasindan baslamak üzere, etkin karar alma mekanizmalariyla daha net ve güçlü bir dis politika olusturmamiz gerekiyor. Bu ittifaklar içinde ABD ile iliskiler merkezi roldedir ve öyle de kalacaktir." dedi.

Draghi, Fransa ile 26 Kasim'da imzaladiklari genis kapsamli Quirinale Anlasmasi'ni "tarihi" olarak nitelerken, Almanya ile dün üzerinde çalismaya basladiklari "eylem plani"nin iki ülke arasinda koordinasyonu artiracagini kaydetti.

Mario Draghi, Italya’nin dönem baskanliginda G20'de bu yil boyunca küresel vergilendirme, Kovid-19 asilarinin dagitimi ve iklim degisikligiyle mücadele alanlarinda önemli ilerlemeler kaydettiklerini de ifade etti.

Kaynak: AA