Bakan Soylu Açiklamasi 'Istanbul'un Huzuru Moskova'dan Baslar'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Istanbul’un huzuru Moskova’dan baslar. 21’inci yüzyilin paradigmasi budur. Moskova’nin huzuru Berlin’den, Bagdat’tan, Sam’dan baslar. Berlin’in huzuru Tahran’dan baslar. Eger 21’inci yüzyil kendi güvenlik meselesini böyle okuyamazsa bugün karsi karsiya kaldigimiz gibi Bati’nin acizligi ile karsi karsiya kaliriz” dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Istanbul'un Huzuru Moskova'dan Baslar'
Içisleri Bakani Soylu, Türkiye Belediye Baskanlari Birligi Genel Kuruluna katildi.

Burada yaptigi konusmada su anda sinirlarda yaklasik 2 milyon insanin bulundugunu söyleyen Bakan Soylu, “Her gün 4 bin, 5 bin kisi Afganistan sinirindan Iran sinirini zorluyor. Nasil bir cografyada oldugumuzu anlatabilmek, bir fotograf ortaya koyabilmek için söylüyorum. Biz hemen sinirimizin altindaki 3.9 milyon Idlib’de canini kurtarmak için çadirlara siginan insanlara el uzatan bir milletiz. Yaklasik 50 bin briket ev yapildi orada. Su anda 65 bin ev tamamlanmak üzere. Azez ve Cerablus o bölgenin en büyük ticaret merkezidir. Su anda 2 bine yakin sanayi sitesi yapildi. Biz Bati’nin sömürgeci model tarzini ortaya koyan bir millet degiliz, büyük bir medeniyetin evlatlariyiz. Bunu hep birlikte yapiyoruz. Orada yapilan 2 bin sanayi sitesi, oradaki huzurla birlikte yapildi” diye konustu.

“Türkiye ne yaptigini biliyor, ne adim attigini da biliyor” diyen Bakan Soylu, “Hem etrafindaki cografyayi elinde tutabilen bir anlayisi ortaya koyan bir Türkiye tablosu var, kendisine birakilan medeniyet mirasina sirtini dönmeyen bir Türkiye tablosu var, hem de bizden daha zenginlere sorumluluk nasil yerine getirilir söyleyen bir Türkiye var. Bu bir sinavdir ve biz bu sinavdan geçiyoruz. Su tespiti de yapmak istiyorum. Bunlarin hiçbirinin sorumlusu biz degiliz. Rakka’daki DEAS’lilara ne oldu? PKK’yi, PYD’yi oraya gönderdikleri zaman Rakka’daki DEAS’lilari nereye götürdüler? Bir tek kursun atilmadi. O DEAS’lilar oradan kalktilar Afganistan’in bir bölgesine gönderildiler. Kimse ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin tesadüfi bir is oldugunu düsünmesin” açiklamasinda bulundu.

“Istanbul’un huzuru Moskova’dan baslar”

Hükümetin ve yerel yönetimin birbirinden bagimsiz olmadigini vurgulayan Bakan Soylu, sunlari kaydetti:

“Her birinin birbiriyle iliskisi en yüksek seviyededir ve devam etmektedir. Bu bizim etrafimizdaki cografyadan da bagimsiz degildir. Bir güvenlik toplantisinda söyledigimi burada da söylemek isterim. Istanbul’un huzuru Moskova’dan baslar. 21’inci yüzyilin paradigmasi budur. Moskova’nin huzuru Berlin’den, Bagdat’tan, Sam’dan baslar. Berlin’in huzuru Tahran’dan baslar. Eger 21’inci yüzyil kendi güvenlik meselesini böyle okuyamazsa bugün karsi karsiya kaldigimiz gibi Bati’nin acizligi ile karsi karsiya kaliriz. Temel problem budur. Dünyada küresel problemler var ama hiçbir küresel çati örgüt bu problemlere herhangi bir rehberlik yapabilme kabiliyetine, iradesine veya kapasitesine sahip degildir. Ülkeleri kendi yerel çözümleriyle karsi karsiya birakmislardir. Dünya Saglik Örgütü dahil ortak bir rehberlik sunamamistir.”

Türkiye’deki göç problemini Türkiye ile Yunanistan siniri arasina sikistirmak veya Türkiye ile Iran arasina sikistirmanin acizlik oldugunu kaydeden Bakan Soylu, “Bati bugün bu meseleden kurtulmak için bunu yapmaktadir. Hiçbir çözüm önerisi söz konusu degildir. Göç meselesi Afganistan’da, Suriye’de, Pakistan’da çözülür” degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA