AB, Çevreye Karsi Islenen Suçlara Sert Cezalar Uygulayacak

Çevreyle ilgili bir suçun herhangi bir kisinin ölümüne veya ciddi sekilde yaralanmasina neden olmasi halinde sorumlulara en az 10 yil hapis cezasi verilecek.

Avrupa Birligi (AB), yasa disi kereste ticareti, gemi geri dönüsümü veya su kullanimi gibi yeni çevre suçlari belirlemeye ve bunlara karsi sert cezalar uygulamaya hazirlaniyor.

AB Komisyonu, Avrupa Yesil Mutabakati hedefleri dogrultusunda ceza hukukunun çevreyi koruma amacina hizmet etmesini saglamayi hedefleyen yeni düzenleme teklifini açikladi.

Buna göre, AB ülkelerinde çevreyi korumak için etkili yeni tedbirler alinacak.

Çevreye yönelik yeni bazi yeni suçlar tanimlanacak. Çevresel suçlarin ceza hukukundaki mevcut tanimlari netlestirilecek.

Yasa disi kereste ticareti, gemi geri dönüsümü veya su kullanimi gibi çesitli yeni AB çevre suçlari belirlenecek. Bu suçlara karsi AB ülkelerinde uygulanacak asgari cezalar tespit edilecek.

Çevreyle ilgili bir suçun herhangi bir kisinin ölümüne veya ciddi sekilde yaralanmasina neden olmasi halinde üye ülkeler, sorumlulara en az 10 yil hapis cezasi uygulayacak.

Bazi çevre suçlarina karsi doganin restorasyonu, kamu finansmanina ve ihalelerine erisim yasagi ile idari izinlerin iptali gibi yeni cezalar getirilecek.

Ayrica, ülkeler arasinda is birligi artirilarak sinir ötesi çevre suçlarinin sorusturulmasi ve takibi daha etkili hale getirilecek.

Söz konusu teklifin yürürlüge girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin onayi gerekiyor.
Kaynak: AA