TBMM Genel Kurulunda, 2020 Yili Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin Maddeleri Görüsülüyor

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati: 'AK Parti hükümetleri döneminde çalisanlarimizin ve emeklilerimizin her zaman yaninda olduk. Aylik ve ücretlerinde önemli iyilestirmeler sagladik ve enflasyonun oldukça üzerinde artislar yaptik; bugün en güzel örneklerinden bir tanesini yasadik'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, "AK Parti hükümetleri döneminde çalisanlarimizin ve emeklilerimizin her zaman yaninda olduk. Aylik ve ücretlerinde önemli iyilestirmeler sagladik ve enflasyonun oldukça üzerinde artislar yaptik; bugün en güzel örneklerinden bir tanesini yasadik." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2020 Yili Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin 3. maddesi üzerinde söz alan AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyaci, AK Parti iktidarlarinda 20. bütçeyi yapmanin onurunu yasadiklarini belirterek, "AK Parti'ye duyulan güvenle, insallah, daha nice bütçeleri birlikte yapmaya, her bir kurusunu yine vatandaslarimizin hizmetine sunmaya devam edecegiz." diye konustu.

Özboyaci, Adana, İçel ve Nigde'den gelen muhalefet milletvekillerinin sanki Ankara-Nigde Otoyolu'ndan degil, tarla yolundan gelmis gibi, Konya'dan, Eskisehir'den gelen muhalefet milletvekillerinin hizli trenle degil, sanki kara trenle geliyormus gibi, Bursa'dan Istanbul'a giden muhalefet milletvekillerinin Osmangazi Köprüsü'nü degil, hala feribotlari kullaniyormus gibi, uçakla gelen muhalefet milletvekillerinin, Istanbul'da Avrupa'nin en büyük havalimanini ve Türkiye'nin dört bir yaninda AK Parti iktidari tarafindan yeni insa edilmis havalimanlarini hiç kullanmamis gibi konustuklarini söyledi.

Iktidar hayaliyle yanip tutusan ve bu hedeflerine ulasmak için her türlü kirli dili kullanan, iftira ve yalani strateji haline getirmis, iktidari yipratma ugruna her dostlugu mübah gören bir yapiyla karsi karsiya olduklarini dile getiren Özboyaci, "Millet Ittifaki kapali kapilar ardinda gizli dostlarinin belirledigi rotada yürürken biz milletimizin çizdigi istikametten asla vazgeçmeyecegiz. Cumhur Ittifaki olarak bizim hedeflerimiz de dostluklarimiz da adayimiz da belli ama karsimizda ne hedefleri ne dostluklari ne de adayi belli olan bir çikar muhalefeti var." ifadelerini kullandi.

Millet Ittifaki'nin kimi aday gösterecegine karisamayacagini söyleyen Özboyaci, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ama kimden cumhurbaskani olmayacagini ben size söyleyeyim. Milletin kürsüsünden el hareketi çekenden cumhurbaskani olmaz. Ülkesini yabanci ülkelerin büyükelçilerine mektupla sikayet edenden cumhurbaskani olmaz. 15 Temmuz'un faili hain FETÖ'cüleri 'Bir KHK'yla kamuya geri alacagim.' diyenden cumhurbaskani olmaz. Mavi vatan için gemilerimiz Akdeniz'deyken 'Libya'da ne isimiz var?' diyenden cumhurbaskani olmaz. Türkiye'nin sinirinda terör koridoru hayalleri kuranlar varken tezkereye 'hayir' diyenden cumhurbaskani olmaz. Sehit yakinlarina küfür edenlere sessiz kalanlardansa cumhurbaskani da olmaz, basbakan da olmaz."

