IMF Açiklamasi Politika Yapicilar, Yüksek Borç Ve Artan Enflasyon Karsisinda Dogru Dengeyi Saglamali

Uluslararasi Para Fonu (IMF), küresel borcun 2020'de 226 trilyon dolar ile rekor seviyeye yükseldigini aktararak, politika yapicilarin yüksek borç ve artan enflasyon karsisinda dogru dengeyi saglamasi gerektigini belirtti.

IMF Mali Isler Dairesi Baskani Vitor Gaspar, Mali Isler Dairesinde Bölüm Sefi Paulo Medas ve Ekonomist Roberto Perrelli, küresel borçlara iliskin ortak blog yazisi kaleme aldi.

IMF yetkilileri, söz konusu yazida, dünyanin küresel saglik krizi ve derin bir durgunluktan etkilendigi 2020'de küresel borcun 226 trilyon dolara yükseldigini ve 2. Dünya Savasi'ndan bu yana en büyük yillik borç artisinin gözlemlendigini belirtti.

Küresel borcun krize girerken de yüksek seviyelerde olduguna dikkati çekilen yazida, hükümetlerin rekor düzeydeki yüksek kamu ve özel borç seviyeleriyle, yeni virüs mutasyonlariyla ve yükselen enflasyonla karsi karsiya oldugu aktarildi.

Yazida, "Politika yapicilar, yüksek borç ve artan enflasyon karsisinda dogru dengeyi saglamali." degerlendirmesinde bulunuldu.

Küresel borcun 2020'de GSYH'nin yüzde 256'sina yükseldigi belirtilen yazida, küresel kamu borcunun GSYH'nin yüzde 99'u gibi rekor bir seviyeye siçradigi aktarildi.

Yazida, mali olmayan sirketlerden ve hanehalklarindan gelen özel borçlarin da yeni zirvelere ulastigi kaydedildi.

Borç artislarinin özellikle gelismis ekonomilerde dikkat çektigine isaret edilen yazida, bu ülkelerde 2007'de yüzde 70 olan kamu borcunun GSYH'ye oraninin 2020'de yüzde 124'e çiktigi bildirildi.

Yazida, kamu borcunun halihazirda toplam küresel borcun neredeyse yüzde 40'ini olusturdugu, bunun 1960'larin ortalarindan bu yana en yüksek pay oldugu belirtildi.

Borç dalgalanmasinin özellikle finansman kosullari sikilastikça kirilganliklari artirdigina isaret edilen yazida, yüksek borç seviyelerinin çogu durumda hükümetlerin toparlanmayi destekleme kabiliyetini ve özel sektörün orta vadede yatirim yapma kapasitesini kisitladigi aktarildi.

Kaynak: AA