NATO'dan Rusya'ya Bir Kez Daha Uyari Ve Diyalog Çagrisi

NATO, Rusya'nin Ukrayna'ya yönelik yeni bir saldirganliginin agir bedelinin olacagini, Rusya gerginligi düsürürse güven artirici önlemler üzerinde çalismaya hazir oldugunu bildirdi.

NATO'nun karar alma organi Kuzey Atlantik Konseyi, "Ukrayna ve çevresindeki durum" ile ilgili açiklama yapti.

Rusya'nin Ukrayna sinirinda son aylarda yaptigi tahkimattan ciddi endise duyuldugu belirtilen açiklamada, "Rusya'ya acilen gerginligi düsürme, diplomatik kanallari takip etme ve askeri faaliyetlerinin seffafligi hakkinda uluslararasi taahhütlerine uyma çagrisi yapiyoruz." ifadesi yer aldi.

"Mevcut durumun ittifakin güvenligine etkilerini ciddi sekilde degerlendiriyoruz." denilen açiklamada, NATO’nun güvenlik ortaminin bozulmasina kararli sekilde karsilik verecegi vurgulandi.

Açiklamada, "Ukrayna’ya karsi daha fazla herhangi bir saldirganligin çok büyük sonuçlari ve agir bedeli olacaktir.” ifadesine yer verildi.

Ukrayna’nin toprak bütünlügü ve egemenligine olan destegin bir kez daha teyit edildigi açiklamada, Rusya’dan Ukrayna’daki güçlerini çekmesi istendi.

Ukrayna'nin olasi NATO üyeligine Rusya'nin itirazina atif yapilan açiklamada, her ülkenin kendi kaderini ve dis politikasini tayin etme hakki bulundugu, “NATO’nun Ukrayna ile iliskisinin sadece Ukrayna ve 30 müttefik ülkeyi ilgilendirdigi” vurgulandi.

“Rusya ile anlamli diyaloga haziriz.” mesaji verilen NATO açiklamasinda, Rusya’ya NATO-Rusya Konseyi’ni düzenleme daveti tekrarlandi.

Açiklamada, “Rusya, gerginligi düsürmek için somut adimlar atarsa güven artirici önlemlerin güçlendirilmesi hakkinda çalismaya haziriz. AGIT de buna iliskin bir platformdur.” denildi.

Kaynak: AA