Özboyaci'nin konusmasi üzerine söz alan CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, "Atatürk Havalimani duruyor olsa, orasi sizin filonuza tahsis edilmemis olsa çogu milletvekilimiz diger havaalanina gitmeyi tercih etmez. Bu yapilanlar, örnegin Emine Hanim'in bileziklerini satarak degil hepimizin alin terlerinden toplanan vergilerle yapiliyor Selman Bey. Eger böyle bir sey söylüyorsaniz, bu yapilan yatirimlar Bilal Bey'in, Burak Bey'in sünnetinde takilan altinlar satilarak degil hepimizin vergileriyle yapiliyor, böyle bilin." dedi.

Millet Ittifaki'nin kapali kapilar ardinda bir sey konusmadigini belirten Özel, "Her yerde ayni seyi konusuruz ama 'mektupla sikayet' deyince yabanci büyükelçilere ana muhalefeti sikayet edeni, '15 Temmuz' deyince 15 Temmuz'un finansörü Birlesik Arap Emirlikleri'ne avuç açanlari, 'tezkereye hayir' demeye gelince de muhalefette oldugunuz dönemde 3 kere 'hayir' dediginiz tezkereleri size hatirlatirlar." seklinde konustu.

AK Parti'li Özboyaci ise "Siz niye uçaklari kullaniyorsunuz, havalimanlarini kullaniyorsunuz?" demedigini söyleyerek, "Sadece, 'Siz bunlari, ülkenin faydasina, milletin faydasina da olsa görmeyip, duymayip, konusmayip kendi kullandiginiz nimetleri görmezden geliyorsunuz' demek istedim. Ayni görüsleri paylasmadigimiz ortada ama bu konuyla hiç alakasi olmayan cumhurbaskanimizin esini agziniza almayi da size yakistiramadim. Biz sizin genel baskaninizin esiyle alakali burada tek kelime etmedik." ifadelerini kullandi.

- Gergerlioglu'na tepki

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioglu, hasta tutuklu ve hükümlülerin yasadiklarina iliskin örnekler vererek, "Böyle bir bakanliga ben Adalet Bakanligi demiyorum 'zulümat bakani' diyorum ve bakin, sizin iktidariniz Adalet ve Kalkinma Partisi degil 'zulümat ve kötülük partisi'" dedi.

Çin devletinin uygulamalarini üç yildir elestirdiklerini dile getiren Gergerlioglu, "Çin devletinin soykirimina sesi çikmayan bir Cumhur Ittifaki var. Ben ve arkadaslarim ne kadar iyi niyetliymisiz ki bunu elestiriyorduk. Megerse Cumhur Ittifaki, Çin gibi olmak istiyormus. Çin'in o sömürgeci anlayisi, soykirimci; isçileri ezen, sömüren anlayisi gibi olmaya çalisiyormus." diye konustu.

AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas, Gergerlioglu'nun sözlerine tepki göstererek, "AK Parti Grubuna, Sayin Bakanimiza siddetli bir hakarette bulunmustur. Hiç gerçekleri yansitmayan 'zulümat ve kötülük partisi' diye ifade ederek kendisinin ne kadar zalim bir kisi oldugunu tescillemistir. AK Parti Grubu olarak bu mesnetsiz iddialarin hiçbirini kabul etmiyoruz. Zalim varsa, zulüm yapan biri varsa o kendi bünyesinde arasin." diye konustu.

Elitas, Gergerlioglu'na sözlerinden dolayi TBMM'den çikarma cezasi verilmesini istedi.

MHP Grup Baskanvekili Muhammed Levent Bülbül de Gergerlioglu'nun ifadelerini siddetle reddettiklerini belirterek, Cumhur Ittifaki'nin hedefleri, ülküleri, amaci, niyeti aleni, belli olan bir birliktelik oldugunu söyledi.

MHP'nin, Uygur Türklerini hatirladi diye HDP'ye destek vermek ya da HDP ile birlikte hareket etmek durumunda olmadigini kaydeden Bülbül, "Milliyetçi Hareket Partisi, Dogu Türkistan Türklügünün daha evvelden bugüne kadar her zaman hak ve menfaatlerinin yaninda olmus; onlarin hayat, yasam haklari da dahil olmak üzere birçok meselelerinde onlarla beraber hareket etmistir." dedi.

