Iklim Degisikligi Pelikanlarin Yuvasi Aktas Gölü'nde Su Seviyesini Düsürdü

Su seviyesi düsen Aktas Gölü, basta ak pelikan ve tepeli pelikan olmak üzere çok sayida kus türüne ev sahipligi yapiyor Ardahan Üniversitesi Cografya Bölüm Baskani Doç. Dr. Serkan Kükrer: 'Göllerdeki su çekilmesini ülkemizin genelinde görüyoruz. Bunlarin temelinde iklim degisikligine bagli olarak yagis azalmalari geliyor'

Türkiye ve Gürcistan arasinda yer alan ve pelikanlara ev sahipligi yapan Aktas Gölü'nün su seviyesi, yagislarin azalmasi nedeniyle düstü.

Her iki ülke siniri arasinda yer alan ve Ardahan kent merkezine 47 kilometre uzaklikta bulunan Aktas Gölü de iklim degisikligine bagli olarak yagislarin azalmasindan etkilendi.

Basta ak pelikan ve tepeli pelikan olmak üzere birçok kus türüne ev sahipligi yapan Aktas Gölü'ndeki su seviyesi bu yil yagislarin az olmasinin yüzünden gölün kiyi kesimlerinden yaklasik 10 metre çekildi.

Pelikanlar ile birçok kusun içindeki adaciklarda yuva yapip yazi geçirdigi göldeki su seviyesinin düsmesi özellikle gölün Çildir ilçesine bagli Kenarbel köyü bölgesinde dikkati çekti.

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Insani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Cografya Bölüm Baskani Doç. Dr. Serkan Kükrer, AA muhabirine, göl suyundaki çekilmenin beklenen bir durum oldugunu söyledi.

Aktas Gölü'nün, çok büyük bir havzasinin olmamasi sebebiyle genellikle dere ve pinarlarla beslendigine isaret eden Kükrer, sunlari kaydetti:

"Göllerdeki su çekilmesini ülkemizin genelinde görüyoruz. Bunlarin temelinde iklim degisikligine bagli olarak yagis azalmalari geliyor. Aktas Gölü'ne bakildiginda göl genellikle mevsimlik derelerden, pinarlardan besleniyor. Yagislar azalinca göle mevsimlik su akislari olusmuyor, pinarlarin da belli miktarda sulari azaliyor. Su kaynaklari azalinca sicak mevsimlerden dolay buharlasma da olusuyor ve maalesef göllerimizde bu su azalmalarini görüyoruz."

Kükrer, Aktas Gölü'nün kapali bir havza olmasi dolayisiyla iklim degisikliginden çok daha olumsuz etkilenen göllerden oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA