Trabzon Hurmasi Ihtiyaç Sahipleri Için Hasat Edildi

Taze meyve sebze ürünlerinde kayip ve israfi azaltmayi amaçlayan “Gönüllü Son Hasat Projesi”nin son hasat etkinliginde, üreticiler tarafindan tarlada birakilan Trabzon hurmasi (cennet elmasi), gönüllüler tarafindan bahçeden toplandi ve ihtiyaç sahiplerinin sofralarinda lezzet sölenine dönüstürüldü.

Trabzon Hurmasi Ihtiyaç Sahipleri Için Hasat Edildi
Konak Tarim ve Orman Ilçe Müdürlügü’nün yürütücüsü oldugu, Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi, Spor Toto Kulübü Baskanligi ve Uluslararasi Damla Gönüllüleri Dernegi’nin partner olarak yer aldigi "Gönüllü Son Hasat Projesi"nin son hasat etkinligi Ödemis Bademli Mahallesi’nde Üretici Aziz Dereli’nin bahçesinde yapildi. Trabzon hurmasinin önemli bir C vitamini deposu oldugunu, enfeksiyonlara karsi vücudu korudugu gibi, antioksidan bakimindan zengin oldugu için vücudun bagisiklik sistemini güçlendirdigini anlatan Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, Trabzon hurmasi agaçlarinin 2-3 yilda meyve vermeye basladigini, verimliligi ve fiyatiyla üreticinin yüzünü güldüren bir meyve oldugunu kaydetti.



11 aylik ihracat 1 milyar 58 milyon dolar oldu

Ihracatta ürün ve pazar çesitliligini artirarak her yil ihracat rekorlari kirdiklari bilgisini aktaran Baskan Uçak, 2021 yilinin Ocak-Kasim döneminde ihracatlarini yüzde 13’lük artisla 933 milyon dolardan 1 milyar 58 milyon dolara tasidiklarini dile getirdi.

Sofralik üzüm, kiraz ve domates ihracatta lider ürünler

En çok ihraç edilen ürünlerde sofralik üzümün 64 milyon dolarlik tutarla ilk sirada yer aldiginin altini çizen Uçak, "Kiraz ihracatimiz 39 milyon dolar, domates ihracatimiz ise; 37 milyon dolar oldu. Mandalinada 20 milyon dolar ihracat rakamina ulasirken, kestane ihracatimiz 20 milyon dolara ilerledi. Trabzon hurmasinin da içinde oldugu hurma grubunun ihracati da yüzde 31’lik artisla 12 milyon dolardan 16 milyon dolara çikti" diye konustu.



Üniversitelerle is birligi yapilacak

“Gönüllü Son Hasat Projesi”nden herkesin kazançli ayrildigini anlatan Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak sözlerini söyle tamamladi: "Zararli organizmalarin kis mevsiminde bahçelerde konaklama yapmalari önlenirken, sonraki yilin ürününe zarar vermesine engel olundu. Hasat edilen ürünlerin ihtiyaç sahipleriyle bulusmasi saglandi. "Gönüllü Son Hasat Projesi" üreticilerde bilinç olustururken, üniversite ögrencilerinin tarim sektörünü tanimalarina da katki sagladi. 2022 yilinda önemli ihraç ürünlerimize yönelik kayiplarin belirlenmesi ve önlenmesine yönelik çalismalarda üniversitelerle is birligi yapacagiz."

Ödemis Bademli Mahallesi’nde Üretici Aziz Dereli’nin bahçesindeki "Gönüllü Son Hasat Projesi" etkinligine, Tarim ve Orman Bakanligi Gida ve Kontrol Genel Müdür Yardimcisi Selman Ayaz, AB ve Dis Iliskiler Genel Müdür Yardimcisi Ahmet Volkan Güngören, Izmir Tarim ve Orman Il Müdür Yardimcisi Dr. Fatih Kiliç, Konak Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Ruhsan Özdemir Çiftçi, Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vural Güleç, Ödemis Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Ömer Faruk Tutar ve Türkiye’nin her tarafindan gelen gönüllü üniversite ögrencileri katildi.

Kaynak: İHA