AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus, Gündemi Degerlendirdi Açiklamasi

'(Ekonomik OHAL iddiasi) Saçma sapan bir iddiadir, böyle bir sey söz konusu dahi olamaz, düsünülemez' 'Hiç kimsenin aklindan bir olaganüstü hal gibi laf geçmesin. Bunun konusulmasi dahi fevkalade yanlistir. Türkiye'nin böyle bir ihtiyaci yoktur' 'Yasadigimiz bu fiyat artislari karsisinda vatandasimizin alim gücünün güçlendirilmesi bakimindan Türkiye'de çok ciddi bir asgari ücret ayarlamasi yapilmasi gerekiyor' '(Kiliçdaroglu'nun helallesme açiklamalari) Buralarda somut adimlar görmek istiyoruz. Bu adimlar atilmazsa bu açiklamalar seçime dönük bir manevra olarak algilanir' '(Millet Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi) Sahsi fikrimi sorarsaniz, dogrusu, Türkiye'nin ikinci partisi olan CHP'nin genel baskaninin aday olmasidir'

AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, "ekonomik olaganüstü hal ilan edilebilecegi" iddialarina iliskin, "Saçma sapan bir iddiadir, böyle bir sey söz konusu dahi olamaz, düsünülemez."dedi.

Kurtulmus, CNN Türk canli yayininda gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu ve sorulari yanitladi.

Asgari ücretin ne zaman açiklanacagina iliskin soru üzerine Kurtulmus, ülkede ekonomiyle ilgili en ciddi sekilde isleyen mekanizmalardan birisinin de Asgari Ücret Tespit Komisyonu oldugunu belirtti.

Bu ücretin açiklanmasinin, beklentilerin karsilanmasi bakimindan önemli oldugunu vurgulayan Kurtulmus, "Nihayetinde bu, bir müzakere sonucudur ama biz kurali en basindan itibaren söylüyoruz. Herkesi tatmin edecek, hakkaniyetli bir asgari ücret tespiti olacaktir. Yasadigimiz bu fiyat artislari karsisinda vatandasimizin alim gücünün güçlendirilmesi bakimindan Türkiye'de çok ciddi bir asgari ücret ayarlamasi yapilmasi gerekiyor. Beklentiler, bütçenin imkanlari ve ülkenin ihtiyaçlari çerçevesinde, bunu belirleyecegiz." diye konustu.

Kurtulmus, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun, dolara endeksli asgari ücret önerisinin sorulmasi üzerine, döviz üzerinden konusup, güne göre güncelleme yapmanin eldeki bütçe imkanlari bakimindan çok saglikli bir yol olmadigini söyledi.

"Ekonomik olaganüstü hal ilan edilebilir" iddialarina iliskin degerlendirmesi sorulan Kurtulmus, sunlari kaydetti:

"Saçma sapan bir iddiadir, böyle bir sey söz konusu dahi olamaz, düsünülemez. Türkiye, ekonomik sistemi, serbest pazar ekonomisinin sartlarinda gündeme almis bir ülkedir. Bu sistem, serbest pazar kosullarindan asla taviz verilmeden devam eder. Hem dövizin fiyatlanmasi konusunda hem piyasadaki fiyatlar konusunda serbest pazar kurallari hakim olur. Mesela bugün de bir operasyondan bahsediliyor. Stokçuluga karsi fiyati asiri artiran ve maalesef bu türbülanstan istifade ederek, haksiz kazanç elde etmek için ortada dolasanlara karsi da hükümet her türlü tedbiri alir. Hiç kimsenin aklindan bir olaganüstü hal gibi laf geçmesin. Bunun konusulmasi dahi fevkalade yanlistir. Türkiye'nin böyle bir ihtiyaci yoktur. Enflasyonist ortam içerisinde enflasyon baskisini artirmamak için stokçuluga karsi müdahaleye eyvallah ama sonuçta serbest pazar ekonomisi sartlari içerisinde devam ediyoruz. Burada hükümet her türlü kontrolü yapmakta zaten hem yetkili hem sorumludur. Fiyatlari artiran her türlü spekülatif eylemlere karsi tedbirini almak zorundadir."

