Kaz Yetistiriciligi Ile Üretim Saglanarak Sehirlere Göç Engellenecek

Karabük’ün Eflani ilçesinde "Kirsal Kalkinma Için Eflani’de Üretim Genele Yayiliyor" projesi kapsaminda dagitilacak kazlar ile üretim saglanarak gençlerin sehirlere göç etmesi engellenecek.

Kaz Yetistiriciligi Ile Üretim Saglanarak Sehirlere Göç Engellenecek
Eflani Belediye Baskanligi tarafindan hazirlanan "Kirsal Kalkinma Için Eflani’de Üretim Genele Yayiliyor" projesi çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan 2020 Yili Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) kapsaminda finanse edilerek Kaz Yetistiriciligi Egitim Çiftligi kuruldu. Geçtigimiz eylül ayinda, çiftlige yerlestirilen damizlik kazlarin da beklenilenden 1 ay erken yumurtlamaya baslamasi sevindirdi. Ilçenin gelir kapisi olmasi beklenen proje kapsaminda kadin ve genç olmak üzere 70 çiftçiye egitimlerinin ardindan kaz palazi verilecek.

Ihlas Haber Ajansi muhabirine konusan Eflani Ilçe Baskani Ibrahim Ertugrul, yilbasindan sonra kazlardan elde edilecek yumurtalari kuluçka makinelerinde yavruya dönüstüreceklerini belirtti.



“Hibe yoluyla bagislayacagiz”

Kadin ve genç olmak üzere seçilecek olan 70 kursiyeri pratik ve teorik egitime tâbi tutacaklarini ifade eden Ertugrul, “Egitimlerini basariyla tamamlayan ve bu hayvanlara bakabilecek yer gösteren çiftçilerimize, kursiyerlerimize elde edecegimiz yavrulari hibe yoluyla bagislayacagiz. Bu dogrultuda amacimiz insanlara hem egitim hem de sermaye vererek bir meslek sahibi edindirmek. Su anda projemiz, programimizin ilerisinde seyrediyor. Her sey yolunda gidiyor ve 1 yil sonrada tamamlanmis olacak. Insallah çiftçilerimizin kaz üreticisi olarak faaliyetlerini görmüs olacagiz” diye konustu.

“Bizim öncelikle hedefimiz kadinlar ve genç çiftçilerimiz” diyen Ertugrul sunlari söyledi: “Kirsalda yasayan hanim kardeslerimiz için ilave bir ürün olarak ortaya çikacak. Onlar üretime ve ekonomiye dogrudan katkida bulunmus olacaklar. Özgüvenleri artmis olacak ve kendi kendilerine yetebilmenin tadina varacaklar. Bizim öncelikle hedefimiz kadinlar ve genç çiftçilerimiz. En büyük sikintimiz ilçede istihdam ve üretim olmamasi. Bunun nedeni de gençlerimizin göçe zorlanmasi ve biz bunun önüne geçmeye çalisiyoruz.”
Kaynak: İHA