Türkiye'den Avrupa Konseyinin Kavala Karari Hakkinda Açiklama Açiklamasi

'Ülkemizde devam eden yargi sürecine saygi ilkesi uyarinca, AK'yi bagimsiz yargiya müdahale niteligi tasiyacak bu kararin devamini getirmekten kaçinmaya davet ediyoruz'.

Disisleri Bakanligi, Avrupa Konseyinin (AK) Türkiye'de yargi süreci devam eden Kavala kararinin uygulanip uygulanmadiginin tespitini Avrupa Insan Haklari Mahkemesine (AIHM) havale etme niyetini içeren bildirimde bulunmasina tepki göstererek, Avrupa Konseyinin bagimsiz ve tarafsiz mahkemelerce yürütülen yargi sürecine saygi ve güven duymasi gerektigini bildirdi.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin, AIHM'in Kavala kararini uygulayip uygulamadiginin tespiti hususunu AIHM'e havale etme niyetini içeren bildirimde bulundugu hatirlatildi.

Açiklamada, "Ülkemizde devam eden yargi sürecine saygi ilkesi uyarinca, AK’yi bagimsiz yargiya müdahale niteligi tasiyacak bu kararin devamini getirmekten kaçinmaya davet ediyoruz. Basta AK Bakanlar Komitesi olmak üzere herkes, bagimsiz ve tarafsiz mahkemelerce yürütülen yargi sürecine saygi ve güven duymalidir." ifadelerine yer verildi.

Konseyin kurucu üyesi olan Türkiye'nin Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi’nden kaynaklanan sorumluluklarinin bilincinde oldugu vurgulanan açiklamada, Türkiye tarafindan bu yil içinde 128, bugüne kadar ise 3 bin 674 AIHM kararinin uygulandigi belirtildi.

AIHM kararlarinin icrasini denetleyen Bakanlar Komitesinin gündeminde halen çok sayida kararin bulunduguna dikkati çekilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Kavala kararindan daha eski olan ve baska ülkeler hakkinda ve konularda da uygulanmayan kararlar varken, özellikle Kavala kararinin sürekli olarak gündemde tutulmasini tutarsiz bir yaklasim olarak görüyoruz. Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi sistemindeki mevcut mekanizmalarin hukuki ve adil bir anlayisa göre degil de, siyasi mülahazalar üzerinden belirli ülkeler aleyhinde isletilmesi her seyden önce Avrupa Konseyinin kendi itibarini zedelemektedir.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, insan haklari sisteminin etkinligini sürdürmek istiyorsa tarafgir ve seçici tutumunu birakip, AIHM kararlarinin uygulanmasini tüm üye ülkeler yönünden tarafsiz bir yaklasimla ele almalidir."

Kaynak: AA