Küçükbas Hayvan Yetistiricilerinden TKDK Giresun Il Koordinatörü Kursun'a Ziyaret

Giresun Ili Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Adem Yavuz, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun Il Koordinatörü Emin Serdar Kursun'u ziyaret etti.

TKDK'den yapilan açiklamaya göre, ziyarette Yavuz, Giresun'daki küçükbas hayvan yetistiriciliginin meselelerini Tarim ve Orman Bakanligi nezdinde dile getireceklerini ifade etti.

Konuya katkisi olabilecek kurum ve kuruluslardan öneri istediklerini ifade eden Yavuz, TKDK Giresun Il Koordinatörlügü'nün basindaki yem maliyetlerinin düsürülmesine dair haberlerini takip ettiklerini aktardi.

TKDK Il Koordinatörü Emin Serdar Kursun ise Karadeniz'e bakisi olan ve yil boyu sulama ihtiyaci istemeyen yem bitkilerine uygun yüzde 20-80 egimli arazilerin birkaç noktasinda yapilacak küçük kazilarla, toprak kalinliginin yeterli olmasi halinde teraslama yapilabilecegini aktardi.

Findik ocaklari arasi mesafelerin en az 5 metre olacak sekilde teraslama olmasi halinde arazi mekanize odakli tarima açilmis olabilecegine isaret eden Kursun, sunlari kaydetti:

"Bu sayede gübreleme, ilaçlama, toplama islemleri daha verimli bir sekilde makinelerle yapilabilecektir. Yapilacak teraslama ile ayni zamanda findigin suya en çok ihtiyaç duydugu tanenin süt olum devresinde teraslarda depolanan su miktari findik verimini çok önemli ölçüde garanti edecektir. Teraslanan bu arazilerde ana bitki findik tarimina uyumlu, kismen gölgelenmeye dayanikli yem bitkileri rasyonlarinin ekimi ara tarim olarak yapilabilecektir."

Kursun, teraslanan yerlerde uygun ekskavatörlere takilacak yem bitkileri ekim-biçim aparatlari ve atasmanlari ile arazide erozyona mahal vermeyecek aniza ekim yöntemi ile yillik yem bitkileri ekimi uygulanabilecegini belirterek, "Böylelikle arazi tümüyle degerlendirilmis olacak ve sulama ihtiyaci hissedilmeyen binlerce dekar arazide yem bitkileri tarimi yapilabilecektir." ifadesini kullandi.

Bir diger önerinin ise mera mevzuatinda geçen köylere tahsisi yapilmis ve otlatilmayan yayla alanlarinin, küçükbas ve büyükbas hayvanlar için belirlenen fiyatlar üzerinden kiraya verilmesi olduguna isaret eden Kursun, söyle devam etti:

"Bu uygulamanin pratikte isleyebilmesi için köyün disindan gelecek olan sürü sahipleri kendileri ve hayvanlari için alt yapisi kismen temin edilmis, özellikle mera vasfi tasimayan, toprak kalinliklari düsük, taslik kayalik yayla arazilerinde kullanim izin sözlesmesi ile prefabrik ahir, agil gibi hayvancilik isletmelerinin yapabilmelerine izin verilmelidir. Kullanim izin sözlesmesinin en az 10 sene yapilmasi halinde TKDK'nin bu projeleri desteklemesinin de önü açilmis olacaktir."

Köylere tahsis islemleri bitirilmis yayla arazilerinde, köyün hayvan sayisinin çok üzerinde atil otlatilmayan yayla alanlarinda bakim islemlerini de içine alan satis ihale sartnamesi düzenlenebilecegini aktaran Kursun, "Yayla otlarinin belirlenen fiyat üzerinden biçilip balyalanmasi seklinde satis ihalesi kilogram basina belirlenebilir ve köy mera komisyonun da marifeti ile satisi saglanabilir. Ürüne bakimi da içine alan benzeri ihaleler Ege Bölgesi'nde fistik çami alanlarinda köy tüzel kisilikleri tarafindan yapilmaktadir." degerlendirmesinde bulundu.

Ziyarette Yavuz'a, birligin zooteknist ziraat mühendisi Gülay Börekçi de eslik etti.

Kaynak: AA