Sudanli Yetkililer, Uluslararasi Ceza Mahkemesi Ile Ilgili Anlasmalara Bagli Olduklarini Açikladi

Sudanli yetkililer, Uluslararasi Ceza Mahkemesi (UCM) ile ilgili anlasmalara bagli olduklarini bildirdi.

Egemenlik Konseyinden yapilan açiklamaya göre, Konsey üyesi Malik Agar, Cumhurbaskanligi Sarayi'ndaki makaminda UCM Bassavcilik Ofisi Direktörü Julian Samuel baskanligindaki heyeti kabul etti.

Agar, Sudan ile UCM arasindaki is birligi ve koordinasyonun ele alindigi görüsmede ülkesinin UCM ile ilgili anlasmalara, yasalara uygun sekilde gerekli kolayliklarin saglanmasi ve taniklarin korunmasi konularina bagli oldugunu vurguladi.

UCM heyeti de is birligi ve tutumundan dolayi Sudan hükümetine övgüde bulundu.

- UCM'nin aradiklarinin iadesi görüsüldü

Heyet, Egemenlik Konseyi üyesi Tahir Ebubekir ile de bir araya geldi.

Açiklamaya göre, toplantida UCM Bassavcisi Kerim Han’in gelecek dönemde Sudan’i ziyaretine dair düzenlemeler ve mahkemece arananlarin iadesi konulari görüsüldü.

UCM ile Sudan hükümeti, geçen agustos ayinda Darfur olaylari" ile ilgili yargilamalarda ve tutuklama emirlerinin yerine getirilmesinde is birligi için mutabakat zapti imzalamisti.

Dönemin Sudan Disisleri Bakani Meryem Sadik el-Mehdi de Bakanlar Kurulunun eski Cumhurbaskani Ömer el-Besir ve diger isimlerin UCM'ye teslim edilmesine karar verdigini açiklamisti.

- UCM'deki Darfur davalari

Sudan'in UCM'nin kurucu statüsü olan Roma Statüsü'ne taraf olmamasina ragmen Darfur hakkinda 2005'te BM Güvenlik Konseyinde alinan karar sayesinde, UCM tarafindan sorusturma baslatilmisti.

UCM, 20 ay devam eden ön incelemenin ardindan Darfur'da islenen savas suçlari ve insanliga karsi suçlarla baglantili olduklari iddiasiyla bes zanli hakkinda 27 Nisan 2007'de yakalama emri çikartmisti.

Bu kisiler arasinda Cancavid milislerinin komutani oldugu iddia edilen Ali Kusayb'in yani sira eski Sudan Cumhurbaskani Ömer el-Besir ile eski Içisleri Bakani Ahmed Muhammed Harun da bulunuyor.

Ali Kusayb, Darfur olaylariyla ilgili UCM'ye teslim edilen ilk zanli oldu.

Kaynak: AA