Safranbolu UNESCO Ile 'Dünya Markasi' Oldu

UNESCO tarafindan 17 Aralik 1994'te Dünya Mirasi Listesi'ne alinan, ahsap evleri, cami, han, hamam, çesme, türbe ve lonca çarsilari gibi tarihi yapilariyla ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesi, 27 yildir dünyanin her yerinden ziyaretçi agirliyor Vali Fuat Gürel: 'UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi'nde yer almasi; bütün dünyada Safranbolu'nun bilinmesini, gelen misafir sayisinin artmasini saglamistir' Arastirmaciyazar Aytekin Aytekin: 'UNESCO'dan itibaren Safranbolu, kelimenin tam manasiyla bir marka oldugunu gösterdi'.

AHMET ÖZLER - UNESCO tarafindan Dünya Mirasi Listesi'ne alinisinin 27. yilini kutlayan Karabük'ün Safranbolu ilçesi, kültürel degerlerini gelecege tasiyor.

Türkiye'deki korunmasi gereken yaklasik 50 bin kültür ve tabiat varliginin 1125'ini bünyesinde barindiran Karabük'ün Safranbolu ilçesi, 17 Aralik 1994'te, UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne "Safranbolu sehri" adiyla kent ölçeginde girmeyi basardi.

Tarihi yapilari korumadaki basarisi nedeniyle "Korumanin baskenti" unvaniyla da anilan, Osmanli döneminden kalan han, hamam, cami, çesme ve köprülerin yaninda, 18. ve 19. yüzyil ile 20. yüzyil baslarinda genellikle üç katli, 6-8 odali, ihtiyaçlara uygun tasarlanmis, estetik biçimde sekillendirilmis geleneksel konaklarin bulundugu ilçenin kaderi, adeta "dünya mirasi" olmasiyla degisti.

UNESCO kimligiyle birlikte Türk kent kültürünün en önemli yapi taslari olan anitsal eserlerin restore edildigi, kaybolmak üzere olan el sanatlarinin canlandirildigi Safranbolu, dünyanin "en iyi korunan ilk 20 kenti" arasina girdi.

Türkiye'nin kent ölçegindeki tek "dünya mirasi" olma özelligini tasiyan ve yilda 1 milyon 300 bin yerli ve yabanci turisti agirlayarak ülke ekonomisine önemli bir katki sunan Safranbolu, gelecek kusaklara korunarak aktariliyor.

Osmanli mimarisini, sehir hayatini ve kültürünü yansitmasi dolayisiyla "Osmanli'nin parmak izi" olarak adlandirilan ilçe, 27 yildan bu yana ziyaretçilerini, sokaklarinda tarih yolculuguna çikarmayi sürdürüyor.

- "Safranbolu dünyanin önemli turizm merkezlerinden biri"

Karabük Valisi Fuat Gürel, AA muhabirine, Safranbolu'nun sadece Türkiye'nin degil, dünyanin çok önemli turizm merkezlerinden birisi oldugunu söyledi.

Safranbolu'nun, 27 yil önce UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne alindigini ve Türkiye'nin bu listede kent ölçeginde yer alan tek yeri oldugunu anlatan Gürel, "Ecdadimizdan günümüze kadar korunarak gelen ve gelecek nesillere koruyarak aktarmayi düsündügümüz önemli bir merkezimiz. UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi'nde yer almasi; bütün dünyada Safranbolu'nun bilinmesini, gelen misafir sayisinin artmasini saglamistir." diye konustu.

UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne yer almanin ve bunu sürdürebilmenin belirli kurallari olduguna isaret eden Gürel, "Sehrimizi yönetenler, Safranbolulular, Karabüklüler korumak adina çok büyük emek, gayret sarf ederek sehrimizi günümüze kadar tasimislar. Insallah bundan sonraki nesillere de tasimis olacagiz. Her yil 1,5 milyona yakin insanin görmeye geldigi bir sehir. Bundan sonra da çok daha fazla misafire ev sahipligi yapacaktir." ifadelerini kullandi.

- "Safranbolu, bütünüyle listeye alinmis önemli bir deger"

Tarihi ilçe hakkinda çok sayida yayimlanmis eseri bulunan arastirmaci-yazar Aytekin Aytekin de bir kentin UNESCO'ya alinmasinin kültürel olarak evrensel boyuta tasinmasini sagladigini kaydetti.

O kentin artik toplumun ortak mirasi sayildiginin altini çizen Aytekin, "Safranbolu, kendine özgü tarihi mimarisi, sosyal ve kültürel dokusuyla bir mücevher kutusuydu. Türkiye'de UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne alinmis 8. kültür varligiyiz. Safranbolu, bütünüyle listeye alinmis önemli bir degerdir. UNESCO'dan itibaren Safranbolu, kelimenin tam manasiyla bir marka oldugunu gösterdi." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA