Çocuklarda Beyin Ve Sinir Hastaliklarinin Belirtilerine Dikkat Edilmeli
Acibadem Eskisehir Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmani Dr. Alper Alabulut, “Çocuklarin yaklasik yüzde 3 ile 5’i kadarinda beyin ve sinir cerrahisi bölümünü ilgilendiren hastaliklarla karsilasabiliyoruz. Bu nedenle kusma, bas agrisi, uyku hali gibi belirtilerde vakit kaybetmeden doktora basvurulmali” dedi.

Beyin ve sinir cerrahisine basvurmayi gerektiren yeni dogan ve çocukluk çagi sorunlarinin basinda hidrosefalinin (beyinde ve beyin çevresinde beyin-omurilik sivisinin birikmesi) geldigini belirten Dr. Alper Alabulut, diger rahatsizliklar hakkinda sunlari söyledi:
“Bunun disinda erken çocukluk döneminde veya yeni doganlarda omurga ve omurilik bozukluklari olarak bilinen spina bifida, skolyoz ve kifoz hastaliklari görülebiliyor. Özellikle skolyoz ve kifoz gibi hastaliklar siklikla 8 ile 12 yas arasinda tespit ediliyor. Beyin ve omurilik sisteminin tümörleri ve kraniosinostoz adi verilen kafatasinda sekil bozuklulari da sikça karsilastigimiz hastaliklar oluyor. Omurgada egrilik, yenidoganda sirt, boyun bölgesinde sislik, ayrik omurilik, killanma artisi, delik seklinde gamze görüntüleri toplumda sik görülen ‘Spina Bifida’ hastaliginin belirtisi olabiliyor. Çocuk nörolojisiyle birlikte hareket ettigimiz epilepsi, spastisite gibi hastaliklar da yeri geldiginde beyin ve sinir cerrahisinin müdahale etmesi gerektiren durumlar ortaya çikartabiliyor.”
“Aileler önce beyin ve sinir hastaliklari cerrahina veya uzmanina basvurmuyor”
Hastaliklara göre farkli semptomlara dikkat edilmesi gerektigini vurgulayan Dr. Alper Alabulut, aileleri uyardi. Bu belirtiler görüldügü takdirde geç kalinmadan uzman hekimlere basvurulmasi gerektigini belirten Dr. Alabulut, su ifadeleri kullandi:
“Yenidogan grubunda bas bölgesinde sekil bozuklugu veya anormal büyüme, huzursuzluk, yeme bozuklugu, epilepsi nöbeti benzeri semptomlarin ortaya çikmasi nörolojik hastaliklarin ve beyin cerrahisini ilgilendiren hastaliklarin belirtisi olabiliyor. Çocuk hastalarda ilk olarak karsimiza siddetli veya dirençli bas agrisi, kusma, uyuklama hali gibi semptomlar çikiyor. Bu durumlarda aileler ilk tercih olarak pediatri uzmanlarina gidiyorlar. Genellikle de bulgulara yönelik belirli bir takip ve tedavi süreci sonrasinda bu hastalar beyin ve sinir cerrahisine yönlendiriliyor. Bu durum kabul edilebilir fakat düzgün bir süreç yönetimi uygulanamayan hastalarda gecikmis teshisler sebebiyle bu hastaliklarin geri dönüsü olmayan sonuçlari ortaya çikabiliyor.”
Yürüme dönemine geçmis çocuklarda da omurga kaynakli sorunlarin, dengesizlik, bir tarafa devrilme ve sirtta kamburluk veya egrilik gibi bulgularla tespit edildigini ifade eden Op. Dr. Alabulut, bu gibi durumlarda vakit geçirmeden hekime basvurulmasi gerektigini belirtti.
