Cumhurbaskani Erdogan'dan Afrikali Ögrencilerle Bulusmasina Iliskin Paylasim Açiklamasi

'Insallah Afrikali kardeslerimizle dayanismamizi güçlendirerek adalet mücadelemizi basariya ulastiracagiz' 'Afrika zengin ama bütün yer alti zenginliklerini, açik açik söyleyecegim, bakiyorsunuz Avrupa ülkelerinden geliyorlar ve oralardan bütün fosforlari, altinlari, bütün mücevherleri, oralardan alip kendi ülkelerine götürüyorlar' 'Yillar yili zengin Afrikali maalesef fakirlige mahkum edildi. Bunlar demek ki bu insanlari bu sekilde soydular sogana çevirdiler ondan sonra da dünyada saltanat sürüyorlar. Peki bunu simdi aslina kim çevirecek? Siz çevireceksiniz' 'Döneceksiniz, döndükten sonra da 'biz yillarin hesabini sormak için okuduk, geldik, simdi de bu hesabi soracagiz.' Diyeceksiniz. Demeniz lazim. Bu sizin hakkiniz, sizin varliklarinizi soydular. 'Dünya 5'ten büyüktür' diyorum. Bunu beraber halletmemiz lazim'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Insallah Afrikali kardeslerimizle dayanismamizi güçlendirerek adalet mücadelemizi basariya ulastiracagiz." ifadesini kullandi.

Erdogan, sosyal medya hesabi üzerinden 3. Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi vesilesiyle Afrikali gençlerle bir araya gelmesine iliskin video paylasti.

Cumhurbaskani Erdogan, söz konusu bulusmaya iliskin, "Afrikali gençlerle bulusmamizda, kitabimi okuyan Togolu bir gencimizle Daha Adil Bir Dünya’nin nasil mümkün olacagini konustuk. Insallah Afrikali kardeslerimizle dayanismamizi güçlendirerek adalet mücadelemizi basariya ulastiracagiz." açiklamasinda bulundu.

Videoda isminin Faruk oldugunu belirten Togolu ögrenci, Istanbul Ticaret Üniversitesinde yüksek lisans yaptigini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan tarafindan kaleme alinan "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabiyla ilgili konusmak istedigini belirten ögrenci, kitabi keyifle okudugunu söyledi.

Togolu ögrenci Faruk, Erdogan'a su soruyu yöneltti:

"Biz Afrikali olarak bunun ne kadar önemli oldugunu biliyor, anliyoruz. Bu anlatilanlarin baska bir yerde yazilmamis olmasi bizim için gerçekten ne kadar faydali bir kitap oldugunu da özellikle ifade etmek istiyorum. Kitabinizin 88'inci sayfasindaki gibi merhametini yitirmis bir dönemde bizler merhametin temsilcisi ve vicdanlarin sesi olmak istiyoruz. Fakat uluslararasi sistemin çalisma sistemini bildigimizden bunun ne kadar zor hatta tehlikeli oldugunu biliyoruz. O yüzden size sormak istiyorum, böyle bir sistemde basarili olabilmek için ne yapmamiz gerekiyor? Sizin bir dünya lideri olarak bu konu hakkindaki tavsiyeleriniz nedir? Sizin gibi basarili bir devlet adami, bir cumhurbaskani nasil olunur? Türkiye'de egitimimizi tamamlayip ülkemize döndükten sonra ne yapmamizi öneriyorsunuz?"

- "Su andaki dünya adil mi? Hayir"

Cumhurbaskani Erdogan da soru üzerine, "Gerçekten küresel bir soru yönelttiniz. Bu küresel soruda da üzerinde durmamiz gereken en önemli konu, sizler ülkelerinize döndügünüzde isterim ki oralarda herhalde siyasete soyunursunuz." ifadelerini kullandi.

Ögrencilerden siyasete soyunduktan sonra bir seyi hedefe koymalarini isteyen Cumhurbaskani Erdogan, "Nedir o? Birlesmis Milletlerde alinacak kararlarda, kitabimin adi ne? Daha Adil Bir Dünya Mümkün. Degil mi? Su andaki dünya adil mi? Hayir." degerlendirmesini yapti.

Su anki dünyada zulüm oldugunu vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, Afrika'nin zulmün en yogun islendigi yer oldugunu dile getirdi.

Afrika'nin fakir olmadigina dikkati çeken Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Afrika zengin ama bütün yer alti zenginliklerini, açik açik söyleyecegim, bakiyorsunuz Avrupa ülkelerinden geliyorlar ve oralardan bütün fosforlari, altinlari, bütün mücevherleri, oralardan alip kendi ülkelerine götürüyorlar. Size birakiyorlar mi? Hayir. Size bir sey biraktiklari yok ve yillar yili zengin Afrikali maalesef fakirlige mahkum edildi. Bunlar demek ki bu insanlari bu sekilde soydular sogana çevirdiler ondan sonra da dünyada saltanat sürüyorlar. Peki bunu simdi aslina kim çevirecek? Siz çevireceksiniz. Döneceksiniz, döndükten sonra da 'biz yillarin hesabini sormak için okuduk, geldik, simdi de bu hesabi soracagiz.' Diyeceksiniz. Demeniz lazim. Bu sizin hakkiniz, sizin varliklarinizi soydular. 'Dünya 5'ten büyüktür' diyorum. Bunu beraber halletmemiz lazim. Niye? Birlesmis Milletlerde 5 tane daimi üye var, 15 tane de geçici üyeler var. Peki, bu 5 tane daimi üye ne derse onlarin dedigi oluyor mu? Oluyor. Iki dudaginin arasinda. Peki, 15 tane geçici üyenin orada herhangi bir hükmü var mi? Yok. Onlari da aldatiyorlar ama ben diyorum ki, buradaki bütün benim genç kardeslerim ülkelerine döndükten sonra, 'Biz artik geçici üye degil, biz de daimi üye olmaliyiz.' diye bunun mücadelesini vermeleri lazim. Eger vermezseniz, daha bunlar çok Afrika ülkelerine gelip soyarlar, sogana çevirirler. Erdogan'in dediklerini bu 5 tane daimi üye kabul eder veya etmez. Biz üzerimize düseni yapalim, onlar etmesin. Afrika'da ayni sekilde çalisacak ve Türkiye-Afrika is birligini, dayanismasini insallah zafere kadar tasiyacagiz."
Kaynak: AA