Gümüshaneli Kadinlar Bileziklerini Bozdurup Hayvanciliga Yatirim Yapti

Gümüshane’de 30 yildir küçükbas hayvanciligin yapilmadigi daglarda kadinlarin da bileziklerini bozdurarak katildiklari kooperatifle 500 küçükbas hayvan alindi, 150 hektar tarla ekildi, daglarda yeniden zil sesleri duyulmaya baslandi.

Gümüshaneli Kadinlar Bileziklerini Bozdurup Hayvanciliga Yatirim Yapti
Arzular-Kabaköy Beldesinde yasayan kadinlar bileziklerini ve altinlarini satarak katildiklari kooperatifle köylerinde unutulmaya yüz tutmus hayvanciligi tekrar hayata geçirirken ülke ekonomisine de katki sagliyor.

Gündüz ev islerini yaptiktan sonra mandirada görevli çobanlara yardim ederek koyun ve keçi yavrularini yedirip otlari dograyan kadinlar ise halinden oldukça memnun.

Geçtigimiz Ocak ayinda 150 adet küçükbas hayvanla kurulan Arzular-Kabaköy Esentepe Mahallesi Tarim Kalkinma Kooperatifi, devletin destegiyle 500 küçükbas hayvana ulasti. Kooperatif için ayrica devlet destegi ile yaklasik 2,5 milyon TL bedelle içerisinde 2 adet çoban evi bulunan bir mandira insa edildi.

Kadinlarin bileziklerini ve altinlarini bozdurarak katildiklari 205 üye sayili kooperatifteki sayilari 60’a ulasirken, "Koyunlarin otunu kendi tarlamizdan temin edelim" diyerek harekete geçen vatandaslar köyde yillardir ekilmeyen 150 hektar alani da traktörle sürerek ekim yapti.

“Koyunumuzun, kuzumuzun zil sesini duyduk köyümüz senlendi”

Kooperatife destek saglamak ve katilmak için bileziklerini bozdurdugunu söyleyen Saziye Yakut (55), “Muhtarimiz geldi seni buraya üye yapmak istiyorum dedi bende tamam dedim. Önce bir miktar para verdik buraya sonra yetersiz oldu tekrar katki sagladik. Önce bileziklerimi bozdurdum sonra Euro’m vardi onu bozdurdum buraya katki yaptim ve katki yaptigimdan dolayi gurur duyuyorum. Önceden burada çalisanlarimiz vardi simdi ben de geldim burada davarlarimizin otunu kesiyorum. Koyunlarimiz yavruladiginda çobana da yardimci olacagiz. Önceden öyle bir düsüncem yoktu. Onlari ben sakliyordum. Demek ki buraya nasipmis burasi için bozdurdum. Hiç pisman degilim. Allah razi olsun sebep olanlardan. Belediye baskanimizdan, kendi baskanimizdan muhtarimizdan kim sebep olmussa Allah razi olsun. Böyle bir seyi bize yasattilar. Koyunumuzun zil sesini duyduk kuzularimizin sesini duyduk daha iyi oldu, köyümüz senlendi. Yazlari köyümüz kalabalik ama kisin burasi issiz oluyor. Su anda köyde büyükbas hayvancilik bitti. Üç bes tane evde hayvancilik var ama onun da ardini aldilar yapamiyorlar. Yazin bostan isleriyle biz mesgul oluyoruz, fasulye ekiyoruz, ev isleriyle mesgul olup gidiyoruz ama simdi koyunumuz buraya geldikten sonra burada bununla ilgileniyoruz” dedi.



“Kooperatife katildik ve gurur duyduk”

Yapilan çalismalarin köyde birlik beraberligi sagladigini bile getiren Nebiha Tasçi (71) da “Benim büyük kizim geldi söyledi bunu. Bileziklerimi bozdurduk, kooperatife katildik. Köyümüzün halki bir araya geldi, dernekten dolayi kaynasti. Insanlarimiz çok sahane isler yapti köyümüzde. Dernegimizin büyümesi için yine de gayret edecegiz. Sadece verdigimizle kalmayacagiz büyüyecek bu dernek, destek olanlardan da Allah razi olsun. Köyümüz kalkinsin. Köyümüzün halki disarida bu vesileyle köyümüze toplaniyorlar birlik beraberlik oluyor. Baskanimiz çok güzel çalisti, destek olmak zorundayiz olacagiz da köyümüzün halki için köyümüz için” diye konustu.



“Kadinlar erkeklerden daha hevesli”

Kurulan kooperatife kadinlarin desteginin çok fazla oldugunu belirten kooperatif yöneticisi ve Arzular-Kabaköy Beldesi Gaziler Mahallesi Muhtari Sabil Yakut (42), “Bu kooperatif kurulali bir yil oldu. 200’e yakin üyemiz var. Yaklasik olarak 500 tane koyun ve keçimiz var. Burada genellikle bayanlar agirlikli olarak katkida bulundular. Altinini bozduran oldu, bilezigini bozduran oldu bu sekilde katkida bulundular. Daha sonra burada gelip çalisiyorlar da. 30 yildir bu daglarda koyun kuzu yoktu. Böyle bir seye kalkistik ve arkadaslarla toplanarak büyüklerimizden yardim aldik. Bu sekilde bu hayvanciligi insallah devam ettirecegiz. Yaylamiz var yazin yaylaya çikiyoruz. Koyunlarimiz için kisin da burayi yaptik burada kaliyor. Yaylalarimizda ve baska arazilerimiz var buralarda 150 dönüme yakin araziyi sürdük. Belki de 30-40 yildir sürülmeyen arazileri sürdük, ektik. Hayvanimizin ot ihtiyacini ve yem ihtiyacini buralardan karsilamaya çalisiyoruz. Insallah bunu 200’e çikaracagiz, yine ekilecek biçilecek yerlerimiz var. Tarim ve Orman Il Müdürlügü’nün yüzde 50 hibe destegiyle bu ahirimizi yaptik. 2 milyonluk bir yatirimi köyümüze kazandirdik. Kadinlar erkeklerden daha çok hevesli ve istekli. Burada çok desteklerini gördük. Hayvanlarinin otlarini dogramak için bile burada katkida bulunuyorlar” ifadelerini kullandi.

Esentepe Mahallesi Muhtari Özgür Bayir, tarim üzerine kurulu kooperatifleriyle küçükbas hayvancilik yaptiklarini belirterek üyelerin birçogunun gurbetçi oldugunu söyledi.

Bayir, “Gurbetçilerimizin köyümüze duyduklari hasretten dolayi böyle bir girisimde bulunduk. Tarim destekli hibeden faydalandik. Bine yakin hayvan kapasitesi var. Köyümüzdeki hayvan özlemini gerçeklesmeye çalistik, insallah daha da büyütecegiz. Özellikle çocuklarimiz bize özensinler, gençlerimiz destek versin biz bu isi yürütelim” seklinde konustu.

Kooperatif yöneticilerinden Kazim Bayir da yaklasik bin 500 metrekarelik tesisi kurduklarini belirterek, söyle konustu: “Devletimizin bu konuda büyük katkisi oldu. Üyelerimiz olarak yarisini biz yarisini devletimiz karsiladi. Ekonomiye, tarima katkimiz olsun diye basladik. Hem mandiramizi yaptik hem hayvan aldik. Bizde elimizden gelen katkiyi yaptik. Bu isi daha da büyütecegiz. Yag, süt, tereyagi yapabilirsek büyük bir katkimiz olacak insallah.”

Hem kooperatife katki saglayan kadinlar hem de erkek üyeler kendilerine sunduklari katkilar için Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli ve il teskilatina, ArzularKabaköy Belediye Baskani Çetin Riza Tanis ve katki saglayan herkese tesekkür etti.
Kaynak: İHA