AB, Yüksek Enerji Fiyatlarina Karsi Ortak Dogal Gaz Alimina Hazirlaniyor

Dogal gaz alimina yönelik uzun vadeli sözlesmeler 2049 yili sonrasina uzatilmayacak.

Avrupa Birligi (AB), yüksek enerji fiyatlari karsisinda üye ülkelerin ortak sözlesmelerle dogal gaz satin almasini ve stratejik dogal gaz rezervi bulundurmasini teklif etti.

AB Komisyonu, Avrupa Yesil Mutabakati çerçevesinde emisyonlari azaltma ve 2050'ye kadar iklim dostu bir kitaya dönüsme hedefi dogrultusunda yeni düzenleme teklifleri içeren paketini açikladi.

Pakete göre, dogal gazdan yenilenebilir ve düsük karbonlu kaynaklara geçis için uygun kosullar saglanacak.

AB ülkelerinin dogal gaz sistemlerinin direnci artirilacak. Dogal gaz tedarik anlasmalarindaki hükümler arz güvenligini güçlendirecek biçimde güncellenecek.

Dogal gaz alimina yönelik uzun vadeli sözlesmeler 2049 yili sonrasina uzatilmayacak. Depolama konusunda daha stratejik bir yaklasim gelistirilecek. Üye ülkelerin stratejik dogal gaz stoklarina sahip olmalari için gönüllü ortak gaz alim imkani olacak.

Komisyon, petrol, gaz ve kömür sektörlerinin, sistemlerindeki metan emisyonlarini ölçmesini, raporlamasini ve dogrulamasini isteyecek.

Metan sizintilarini belirlemek ve onarmak için kati kurallar getirilecek.

Hidrojen alaninda ve altyapisina yatirim için uygun çevre olusturulacak. Bu çerçevede yeni bir hidrojen piyasasi kurulacak. Yenilenebilir ve düsük karbonlu gazlarin mevcut sebekelere erisimi kolaylastirilacak.

Tüketiciler elektrik piyasalarinda tedarikçilerini daha kolay degistirebilecek. Bu amaçla etkili fiyat karsilastirma araçlari kullanima girecek.

Tüketiciler, elektrik tedarik ederken fosil yakitlar yerine yenilenebilir ve düsük karbonlu kaynaklari tercih edebilecek.

- Yeni yapilar sifir emisyonlu olacak

AB ülkelerinde bütün yeni yapilarin da 2030'dan itibaren sifir emisyona sahip olmasi saglanacak.

En düsük enerji verimliligine sahip konutlarin 2030'a kadar yalitim gibi yatirimlarla enerji verimliliklerinin gelistirilmesi gerekecek.

AB ülkeleri, hali hazirda dogal gaz ihtiyacinin yüzde 90'ini ithal ediyor. Avrupa'da özellikle sonbahardan beri dogal gaz ve elektrik fiyatlari hizla yükseliyor. Bu durum, kis aylarinda yüksek faturalarla karsilasan tüketicileri zora sokuyor.
Kaynak: AA