Almanya'da Imalat Sanayi Istihdami Ekimde 5 Milyon 489 Bine Geriledi

Almanya'da imalat sanayinin toplam istihdami, ekimde geçen yilin ayni dönemine göre 30 bin azaldi.

Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), ekim ayina iliskin imalat sanayi istihdami geçici verilerini açikladi.

Buna göre, ülkede 50 ve daha fazla çalisani olan imalat sanayi sirketlerinin sagladigi istihdam, ekimde geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 0,5 (30 bin kisi) azaldi. Imalat sanayi istihdami, ekimde eylüle göre de yüzde 0,1 (8 bin kisi) düstü.

Istihdam edilen kisi sayisi ekimde 5 milyon 489 bine geriledi.

Ekim 2021'de imalat sanayisinde, Kovid-19 salgini öncesi olan Ekim 2019'a göre 195 bin veya yüzde 3,4 daha az kisi istihdam edildi.

Kovid-19'un etkisi çalisma süresinde de hissedildi. Imalat sanayisinde toplam çalisilan saat ekimde bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 2,9 düserek 679 milyon saate geriledi. Ücretler ise yüzde 1,3 artarak 23,2 milyar avroya yükseldi.

Imalat sektörü, Alman ekonomisinin beste birinden fazlasini olusturuyor. Ihracata bagimli olan Alman imalat sanayisi, Kovid-19'un sebep oldugu tedarik dar bogazlarindan olumsuz etkilenirken, kasim ayinda çalisan sayisi da gida ve kimya hariç tüm sektörlerde azaldi.

Istihdam, yüzde 2,4 ile en çok metal sektöründe azalirken, bu oran otomotiv ve makine mühendisligi sektörlerinde sirasiyla yüzde 2,4 ve yüzde 2 olarak kayitlara geçti. Gida ve kimya sektöründe ise istihdam sirasiyla 4,6 ve yüzde 0,8 artis gösterdi.

Kaynak: AA