Kurtulmus, "Asgari ücret ile memur ve emeklilere yapilacak zamlarla ek bütçe ihtiyaci dogacak mi?" sorusu üzerine, "Ek bütçe ihtiyaci olacagini zannetmiyorum. 2021 yili itibariyla ekonominin en güçlü yerlerinden birisi bütçe dengesidir. Bu, Türkiye için önemli bir meseledir, büyük bir avantajdir. Hükümet, sadece asgari ücretle ilgili degil, memurlarimiz ve onlarin emeklileriyle ilgili bu dönemin ortaya çikarttigi ilave baskilari ortadan kaldiracak ayarlamalari yapacaktir. Bunun için bütçede yeterli kaynak vardir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Gerekli tedbirlerin alinmasi için gayret sarf ediyoruz"

AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus, "Ne zaman hem fiyatlar hem döviz kurlari belli bir noktaya gelecek?" sorusuna, su yaniti verdi:

"Bunu söylemek dogru degil, ama bu istikamette bir yönelis oldugunu görüyorum. Insallah kisa bir süre içinde. Bu noktada, muhalefetin ya da vatandaslarimizin gördügü baski ve yükümlülükten çok fazlasini detayli olarak görüyoruz. Hükümetin birinci derece sorumlu oldugunun farkindayiz. Güven ve istikrarin tesis edilmesi, döviz kurlarinin da en kisa süre içinde belli bir yatay ya da asagi gidecek seyir içine girmesini ümit ediyoruz. Sadece ümit etmiyoruz, bununla ilgili de gerekli tedbirlerin alinmasi için gayret sarf ediyoruz."

"Ekonomik tablonun sahada AK Parti'yi nasil etkiledigine" iliskin soru üzerine Kurtulmus, yaptiklari ziyaretlerde toplumun farkli kesimleriyle temaslarda bulunduklarini, insanlarin kendilerini elestirdigini, kizdigini aktardi.??????? "Yeri geldiginde vatandas, bagiriyor, çagiriyor ama yine bu sorunlari çözecek AK Parti'den baska, Tayyip Erdogan'dan baska bir ihtimal görmüyor" diyen Kurtulmus, bunun kendileri için hem büyük bir avantaj hem de büyük bir sorumluluk oldugunu ifade etti.

- Helallesme açiklamalari

Kurtulmus, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun, "En çok basörtülü kizlarla helallesmek isterim" ifadesi hatirlatilarak, "Bu milli görüs ve AK Parti tabanina siyasi selam çakmak mi yoksa gerçekten güveniyor musunuz Kemal Kiliçdaroglu'na" sorusu üzerine, sunlari kaydetti:

"Ben kimsenin niyetinin ne oldugunu bilmem. Bu meseleyi samimiyetle gündeme getiriyorlar, samimiyetle adim atacaklari bir çizgiyi millete göstermeleri lazim. Samimiyetle adim atmanin baslangici özür dilemeyi bilmektir. CHP zihniyetinin, Türkiye'de gerçekten magdur ettigi, mazlum büyük kitlelerden özür dilemesi lazim. Yüzlerce genç kizimizin, gariban yoksul Anadolu insaninin sadece baslarindaki 1 metrekare basörtüsünden dolayi nasil kapinin önüne konuldugunu, ikna odalarinda nasil taciz edildigini, psikolojilerin dagildigini biliyorum. O ikna odalarinin mucidi hanimefendi CHP'nin bir zamanlar en gözde milletvekiliydi. Sayin Kiliçdaroglu, o milletvekili hala CHP üyesi ise buyurun üyelikten ihraç edin. Somut bir adim olarak bunu görürsek ben fevkalade önemsiyorum. Türkiye'de farkli toplumsal gruplarin birbirlerine karsi geçmisten gelen bagajlarini sirtlarindan yere indirmelerinin dogru oldugunu düsünüyorum. 'Basörtülü birisinin savci ya da hakim olarak oturdugu bir mahkemede yargilanmak istemem' diyen CHP'ki eski bakani hala nasil CHP'de tutuyorsunuz. Fasist partilerin zihniyetine uygun bir sekilde 'yabancilara suyu su kadara satarim, nikahi 100 bin liraya kiyarim' diyen belediye baskanimiza karsi islem yapin. Buralarda somut adimlar görmek istiyoruz. Bu adimlar atilmazsa bu açiklamalar seçime dönük bir manevra olarak algilanir."

- Millet Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi

Kiliçdaroglu'nun, Millet Ittifaki'nin cumhurbaskani adayina iliskin açiklamasi da sorulan Kurtulmus, baska partiler kümesinin kimi aday gösterecegini söylemenin kendilerine düsmeyecegini, bunu siyasi etik bakimindan dogru bulmadigini dile getirdi.

Adaylari Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 2023'te yeniden millet tarafindan cumhurbaskani seçilecegini söyleyen Kurtulmus, "Karsi tarafin meselesi aday bulmakta zorlanmaktir. Birbiriyle hiç uzlasmayan, sadece Tayyip Erdogan ve AK Parti karsitliginda uzlasan bir ittifak var. Hem HDP'lileri memnun edecek hem Türk milliyetçiligi kökeninden geleni IYI Partilileri memnun edecek. Böyle bir profil bulmak çok zor. Sahsi fikrimi sorarsaniz, dogrusu Türkiye'nin ikinci partisi olan CHP'nin genel baskaninin aday olmasidir." görüsünü paylasti.
Kaynak: AA