Türkiye'de Ebeveynlerin Yüzde 52'Si 'Ebeveyn Kontrolü' Uygulamalari Kullaniyor

Kaspersky Tüketici Ürünleri Pazarlama Baskan Yardimcisi Marina Titova: 'Ebeveynler, çocuklarini uygunsuz içerikten koruyarak ve çesitli araç ve yöntemler kullanarak dijital ortamda nasil güvende olacaklarini ögrenmelerine yardimci olabilir ve dijital dünyalarini daha güvenli hale getirebilir'.

Kaspersky arastirmasina göre, Türkiye'de ebeveynlerin yüzde 52'si ebeveyn kontrolü uygulamasi kullanirken, yüzde 44'ü de çocuklarin internet geçmisini düzenli olarak kontrol ediyor.

Kaspersky açiklamasina göre, çogu ebeveyn, çocuklarinin dijital davranislari konusunda endiseli ve bunu izleyip yönetmek istiyor. Çocuklarina teknolojik cihaz verirken ebeveynler çocuklarinin çevrim içi ortamda güvende olmasini saglamak istiyor. Bu nedenle ebeveynlerin çogu, güvenliklerini saglamak için çocuklarin çevrim içi etkinliklerini izlemeye çalisiyor.

Türkiye'de ebeveynlerin çogu çocuklarin izledikleri videolari, ziyaret ettikleri siteleri ve oynadiklari oyunlari kontrol etmeye çalisiyor. Ayrica, ankete katilanlarin yüzde 47'si çocuklarin gün boyunca internette ve cihazlarinda geçirdikleri zamani sinirlamak istiyor.

Türkiye'de katilimcilarin yüzde 44'ü çocuklarin çevrim içi etkinliklerini izlemek için saglikli dijital aliskanliklari kullanirken, ebeveynlerin yüzde 52'si ebeveyn denetimi uygulamalarini ediniyor. Ebeveynlerin yüzde 44'ü ise tarama geçmisini kontrol ediyor. Ankete katilanlarin yaklasik dörtte biri çocuklarina güveniyor ve onlari hiçbir sekilde kontrol etmiyor.

Anket sonuçlarina göre, dijital ortamda çocuklarin davranislarini düzenlemede en büyük sorumluluk ebeveynlere ve aileye ait. Bununla birlikte yaklasik dörtte biri, ögretmenlerin ve okullarin bunu yapmasi gerektigine inaniyor ve yüzde 27'si çocuklarin kisisel sorumluluklarinin olmasi gerektigini düsünüyor. Bu durusu desteklemek için ebeveynlerin yüzde 94'ü çocuklariyla çevrim içi davranis ve dijital görgü kurallarini konustu. Katilimcilarin sadece yüzde 6'si bu konuyu çocuklariyla birlikte gündeme getirmedi.

- "Cihazlara ebeveyn denetimi uygulamasi yüklemek iyi bir fikir"

Açiklamada görüslerine yer verilen Kaspersky Tüketici Ürünleri Pazarlama Baskan Yardimcisi Marina Titova, bu dönemde çocuklarin erken çocukluk döneminden itibaren akilli telefon ve diger araçlari kullandigi için dijital alani yürüyüse çikmak gibi dogal ve tanidik bir sey olarak algiladigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Ayni zamanda dijital alanin yabancilarla iletisim kurmamak veya bilinmeyen yerlere gitmemek gibi, birçogunun çocukluktan ögrenilen kendi güvenli davranis kurallari da var. Ebeveynler, çocuklarini uygunsuz içerikten koruyarak ve çesitli araç ve yöntemler kullanarak dijital ortamda nasil güvende olacaklarini ögrenmelerine yardimci olabilir ve dijital dünyalarini daha güvenli hale getirebilir. Örnegin yetiskinler, aile içinde belirli dijital aliskanliklari tesvik edebilir veya istenen ve istenmeyen içerik kategorilerini filtrelemenin yani sira çocugun çevrim içi etkinligini kontrol etmeye yardimci olabilecek ebeveyn denetimi uygulamalarini kullanabilir."

Terapistler, güvenin kontrolden daha iyi oldugunu vurgulayarak, konunun medya tüketimi oldugunda, ebeveynlerin kendi çocuklarina degil, internetteki içeriklere güvenmedigini, bu nedenle düzenleyici kontrolün iyi bir fikir oldugunu aktardi.

Kaspersky, ebeveynlere çocuklarini çevrim içi ortamda güvende olmalarini saglamak için su önerilerde bulunuyor:

"Çocuklar, cihazlarini kullanirken siber hijyen ve çevrim içi güvenlik hakkinda bilgi eksikligi yasayabilirler. Ebeveynler, olasi senaryolari çocuklariyla tartisarak ve bir örnek olusturarak yardimci olabilir. Çocugunun cihazlarina ebeveyn denetimi uygulamasi yüklemek iyi bir fikirdir. Bununla birlikte bunu çocugunuzla konusmaniz ve eylemlerinizin arkasindaki nedenleri açiklamaniz önemlidir.

Çocugunuz, aktif bir sosyal ag kullanicisiysa ve çok fazla içerik paylasiyorsa asiri paylasim ve veri gizliligi sorununu onunla konusmalisiniz. Ayrica, sosyal aglarda birbirinizi ekleyebilir ve örnek olmaya çalisabilirsiniz. Fotograflardaki cografi etiketleri daima kontrol edin. Fotograflarda veya açiklamalarda gizli bilgilerin görünmediginden emin olun. Yorumlari takip edin. Bizzat örnek olmak, çocugunuza gizliligini korurken çevrim içi ortamda nasil güvenli bir sekilde bilgi paylasacagini da gösterecektir."
Kaynak: AA