Marmarabirlik'ten Üreticiye 42 Milyon 600 Bin Lira Prim Destegi

Marmara Zeytin Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (Marmarabirlik), alimlarin baslamasindan itibaren ortaklarin verdigi ve bundan sonra verecegi Gemlik tipi sofralik ve yaglik ürüne kilogram basina 1 lira prim desteginde bulunacak.

Birlikten yapilan açiklamaya göre, Marmarabirlik Yönetim Kurulunun toplantisinda, son günlerde döviz kuru farkindan kaynakli yasanan ekonomik gelismeler üzerine, ürün teslim ederek kooperatiflerine sahip çikan ortaklarin aidiyet duygusunu artirmak amaciyla prim desteginde bulunma karari alindi.

Buna göre, 2021-2022 is yili ürün alim kampanyasi kapsaminda, üreticilere bugüne kadar verdigi ve verecegi Gemlik tipi sofralik ve yaglik her kilogram ürün için 1 lira prim destegi saglanacak. Mevcut ödeme takvimi sona erdikten hemen sonra prim destegi ödemeleri ortaklarin hesabina yatirilacak.

Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Baskani Hidamet Asa, her zaman üreticiyi koruyan bir anlayisla görev yaptiklarini belirtti.

Zeytinyagi fiyatlarinin arttigina dikkati çeken Asa, sunlari kaydetti:

"Özellikle zeytinyagi üretiminde herhangi bir arz eksikligi yoktur. Zeytinyagi fiyatlarinda döviz kur farki ve randimandan kaynaklanan artis yasanmaktadir. Kur farkindan kaynaklanan ekonomik baski ve kuraklik sebebiyle ince dane zeytin, sofralik vasfindan çikmis ve yaglik vasfina dönüsmüs, üreticilerimiz bundan dolayi sikinti yasamistir. Bu konu, Marmarabirlik Yönetim Kurulunun prim destegi vermesinde çok büyük etken olmustur. Ortaklarimiz, kooperatife verdigi her kilogram ürün ile hem 5 yillik teslimat ortalamalarini yükseltmis olacak hem de her kilogram için 1 lira prim desteginden faydalanacak."

Dalinda ürün bitene kadar alima devam edeceklerini aktaran Asa, "Rekolte beyanlarini dolduran ortaklar, ana taahhüdüne kadar ürün teslimati yapabilecek. Teslim edilecek rekolte beyan fazlasi ürün bedelleri, mevcut ödeme takvimi dahilinde ödenecek. Marmarabirlik olarak bugüne kadar 434 milyon lira tutarinda 42 bin 600 ton ürün alimi gerçeklestirildi. Ödenecek prim tutari bugün itibariyla 42 milyon 600 bin lira olup alim miktari arttikça prim miktari da artacaktir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA