Fitoterapide Ve Gida Takviyelerin Kullaniminda Eczaci Danismanligi Çalistayi

Atatürk Üniversitesinde Covid-19 Kapsaminda Fitoterapide ve Gida Takviyelerin Kullaniminda Eczaci Danismanligi Çalistayi gerçeklestirildi.

Fitoterapide Ve Gida Takviyelerin Kullaniminda Eczaci Danismanligi Çalistayi
Eczacilik Fakültesi tarafindan çevrim içi (online) olarak düzenlenen çalistayda; Covid-19 için üretilen ilaçlarin dozunun belirlenmesinden Covid-19 geçiren hastalarin gida takviyelerinin nasil olmasi gerektigine, ilaçlarin Saglik Bakanligi tarafindan ruhsatlandirmasinin öneminden bitkisel ilaçlarin bilinmeyen yönlerine yönelik genis bir alanda bilgi paylasiminda bulunuldu.

Programin açilis konusmasini yapan 13.Bölge Erzurum Eczaci Odasi Yönetim Kurulu Baskani ve düzenleme kurulu üyesi Uz. Ecz. Abdullah Caner Güven, “Eczacilik en yakin saglik danismanidir” mottosunu hatirlatarak Covid-19 için çikarilan ilaçlarin bilimsel yayilmasinin önemine degindi. Güven: “Pandemi sürecinde sahte ilaçlarin ortaya çikmasi, algi oyunlarinin çogalmasi, birçok gida takviyesinin isminin geçmesi ile birlikte insanlar saglik konusunda ciddi zararlara ugradi” seklinde konustu.

Çalistay kapsaminda Dr. Ögr. Üyesi Hafize Yuca Nutrasötikler, Dr. Ögretim Üyesi Leyla Güven Covid-19’da Gida Takviyeleri ve Doç. Dr. Esen Sezen Karaoglan ise Olgular Esliginde Yanlis Kullanima Bagli Bitkisel Zehirlenme konulu sunumlarini paylasti.

Çalistaya konuk olarak katilan Gazi Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Dekani ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Prof. Dr. Ilkay Erdogan, Covid-19 Pandemisi ve Fitoterapi adli sunumu kapsaminda; Fitoterapi ve içinde ne olmasi gerektigine deginerek, Fitoterapiyi çagdas ilaç tanimiyla karsilastirdi. Oturumda Fitoterapi tedavisinin hangi hastalarda tercih edildigi, ne tür asamalardan geçtigi ve Covid-19 üzerindeki yargilari degerlendirildi.

Çalistay, karsilikli soru ve cevaplarla sona erdi.
Kaynak: İHA