VIOP'ta Endeks Kontrati Güne Yükselisle Basladi

Borsa Istanbul Vadeli Islem ve Opsiyon Piyasasi'nda (VIOP) aralik vadeli BIST 30 endeksine dayali kontrat, güne yükselisle baslamasinin ardindan 2.475 puanda dengelendi.

Aralik vadeli endeks kontrati, açilista en yüksek 2.490,00 puani görmesinin ardindan, önceki normal seans kapanisinin yüzde 1,6 üzerinde 2.475,00 seviyesinden islem görüyor.

Dün alis agirlikli bir seyir izleyen endeks kontrati, normal seansi önceki kapanisin yüzde 0,2 üzerinde 2.436,75 puandan tamamladi. Endeks kontrati aksam seansinda da yükselisini sürdürerek 2.467,75 puana çikti.

Dün, ABD Merkez Bankasi (Fed) 2021'in son toplantisinda faizleri degistirmeyerek yüzde 0-0,25 düzeyinde birakirken, varlik alimlarinin azaltim hizini aylik 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çikardi.

Bankanin ekonomiye iliskin yayimladigi projeksiyonlarda ise gelecek yil için 3 faiz artirimina isaret edilirken, enflasyon beklentileri yukari yönlü revize edildi.

Analistler, Fed'in karar metni ile Powell'in açiklamalarinin "güçlü ve net" mesajlar verdigini belirterek, yapilan yönlendirmelerin her ne kadar "sahin" tonda devam etse de 2022'de para politikalarinin seyrine iliskin belirsizlikleri azalttigini, bu durumun pay piyasalarini destekledigini söyledi.

Öte yandan, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) yurt disinda ise Avrupa Merkez Bankasi (ECB) ve Ingiltere Merkez Bankasi (BoE) toplantilarindan çikacak para politikasi kararlari takip edilecek.

Analistler, makroekonomik veri tarafinda ise ABD ve Avrupa'da Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ABD'de haftalik issizlik basvurulari, sanayi üretimi ve konut baslangiçlarinin öne çiktigini belirten analistler, teknik açidan endeks kontratinda 2.500 puanin direnç, 2.400 seviyesinin destek konumunda oldugunu ifade etti.

TCMB Para Politikasi Kurulu toplantisina iliskin AA Finans'in beklenti anketine katilan ekonomistlerin büyük çogunlugu, politika faizinin 100 baz puan indirilerek yüzde 14'e çekilecegini tahmin ediyor. Piyasada, faizlerin sabit birakabilecegi beklentileri de göz ardi edilmiyor.

Kaynak: AA