Denis Sezemin Açiklamasi 'Akkuyu NGS, Türkiye'nin GSYIH'sine 50 Milyar Dolar Katki Saglayacak'

Akkuyu Nükleer A.S. Üretim ve Insaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu NGS’nin, Türkiye’deki en büyük yabanci yatirim oldugunu belirterek, “Projenin toplam maliyeti yaklasik 20 milyar dolar. NGS’nin tüm yasam döngüsü boyunca Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasilasina tahmini katkisi yaklasik 50 milyar dolar olacak” dedi.

Denis Sezemin Açiklamasi 'Akkuyu NGS, Türkiye'nin GSYIH'sine 50 Milyar Dolar Katki Saglayacak'
Akkuyu Nükleer A.S., İçel, Adana, Antalya, Istanbul ve Ankara ticaret ve sanayi odalarinin destegiyle tedarikçi semineri düzenledi.

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan ve İçel’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesinde yapimi devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) insaat sürecinde tedarikçilerle verimli bir is birligi gelistirmeyi amaçlayan seminerin moderatörlügünü Rosatom’un Ortadogu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölge Baskan Yardimcisi Aleksander Voronkov yapti. Bir otelde gerçeklestirilen seminere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, oda ve tedarikçi firmalarin temsilcileri katildi.



“Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacinin yüzde 10’unu karsilayabilecek”

Seminerin açilisinda konusan Akkuyu Nükleer A.S. Üretim ve Insaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu NGS’nin yapim sürecinin son duruma iliskin bilgiler verdi. Akkuyu NGS projesini ‘dünya nükleer endüstrisinin en büyük santiyelerinden biri’ olarak niteleyen Sezemin, “Akkuyu NGS, 3+ nesil VVER-1200 tipi reaktörlü 4 güç ünitesinden olusacak, santralin toplam elektrik gücü 4 bin 800 MW olacak. Dört ünitenin de devreye alinmasinin ardindan Akkuyu NGS, Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacinin yüzde 10’una kadarini karsilayabilecek” dedi.



“Proje, bugün itibariyle yüzde 100 Rus taraf tarafindan finanse edilmektedir”

Santralin her ünitesinin hesaplanan hizmet ömrünün, uzatma imkani ile 60 yil oldugunu dile getiren Sezemin, Akkuyu NGS projesinin, dünya nükleer endüstrisi için benzersiz olan YSI (Yap-Sahip ol-Islet) modeline göre hayata geçirildigini ifade etti.

Sezemin, “Proje, bugün itibariyle yüzde 100 Rus taraf tarafindan finanse edilmektedir. Bununla birlikte Rosatom Devlet Kurulusu, projedeki yüzde 49’a varan hisselerini diger yatirimcilara satma hakkina sahiptir. Projedeki yüzde 49 hissenin tamami tek yatirimci tarafindan alinabilecegi gibi daha küçük bir pay satilabilir veya birkaç sirket olabilir” diye konustu.



“Artik 4 güç ünitesinin tamaminda çalismaya baslamaya haziriz”

Nükleer Düzenleme Kurulunun, Akkuyu Nükleer A.S. lehine 4. ünite insaati için lisans verilmesine iliskin karari onayladigini animsatan Sezemin, lisansin, 4. ünitenin reaktör ve türbin adalarinin tüm tesislerinin insaatina baslama imkani tanidigini belirtti.

Böylece Akkuyu NGS’nin yapimina iliskin lisans sürecini tamamladiklarini dile getiren Sezemin, “Artik 4 güç ünitesinin tamaminda çalismaya baslamaya haziriz. Gelecek yilin basinda 4. ünitenin nükleer adasinin binalari için temel plakasinin yapimina baslayacagiz” seklinde konustu.

1 nolu ünitenin pompa istasyonu temel çukuru için kazi çalismalarinin geçen yilin aralik ayinda basladigini kaydeden Sezemin, simdi hazirlik asamasindan pompa istasyonunun dogrudan yapimina geçtiklerini söyledi.

Binanin temel plakasina yaklasik 30 bin metreküp beton dökülecegini belirten Sezemin, “Insaatin zorlugu açisindan, tesis küçük bir hidroelektrik santralinin insasi ile karsilastirilabilir, bu nedenle pompa istasyonu projesinin detaylandirilmasi, nitelikli Rus ve Türk mühendislerden olusan bir ekibin ciddi çabalarini gerektirdi ve onun insaati en ileri teknolojileri kullanilarak gerçeklestirilir” dedi.



“Projede yaklasik 400 Rus ve Türk sirket yer aliyor”

Akkuyu NGS Projesinde yaklasik 400 Rus ve Türk sirketin yer aldigi bilgisini paylasan Sezemin, santiyenin bugünkü durumuna iliskin sunlari söyledi:

“Yaklasik 9 bin kisi dogrudan insaat islerinde istihdam edilmektedir. Santiyede her gün 13 bin kisi çalisiyor. Insaat ve montaj islerinin yani sira mal ve personel tasimaciliginda yaklasik bin 300 adet is makinesi ve araç kullaniliyor. 70’in üzerinde agir insaat vinci ayni anda çalisiyor. Santiyedeki çalismalar üç vardiya halinde yürütülüyor ve bir dakika bile durmuyor. NGS’nin devreye alinacak bina ve yapilarin toplam sayisi 560’a ulasiyor.”

“Akkuyu NGS, insaatta kullanilan mühendislik çözümleri de dahil olmak üzere birçok yönden benzersiz bir projedir” diyen Sezemin, Akkuyu NGS’de üretilecek elektrik enerjisinin, 400 kVlik gerilimle elektrik iletim hatlari üzerinden Türk enerji sistemindeki 6 trafo merkezine iletilecegini belirtti.

Sezemin, Akkuyu Nükleer A.S. ile Türkiye Elektrik Iletim Anonim Sirketi (TEIAS) arasinda uygun elektrik sebekesi altyapisinin olusturulmasi amaciyla Akkuyu NGS’nin Türkiye Cumhuriyeti elektrik sistemine

baglanmasina iliskin sözlesmenin de imzalandigini, bu çerçevede Akkuyu NGS’nin toplam uzunlugu bin kilometreyi asan yüksek gerilim enerji hatlarinin insaatinin devam ettigini söyledi.



“Akkuyu NGS, Türkiye’nin GSYIH’sine 50 milyar dolar katki saglayacak”

Akkuyu NGS insaat projesinin; büyük miktarda istikrarli ve çevre dostu elektrigin yani sira bölge, İçel ve Türkiye’ye saglayacagi avantajlari da anlatan Sezemin, “Akkuyu NGS, Türkiye’deki en büyük yabanci yatirimdir. Projenin toplam maliyeti yaklasik 20 milyar dolar. Projenin NGS’nin tüm yasam döngüsü boyunca Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasilasina (GSYIH) tahmini katkisi yaklasik 50 milyar dolar olacak. Altyapi ve istihdam, bölgenin 30 bin kisiye kadar olan nüfusunun büyümesi için kosullar saglayacak. Akkuyu Nükleer A.S., Rosatom Devlet Kurulusu ile birlikte Türkiye’deki Akkuyu NGS projesinin potansiyel tedarikçileri olan sirketlerin temsilcileri için düzenli olarak seminerler düzenlemektedir. 500’den fazla Türk firmasinin temsilcileri simdiden potansiyel proje tedarikçileri için seminerlere katildi” diye konustu.



“Toplam yerellestirme potansiyeli 5,9 milyar dolar”

Yerellestirme seviyesini artirmak için aktif çaba gösterildigini de belirten Sezemin, “Projede toplam yerellestirme potansiyeli 5,9 milyar dolardir. Mevcut tahminlere göre toplamda yaklasik 2,2 milyar dolar tutarindaki siparisler simdiden sözlesmeye baglandi veya sözlesme imzalama asamasina gelindi. Türkiye’de Akkuyu NGS projesi sayesinde yeni bir sanayi sektörü olusmaktadir. Türkiye, enerji sisteminin istikrari için ek destek ve güvenilir baz yük kaynagi elde etmekte, nükleer enerjide yetkinliklerin gelistirilmesi ve ardindan üreticilerinin uluslararasi pazarlara girisi için bir temel olusturulmaktadir. Proje, bölgedeki ekonomik büyümeye, altyapinin gelistirilmesine, yerel üretime, bilim ve egitim alaninda katkida bulunuyor” ifadelerini kullandi.

Bugün itibariyle Akkuyu NGS sahasinin bölgenin en büyük isvereni oldugunu vurgulayan Sezemin, “Sahada her gün yaklasik 13 bin kisi çalismaktadir. 4 güç ünitesinin tamaminin isletme asamasinda santralde yaklasik 4 bin kisi çalisacaktir. Akkuyu NGS’nin projesinin uygulanmasi, İçel ilinde altyapinin ve yerel üretimin gelismesine de büyük katki sunmaktadir. Proje, konut insaatinin büyümesine katkida bulunacak, hizmet sektörünün gelisimini tesvik edecek ve bölgede yeni okullarin, kültür kurumlarinin, saglik merkezlerinin ve spor tesislerinin ortaya çikmasi için kosullar olusturacaktir” ifadelerini kullandi.

“Ülkemiz, 12 nükleer reaktöre sahip olacak üç nükleer santral kurmayi planlamaktadir”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi Nükleer Enerji ve Uluslararasi Projeler Genel Müdürlügü Nükleer Altyapi Gelistirme Dairesi Baskani Salih Sari da bugün dünyada elektrik enerjisi talebinin yaklasik yüzde 11’inin nükleer santrallerden karsilandigini söyledi.

Özellikle sifir karbon emisyonu hedefi dogrultusunda dünyada nükleere olan talebin her geçen gün arttigini belirten Sari, “Ülkemiz, ekim ayinda Paris Iklim Sözlesmesine taraf oldu. Bu çerçevede de 2053 Yili Net Sifir Karbon Emisyonu hedefini ilan etti. Bu baglamda, enerji arz güvenliginin yani sira sera gazi saliminin azaltilmasina da önemli katki saglayacak nükleer santraller, ülkemizin de enerji stratejilerinde önemli bir yer edinmistir. Bu stratejiler dogrultusunda, ülkemiz toplam 12 nükleer reaktöre sahip olacak üç nükleer santrali kurmayi planlamaktadir. Akkuyu Santralinin ilk ünitesinin Cumhuriyetimizin 100. yilina denk gelen 2023 yilina kadar elektrik üretimine baslamasini hedefliyoruz. Diger üniteler de birer yil arayla 2026 sonuna kadar devreye alinacak. Diger iki nükleer santraline yönelik de saha seçimi süreci ve müzakere öncesi hazirlik çalismalari devam ediyor” dedi.

Seminerde, Akkuyu Nükleer A.S. Kamu Kurumlari ile Iliskiler ve Uluslararasi Isbirligi Yönetici Direktörü Azat Odekov, İçel Üniversitesi Makine Mühendisligi Fakültesi Bölüm Baskani ve Enerji Teknolojileri Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gökhan Arslan da birer konusma yapti.
Kaynak: İHA