Vojtech Açiklamasi 'Johnson & Johnson Asisinin Etkisi 2 Ay Sonra Beklenenden Çok Daha Fazla Bir Sekilde Azaliyor'

Çekya Saglik Bakani Adam Vojtech, Johnson & Johnson asisinin etkisinin 2 ay sonra azaldigini ve bu asi ile asilananlarin 2 ay sonra tekrar asilanmasi gerektigini duyurdu.

Vojtech Açiklamasi 'Johnson & Johnson Asisinin Etkisi 2 Ay Sonra Beklenenden Çok Daha Fazla Bir Sekilde Azaliyor'


Çekya, Johnson & Johnson’in Covid-19’a karsi gelistirdigi asinin etkisinin tahmin edilenden daha hizli kaybettigini açikladi.

Çekya Saglik Bakani Adam Vojtech düzenledigi basin toplantisinda, daha önce Johnson & Johnson asisi ile asilanan ve üzerinden 2 ay geçen kisilerin tekrar asilanmalari gerektigini ve mRNA asisi ile asilanabilmeleri için pazartesi günü bir kisa mesaj alacaklarini duyurdu.

Bakan Vojtech, “Covid-19 salgini ile çok önemli bir mücadele içindeyiz. Bütün önlemleri alirken bir yandan da aldigimiz önlemlerin etkilerini de kontrol ediyoruz. Yapilan çalismalardan Johnson & Johnson asisinin etkisinin 2 ay sonra beklenenden çok daha fazla bir sekilde azaldigi anlasildi. Daha önce Johnson & Johnson asisi olup üzerinden 2 ay geçen kisiler mRNA asisi olmalari için bir kisa mesaj alacaklar” dedi.



ASININ ALIMI KADEMELI OLARAK AZALTILACAK

Johnson & Johnson asisi Çekya’da 65 asi merkezinde uygulanirken, tek doz olarak uygulanan asi için kayit olmaya gerek duyulmuyor. Çekya Saglik Bakanligi, Johnson & Johnson asisinin etkisinin 2 ay sonra azalmasi nedeniyle, asinin alimini kademeli olarak azaltacaklarini duyurdu.

SERTIFIKALARIN GEÇERLILIGI 9 AYA INDIRILDI

Çekya’da asi sertifikalarinin geçerliligi gelecek yilin basindan itibaren 9 aya indirilirken, 9 aydan daha eski olan asi sertifikalari geçerliligini yitirecek. Çekya’da ayrica, 2. doz asi ile 3. doz asi arasindaki süre ise 5 aya indirildi.

SON 24 SAATTE 21 BIN 126 YENI VAKA

Çekya’da son 24 saatte 21 bin 126 korona virüs vakasi tespit edilmesi ile toplam vaka sayisi 2 milyon 193 bin 289’a ulasirken, son 24 saatte 67 kisinin hayatini kaybetmesi ile toplam can kaybi ise 33 bin 317’ye yükseldi. Ülkede bin 64’ü yogun bakimda olmak üzere 6 bin 561 kisi hastanelerde tedavi görüyor.

Çekya’da bugüne kadar 13 milyon 598 bin 875 doz asi yapilirken, 6 milyon 380 bin 605 kisi tamamen asilandi. Ülkede, 938 bin 813 kisi ise 3. Doz asisini oldu. Çekya’da kullanilan asilarin yüzde 82,6’sini Pfizer/BioNTech, yüzde 8,04’ü Moderna, yüzde 6,5’i AstraZeneca ve yüzde 2.87’si ise Johnson & Johnson olusturdu.

(Özgür Öztürk / IHA)
Kaynak: İHA