Tunus'ta 'Yasemin Devriminin' Yil Dönümünde Gösterilere Katilim Çagrisi

Tunus’ta üç siyasi parti, 17 Aralik 2010’da baslayan ve daha sonra "Yasemin" olarak anilan devrimin 11. yil dönümüne, "tekel yönetime karsi çikma ve demokrasiyi pekistirme talebiyle" yapilacak gösterilere katilma çagrisinda bulundu.

Demokratik Akim, Tekatül ve Cumhuriyetçi partiler tarafindan yayimlanan yazili açiklamada, Tunus halki, devriminin yil dönümü münasebetiyle 17 Aralik Cuma günü düzenlenecek gösterilere katilmaya davet edildi.

"Tekel yönetime karsi çikma ve demokrasiyi pekistirme talebiyle" Tunus devrimini 11. yilinda canlandirmaya çagiran siyasi partiler, ayrica "tekel haline gelen yönetime karsi esitligi saglayan ulusal adil devletin tesisi için diyalog" talebinde bulundu.

Açiklamada, Cumhurbaskani Kays Said'in "ülkeyi zor bir sürece sokan sosyal ve finansal krizlere çözüm getirmeyen suçlayici söylemlerine" tepki gösterildi.

- Yasemin Devrimi ve yeni siyasi kriz

Tunus'ta Muhammed Buazizi adli bir gencin, seyyar saticilik yaptigi arabasina el konulmasi ve yetkililerce ugradigi kötü muamele nedeniyle 17 Aralik 2010'da kendini yakmasinin ardindan Tunuslular, kitleler halinde sokaga döküldü.

Tunus'u 24 yil demir yumrukla yöneten Zeynel Abidin bin Ali'nin 14 Ocak 2011'de yakin ailesini de yanina alarak ülkeden kaçmasiyla Arap Bahari'nin fitili ateslendi.

Tunus, geçis sürecinde yasadigi sancilara ragmen iktidarin seçimlerle bir sonraki sahiplerine devredildigi bir sisteme kavustu.

Ülkenin mevcut Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz 2021 Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan 22 Eylül'de de bazi yeni kararnameler yayimlamisti.

Bu kararnamelerle cumhurbaskaninin yasama ve yürütme yetkisi genisletilmis, ayrica yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon da feshedilmisti.

Said, 17 Aralik 2022'de yapilacak erken genel seçime kadar Meclisin kapali kalacagini duyurmustu.

Cumhurbaskani Said'in aldigi tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" olusmasina yol açmisti.

Kaynak: AA