Sultangazi Belediyesinden Çok Tatli Bir Etkinlik Açiklamasi Çikolata Atölyesi

Sultangazililerin yogun ilgi gösterdigi ’Çikolata Atölyesi’ne Sultangazi Kadin Kültür Sanat ve Mesleki Egitim Akademisi (SU-MEKÂN) ev sahipligi yapti. Atölyeyle hanimlar çikolata yapmanin inceliklerini ögrendi.

Sultangazi Belediyesinden Çok Tatli Bir Etkinlik Açiklamasi Çikolata Atölyesi
Sultangazi Belediyesi çok sevilen etkinliklerine bir yenisini ekledi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim, Kültür ve Sanat Sezonu kapsaminda düzenlenen çikolata atölyesi, hanimlara keyifli bir deneyim sundu. SU-MEKÂN’da gerçeklesen atölyeyle hanimlar, evde çikolata hazirlamanin püf noktalarini isin uzmanindan ögrendi. Hanimlar, atölye boyunca birbirinden lezzetli, çesit çesit çikolatalar hazirladi. Atölye, uzman egitmenin çikolatanin tarihini kisaca anlatmasiyla basladi.

Ilk olarak Meksika yerlilerince aci bir içecek olarak tüketilen çikolata, özellikle cenazelerde üzüntüyü hafifletmek amaciyla içiliyordu. Ispanyol sömürgecilerin Avrupa’ya tanitmasiyla aristokrat ve soylularin sofralarinda vazgeçilmez oldu. Henüz siradan insanlarin ulasamadigi bu pahali içecek, Sanayi Devrimi’nde kakao makinesinin icadiyla ucuzladi ve her eve girmeye basladi.

Hanimlar, geçmisi 4 bin yil öncesine dayanan çikolatanin bu ilginç hikâyesini ilgiyle dinledi.

En tatli atölye

Bu ilgi çekici hikâyeden sonra sira çesit çesit, lezzetli çikolatalari hazirlamaya geldi. Hanimlar, uzman egitmen esliginde adim adim ilerlediler. Önce para seklindeki çikolatalar mikro dalga firinda eritildi. Firindan çikan çikolatalara temperleme islemi uygulandi. Egitmen, tüm bu uygulamalarda dikkat edilmesi gereken püf noktalarini bir bir anlatti. Çikolata çesitlendirme asamasinda, beyaz çikolata, findik, fistik ve üzüm gibi tatlar sahne aldi. Hanimlar, bu malzemelerle arzuladiklari çesitte çikolatalari hazirladilar. Özenle kaliplanip buzdolabina koyulan çikolatalar bir süre sonra yenilmeye hazirdi. Böylece hanimlar, misafirlerine ikram etmek üzere evde çikolata hazirlamayi uygulamali olarak ögrenmis oldu.

Devami gelecek

Çikolata atölyesini çok seven hanimlar, benzeri etkinliklerin yine düzenlenmesini istedi. Sultangazi Belediyesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim, Kültür ve Sanat Sezonu kapsaminda vatandaslari benzeri lezzet atölyeleriyle bulusturmaya devam edecek.

Katilimin ücretsiz oldugu atölye ve diger etkinliklere, kultursanat.sultangazi.bel.tr adresi üzerinden kayit olunabiliyor.
Kaynak: İHA