Kilis'te Museviler Yaklasik 60 Yil Sonra Hanuka Bayrami'ni Kutladi

Türk Yahudi Toplumu Es Baskani Ishak Ibrahimzadeh: 'Son 20 senede hayal edemeyecegimiz noktalara Türkiye'nin gelmesi bizim de kendi geçmisimizi anlamamiza, isigiyla yarinki gelecegimizi saglayabilmemiz için bir vesile olmustur. Bu hafizayi bize yaratan, bizim için mucize gibi olan, buraya gelmemizi yaratan siyasi iradeye çok tesekkür etmek isteriz'

Kilis'te, Vakiflar Bölge Müdürlügünce 2019 yilinda restorasyonu yapilan Havra'da Museviler, yaklasik 60 yil sonra Isiklar Bayrami olarak da bilinen Hanuka Bayrami'ni kutladi.

Bayram için Kilis'e gelen yaklasik 40 kisilik grup önce tarihi yerleri gezerek, yetkililerden bilgi aldi. Ulu Cami'yi de ziyaret eden gruba cami imami Abdullah Yarali, ezan okudu.

Ardindan Hanuka Bayrami için Mesetlik Mahallesi'ndeki Havra'ya geçen grup, dualar esliginde bayrami kutladi.

Türkiye Hahambasi Isak Haleva, burada yaptigi konusmada, Kilis'te, bir zamanlar dindaslarinin bir cemaat halinde yasadiklari bu topraklarda ve yüce Tanri'ya ibadetlerini ettikleri bu mekanda birlikte olmaktan güzel oldugunu söyledi.

"Bugün burada ecdadimizin asirlar önce puta tapanlarin her türlü baskisina, dinleri ve inançlari adina karsi çikmalari, tarihteki adiyla 'Makabi Direnisi'nin yildönümünde kutladigimiz Hanuka Bayramimiz dolayisiyla bulunuyoruz." diyen Haleva, Kilis'te bulunmasinda emegi geçenlere tesekkür etti.

Yaklasik 145 yil önce Havra'nin insaatinin yapildigini belirten Haleva, "Birazdan dualar esliginde yakacagimiz mumlar baris, esenlik, aydinlik ve kardeslik özlemlerimizi ve umutlarimizi simgelemektedir. Bu umut ve özlemlerimizi bu aksam burada sizlerle, halkimizla ve tüm insanlikla paylasmaktan büyük bir haz ve onur duyuyorum. Umut ediyor ve diliyorum ki, 'Isiklar Bayrami Hanuka'nin bu mumlari ruhlarimizi aydinlatsin, insanlar arasindaki sevgi, saygi ve kardeslik duygulari ülkemizi ve dünyamiz, kusatsin." dedi.

Türk Yahudi Toplumu Es Baskani Ishak Ibrahimzadeh de çocuklugunda Kilis, Gaziantep, Hatay, Tokat'ta bir sinegogun oldugunu bilmedigini ifade ederek, "Bugün ne mutlu ki biz duamizi ederken biraz sonra Müslüman kardeslerimiz de namazlarini kilacaklar. Bir karanliga aydinligin nasil geldigini görecegiz. Bizler için farkli bir anlami var. Karartilmis hayatlarimiza bu sinegoglarin açilmasi biz Türk Yahudilerini ve Türkiye'nin ortak hafizasinin tekrar aydinliga ulasmasi." seklinde konustu.

Türkiye'nin hayal edemeyecekleri noktaya geldigini vurgulayan Ibrahimzadeh, sunlari kaydetti:

"Son 20 senede hayal edemeyecegimiz noktalara Türkiye'nin gelmesi bizim de kendi geçmisimizi anlamamiza, isigiyla yarinki gelecegimizi saglayabilmemiz için bir vesile olmustur. Bu hafizayi bize yaratan, bizim için mucize gibi olan, buraya gelmemizi yaratan siyasi iradeye çok tesekkür etmek isteriz. Böyle bir iradenin var olmasi bugün burada rahatlikla duamizi yapabilmemiz mutlulukla Kilisli kardeslerimin belli bir kismi gelecekti ama bu sene Kovid-19 engeli oldu. Insallah seneye bu engeli de asacagiz."

60 yasindaki Rasel Nahmed, 55 yil önce Kilis'ten ayrilarak Israil'e gittiklerini belirterek, buradaki hatiralarini görmek için kente geldigini söyledi.

Sule Tavasi ise Kilis'e 17 yil önce geldigini ancak bu sefer çok heyecanlandigini belirterek, "Babamin isyerini, evlerimiz gördük. Insan kendi dogdugu yeri görünce daha da çok heyecanlaniyor." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'a da yapilan duanin ardindan mumlar yakildi.

Gruba, kentteki geziye Kilis Kent Konseyi Baskani Hayri Muammer Fazliagaoglu eslik etti.
Kaynak: AA