- "Tesekkür ve duamiz Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'a"

Daha sonra milletvekillerinin sorularini yanitlayan Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, asgari ücretle ilgili birkaç bilgi vermek istedigini söyledi.

Isçilerden aldigi tesekkür mesajlarina deginen Nebati, "Benim tek numaram var, bu da biraz eski bir numara. Kitlenmis durumda tesekkür ve dualari için. Tesekkür ve duamiz Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'a. Talimat ondan, biz de geregini yapiyoruz. Hem maliye kosullarinda hem bütçemizi de sarsmadan her türlü tedbiri aliyoruz." diye konustu.

Hizmetlerine devam edeceklerini vurgulayan Nebati, ayni zamanda isverenlerden de çok güzel tebrik mesajlari geldigini aktardi. Nebati, "KOBI'lerimiz olsun, büyük is dünyasindan arkadaslarimiz olsun, sag olsunlar, var olsunlar. Onlar var oldukça biz de hizmet etmeye devam edecegiz Sayin Cumhurbaskanimizin önderliginde, AK Parti ve ortagimizla beraber." sözlerini sarf etti.

Asgari ücrette Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasinda kiyaslamalar yapan Nebati, söyle devam etti:

"Asgari ücret 1585 avro, Berlin'de sehir merkezindeki bir kira 1969 avro, yüzde 124. Amsterdam'da 1701 avro ücret varken 2 bin 622 avro kira, Paris'te 1555 avro asgari ücret varken 2 bin 750 avro kira, Madrid'de 1110 avro iken 1579 avro, Lizbon'da 775 avro iken 1625 avro, Atina'da 758 avro iken 779 kira sehir merkezi. Türkiye'de yeni ücretimiz 4 bin 253 lira 40 kurus, sehir merkezinde ortalama kiramiz 1261 Türk lirasi. Berlin'de 1210, Madrid'de 1130, Paris'te 793 ekmek alinabiliyorken Türkiye'de 2 bin 335 tane alinabiliyor. Asgari ücret karsilastirmasi bu. Kaynak ben degilim, Numbeo Yasam Maliyeti Veri Tabani, kaynak biz degiliz."

Nebati, 2002-2020 döneminde Gayrisafi Yurt Içi Hasila'nin yaklasik yüzde 145 arttigini ve yillik ortalama büyümenin yüzde 5,2 oldugunu vurgulayarak, ayni dönemde yatirimlarin reel olarak yüzde 273,4 arttigini, yillik ortalama reel yatirim artisinin yüzde 8,1 olarak gerçeklestigini kaydetti.

Kisi basi Gayrisafi Yurt Içi Hasila'nin 1998'de 4 bin 445 dolar seviyesindeyken 2020 yilinda 8 bin 597 dolara yükseldiginin altini çizen Nebati, satin alma gücü paritesine göre kisi basina gelirin 1998 yilindaki 8 bin 937 dolar seviyesinden 2020 yilinda 28 bin 435 dolara yükseldigini belirtti.

Nureddin Nebati, 2005 yilinda 19,6 milyon olan toplam istihdamin bu yilin ekim ayi itibariyla mevsimsel düzeltilmis olarak 29,6 milyon kisiye yükseldigini ifade ederek, "AK Parti hükümetleri döneminde çalisanlarimizin ve emeklilerimizin her zaman yaninda olduk. Aylik ve ücretlerinde önemli iyilestirmeler sagladik ve enflasyonun oldukça üzerinde artislar yaptik; bugün en güzel örneklerinden bir tanesini yasadik." dedi.

Konusmalarin ardindan 2020 yili Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin 3. maddesi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda teklifin diger maddeleri üzerindeki görüsmeler devam ediyor.

Kaynak: AA