Disisleri Bakan Yardimcisi Kiran'dan, 'Türk Dünyasi Degisimi Yönlendirebilmeli' Mesaji

Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, Türk dünyasinin, dünyadaki degisimi okumakla kalmamasi gerektigini belirterek, "Bu degisimi yönlendirme iradesine de sahip olmamiz gerekir. O yüzden girisimci dis politikamizin temel ekseninde bu (irade) yatiyor." dedi.

Kiran, Ankara’da Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Türk Dünyasi Arastirma Toplulugu tarafindan Mütevelli Heyet Binasi Türkistan Salonu'nda düzenlenen ve çevrim içi yayinlanan "Hasbihal" programinda Kazak ögrencilerle bir araya geldi.

Burada dis politika konulari ve Türk dünyasina iliskin degerlendirmelerde bulunan Kiran, Azerbaycan’in geçen yil Türk dünyasinin destegiyle Karabag’i Ermenistan isgalinden kurtarmasinin ardindan dünyanin, Türk Devletleri Teskilatini (TDT) daha yakindan takip etmeye basladigini kaydetti.

"Irade oldugunda elbette her meselenin çözümü için bir yol oldugunu biliyoruz. Yeter ki o iradeyi taçlandiracak vizyonu, birikimi edinelim." ifadelerini kullanan Kiran, Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinin, TDT bünyesinde sergiledigi dayanismanin dünyadaki pek çok meseleye çözüm ürettigini gördüklerini dile getirdi.

Kiran, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin ilk ortaya çiktigi zamanlarda Türkiye’nin Türk Cumhuriyetlerine asi gönderdigini ve dayanisma içinde bu ülkelere hastane insasi gibi projelerde destek oldugunu hatirlatarak, bugün gelinen noktada TDT’nin Afrika’daki iki ülkeye asi gönderdigini ve daha fazlasini yapmaya da hazir oldugunu vurguladi.

Son yillarda devreye alinan Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hatti, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatti, Trans Anadolu Dogalgaz Boru Hatti (TANAP) projelerinin önemli basari hikayeleri oldugunu kaydeden Kiran, "Zengezur Koridoru’nun hayata geçirilmesinin takipçisiyiz. Bu sekilde pek çok ortak lojistik ve refah projesinin sadece cografyamiza degil, çok daha genis ölçekte dünyaya çok önemli katkilar sagladigini, saglamaya devam edecegini görüyoruz." diye konustu.

Kiran, "Bunu bütün Türk dünyasi için söylüyorum. Dünyadaki degisimi dogru okumanin çok önemli oldugunu biliyoruz. Bize dünyadaki degisimi okumak yetmez. Bu degisimi yönlendirme iradesine de sahip olmamiz gerekir. O yüzden girisimci dis politikamizin temel ekseninde bu yatiyor." dedi.

Dünyada Birlesmis Milletler (BM) gibi uluslararasi kurumlarin küresel çaptaki meselelere çözüm üretmede yetersiz kaldigina dikkati çeken Kiran, dünyanin kaderinin BM Daimi Üyesi 5 ülkenin temsilcilerinin iki dudaginin arasindan çikacak söze bagli olmasinin "kabul edilemez" oldugunu söyledi.

Bu baglamda Türkiye’nin girisimci dis politikasinin en önemli hedeflerinden birinin küresel sistemin adalet ekseninde yeniden insa edilmesi oldugunu aktaran Kiran, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in "Dünya 5’ten büyüktür." ifadesinin ardindan "Daha adil bir dünya mümkün." sözüyle dünyaya ikinci bir mesaj verdigini söyledi.

Kiran, Cumhurbaskani Erdogan’in bu söylemlerinin ardindan yapilmasi gerekenin, söylemlerin somut eylemlerle desteklenmesi ve bu konuda sarf edilen çabalarin genis bir ölçekte karsilik bulmasi oldugunu ifade etti.

Türkiye'nin son yillarda FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerine karsi önemli mücadeleler verdigini de deginen Kiran, bu çerçevede Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK'ya karsi askeri operasyonlar yapildigini animsatti.

Türkiye'nin 3,7 milyon Suriyeli siginmaciya ev sahipligi yaptigina isaret eden Kiran "Göç bugün uluslararasi toplumun karsi karsiya kaldigi ortak meseledir. Bu ortak meselenin çözümü için uluslararasi toplumun ortak eylem gerçeklestirmesi gerekir. Göç meselesinin çözümü konusunda uluslararasi toplumun daha duyarli, daha sonuç odakli ve adil sorumluluk paylasimi ilkesiyle hareket etmesi önemli." diye konustu.

Kiran öte yandan Türkiye'nin Dogu Akdeniz'deki haklarinin korunmasi için sahada ve masada önemli mücadeleler verdigine dikkati çekerek, "Biz her zaman diplomasi ve diyalogun çözüm açisindan en geçerli, en kestirme yol oldugunu vurguladik. O yüzden Güney Kibris Rum Yönetimini ayri tutuyorum, bölgedeki bütün ülkelerle deniz yetki alanlari anlasmasini imzalama konusunda hazir oldugumuzu bugün de vurguluyoruz." dedi.

Kaynak: AA