Çin'in Tokyo Büyükelçisi'nden Japonya'ya 'Pekin 2022' Mesaji

Çin'in Tokyo Büyükelçisi Kong Xuanyou, Japonya'nin, ABD'nin Pekin 2022'ye diplomatik boykot uygulama kararina katilmamasi çagrisinda bulundu.

Kyodo ajansina konusan Büyükelçi Kong, Japonya Basbakani Kisida Fumio'nun dün "Pekin 2022 Olimpiyatlari'na katilmayi planlamadigini" açiklamasinin akabinde degerlendirmelerde bulundu.

"Ön yargi ve yalan" vurgusu yapan Kong, "Maalesef Japonya'daki bazi insanlar, ön yargili görüsleriyle Çin'in siyasi sistemine saldiriyor ve Pekin Oyunlari'ni diplomatik boykot etmek için Sincan ve Hong Kong'daki insan haklari durumlarina yönelik dedikodu ve yalan yayiyorlar." dedi.

Kong, buna karsin Japonya'nin, Tokyo-Pekin ikili diplomatik iliskilerine zarar vermemek amaciyla "böylesi bir hamleye karsi uyanik olmasi ve bu hamleyi engellemesi" gerektigini savundu.

Son dönemde Japon politikacilarin "Tayvan'a yönelik beklenmedik durumlarin Japonya'yi tehdit edebilecegi" yorumlarina tepki gösteren Kong, Japonya'nin benzer yaklasimlardan uzak durmasini istedi.

Kong, "Son günlerde Japonya içerisinde bazi olumsuz adimlar beliriyor, bazi politikacilar Tayvan meselesine müdahale maksadiyla asiri yorumlarda bulunuyor. Bunlar, Çin'in egemenligine karsi kasti provokasyonlardir ve kabul edemeyiz." ifadelerini kullandi.

Asya'daki iki komsu ülkenin farkliliklari yapici sekilde yönetmesinin önemini vurgulayan Kong, gelecek yil iki ülke diplomatik iliskilerinin 50. yil dönümüne dikkati çekti ve "daha istikrarli, olgun ikili iliskiler" çagrisi yapti.

Basbakan Kisida, parlamentodaki konusmasinda dün Pekin Kis Olimpiyatlari'na katilmayi planlamadigini bildirmisti. Kyodo ajansina göre söz konusu tutumun Çin'deki insan haklari ihlalleri karsisinda ABD ve Ingiltere'nin diplomatik boykot karari sonrasi gelmesi dikkati çekti.

Japonya'nin Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi Baskani Hasimoto Seiko ya da Japonya Olimpiyat Komitesi (JOC) Baskani Yamasita Yasuhiro'yu Çin'e göndermeyi planladigi bildirildi.

Pekin Kis Olimpiyatlari, 4-20 Subat 2022'de Çin'in baskenti Pekin'de düzenlenecek.

ABD, Ingiltere ve Avustralya, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalari ve insan haklari ihlalleri nedeniyle Pekin'deki Kis Olimpiyatlari'na diplomatik boykot uygulayacagini açiklamisti.

Kaynak: AA