Brent Petrolün Varil Fiyati 74,56 Dolar

Brent petrolün varili, uluslararasi piyasalarda 74,56 dolardan islem görüyor.

Dün 74,58 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 73,88 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.00 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,92 artisla 74,56 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 71,61 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantinin petrol talebini yavaslatacagi beklentilerine ragmen ABD'nin ham petrol ve benzin stoklarinin beklenenden fazla düsmesi etkili oldu.

ABD Enerji Enformasyon Idaresi (EIA) verilerine göre, ABD'nin ticari ham petrol stoklari geçen hafta önceki haftaya göre 4 milyon 600 bin varil (yüzde 1,1) azalarak yaklasik 428 milyon 300 bin varil olarak belirlendi. Piyasa beklentisi, stoklarin 2 milyon 600 bin varil azalacagi yönündeydi.

ABD'nin benzin stoklari da 700 bin varil (yüzde 0,3) azalisla 218 milyon 600 bin varile geriledi. Söz konusu veriler, Kovid-19 vakalarindaki artisa ragmen dünyanin en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin rekor seviyelerde seyrettigi algisina yol açti.

Ayrica, Federal Açik Piyasa Komitesi (FOMC) toplantisinin ardindan ABD Merkez Bankasinin (Fed) faiz oranini degistirmemesi ve varlik alimlarini azaltma hizini 2 katina çikarmasi, piyasa belirsizliklerini hafifleterek fiyatlarin yukari yönlü hareketini destekledi.

Uzmanlar, toplantida alinan kararlarin risk istahini artirarak ekonomik büyümeyi destekledigini ve bunun petrol talebine olumlu yansiyacagini belirtiyor.

Öte yandan, Omicron varyantinin sebep oldugu endiseler fiyatlarin yukari yönlü hareketini kisitliyor. Dünya Saglik Örgütü, Omicron varyantinin zirve yapmasina sadece haftalar kaldigini, hükümetlerin ve diger kurumlarin çabalarini artirmasi gerektigini bildirdi.

Brent petrolde teknik olarak 74,68 ile 74,77 dolar araliginin direnç, 74,26 ile 74,14 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA