Güneydogu Asya Pazari 6 Büyükelçi Ile Konusuldu

Güneydogu Asya pazari Güneydogu Asya Ülkeler Birligi (ASEAN) üyesi 6 ülkenin büyükelçisi ile Gaziantep Ticaret Odasi’nda mercek altina alindi.

Güneydogu Asya Pazari 6 Büyükelçi Ile Konusuldu
Gaziantep Ticaret Odasi 1967 yilinda kurulan ve 10 Güneydogu Asya ülkesinin üye oldugu Güneydogu Asya Ülkeler Birligi ASEAN üyesi 6 ülkenin Büyükelçilerini agirladi. Bruney, Kamboçya, Malezya, Singapur, Tayland ve Vietnam Ankara Büyükelçilerinin katildigi toplantida Gaziantep ve Güneydogu Asya arasindaki potansiyel isbirlikleri degerlendirildi.

“Arzu ettigimiz seviye bu degil”

Gaziantep ekonomisi hakkinda Büyükelçileri ve katilimcilari bilgilendiren GTO Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim, Gaziantep’in Güneydogu Asya ile olan dis ticaretine deginerek ASEAN ülkelerinin 13 milyar dolarlik Gaziantep dis ticaret hacminden aldigi payin çok düsük olmasindan mutlu olmadigini belirtti.

Yildirim konusmasinda önemli degerlendirmelerde bulunarak, “Üzülerek söylüyorum ki 13 milyar dolari asan dis ticaret hacmimizde ASEAN ülkelerinin payinin oldukça düsük. 2020 yilinda ASEAN ülkeleri ile dis ticaretimiz yaklasik 337 milyon dolar olarak gerçeklesmis. 2021 yilinin 10 aylik döneminde toplam ticaret hacmimiz çok küçük artmis 372 milyon dolar olmus ancak arzu edilen seviye bu degil. Ve bu ticaretin neredeyse tamaminda alici olan taraf Gaziantep. Toplam ithalatimizin yüzde 5,5’ini ASEAN ülkeleri olusturuyor, ihracatin ise yüzde 0,6’si. Gaziantep bir üretim üssü. Yaklasik 500 milyon nüfusa sahip ASEAN üyesi ülkeler ile isbirliklerimizi kazan-kazan felsefesiyle gelistirmemiz gerektigine inaniyorum. Bu kazanci elde etmemize vesile olacak her türlü isbirligi için Gaziantep Ticaret Odasi olarak hazir oldugumuzu bilmenizi isterim” dedi.

Büyükelçilerden iliskileri gelistirme çagrilari

ASEAN üyesi Bruney, Kamboçya, Malezya, Singapur, Tayland ve Vietnam’in Ankara Büyükelçileri ise Gaziantep ile ülkeleri arasinda yapilabilecek isbirliklerine iliskinde açiklamalarda bulunarak, Gaziantep ile iliskilerin gelistirilmesi için çalismalarinin gerektiginin altini çizdi. Sanayi alaninda ortak hedeflerinin oldugunu belirten büyükelçiler, yatirimcilarin Gaziantep’e gelmek istedigini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA