Kamboçya Disisleri Bakani, ASEAN'in Myanmar Özel Elçisi Olacak

Kamboçya Disisleri Bakani Prak Sokhonn'un, Güneydogu Asya Ülkeleri Birliginin (ASEAN) Myanmar özel elçisi olacagi bildirildi.

Kamboçya Basbakani Hun Sen, baskent Phnom Penh'teki bir otelin açilisinda yaptigi konusmada, ASEAN veya Kamboçya'nin, Myanmar'in sorunlarini çözebileceginden emin olmadigini ancak denemesine izin verilmesi gerektigini ifade etti.

Hun Sen, ülkesinin Disisleri Bakani Prak Sokhonn'u, ASEAN'in Myanmar özel elçisi olarak atayacagini söyledi.

Kamboçya, 10 üyeden olusan ASEAN blokunun baskanligini ekim ayinda devralmisti.

Basbakan Hun Sen, ay basinda, seçilmis hükümeti deviren ordu tarafindan yönetilen Myanmar'a ocakta resmi ziyaret gerçeklestirecegini duyurmustu.

- Myanmar'da askeri yönetim, ASEAN Zirvesi'ne davet edilmemisti

ASEAN, 16 Ekim'de Myanmar'in askeri lideri General Min Aung Hlaing'in örgütün bu yilki zirvesine katilmasina izin vermeyecegini, yerine "siyasi olmayan bir temsilcinin" davet edilecegini duyurmustu.

Myanmar'daki askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi azaltma vaatlerini yerine getirmemesi ve siyasi krizin çözümü için atanan ASEAN Özel Elçisi Erywan Yusuf'un devrik lider Aung San Suu Çii ve diger tutuklu isimlerle görüsmesini yasaklamasi, kararin gerekçeleri arasinda gösterilmisti.

Myanmar'daki askeri yönetim, kararin hayal kirikligiyla karsilandigini belirtmisti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar binin üzerinde kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA