Van Gölü'nde 6 Ayda 25 Bin Metreküp Dip Çamuru Temizligi Yapildi

Van Gölü'nde Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanliginca yürütülen çalismalar kapsaminda 6 ayda yaklasik 25 bin metreküp balçik ve dip çamuru temizligi yapildigi bildirildi.



Van Büyüksehir Belediyesi'nden yapilan açiklamada, Van Gölü'nde 3 etap seklinde yapilacak temizlik çalismalarinda 2 milyon 780 bin metreküp dip çamurunun temizlenecegi belirtildi.

Açiklamada, belediyenin temiz ve daha yesil bir Van için 2021 yilinda çalismalarini yogun bir sekilde yürüttügü vurgulandi.

Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Baskanligi'nca çevre dostu belediyecilik anlayisiyla projeler ve hizmetler gerçeklestirildigi kaydedilen açiklamada, toplumun her kesimine ulasildigi ifade edildi.

Büyüksehir Belediyesi'nin Kati Atik Entegre Tesisi ve Van Gölü'ndeki dip çamuru temizleme çalismasinin vatandastan büyük takdir topladigi aktarilan açiklamada, günde ortalama bin ton çöpün getirildigi tesiste teknolojik makinelerle ayristirilan çöplerden elde edilen biyogaz, elektrik enerjisinin yani sira ayrica görüntü kirliliginin önlenmesi ve çevreye yayilan kötü kokunun da giderilmesinin saglandigi belirtildi.

Van-Özalp kara yolunda bulunan kati atik entegre tesissinin 2. etabinin tam kapasiteyle faaliyete girmesiyle yaklasik 35 bin hanenin elektrik ihtiyacinin karsilanacagi aktarilan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Ekolojiye büyük önem veren Büyüksehir Belediyesi, ilçelerinde çöp sorununu bitirdi. Van merkezde yapilan Entegre Kati Atik Tesisine baglantili olarak ilçelerin çöp sorununu bitirmek için 3 bölgeye kurulan çöp transfer istasyonlari tam kapasite hizmet vermeye devam ediyor. Muradiye, Ercis ve Çaldiran ilçelerinin çöplerinin toplandigi Karahan Kati Atik Aktarma Istasyonunda günlük 150 ton, Özalp ve Saray ilçelerine ait Mollahasan Kati Atik Aktarma Istasyonunda 60 ton, Çatak, Gürpinar ve Gevas ilçelerinin Gölkasi Kati Atik Aktarma Istasyonunun da ise 40 ton çöp toplaniliyor. 2021 yilinda uzun yillar büyük ihmaller sonucu hizla kirlenen Van Gölü içinde önemli bir projenin starti verildi. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü’nü kirlilikten kurtarmak için dip çamuru temizleme çalismalarini baslatti. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanliginin koordinasyonunda yaklasik 6 aydir gölde titizlikle sürdürülen temizlik çalismasinda bugüne kadar yaklasik 25 bin metreküp balçik ve dip çamuru temizligi yapildi. 3 etap olarak yapilacak olan temizlik çalismalarinda göl dibinden toplam 2 milyon 780 bin metreküp dip çamuru temizlenecek. Tibbi atiklarin çevre ve insan sagligina zarar vermesinin önüne geçmek için çalisan Büyüksehir Belediyesi, saglik kuruluslarindan topladigi atiklari Tibbi Atik Sterilizasyon Tesisinde bertaraf ediyor. Ayda ortalama 120 ton tibbi atik bertaraf edilen tesis, Büyüksehir Belediyesinin bütçesine de maddi katki sagliyor."

Iklim degisikligiyle mücadele kapsaminda Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanligi bünyesinde Sifir Atik ve Iklim Degisikligi Sube Müdürlügünün kuruldugu bildirilen açiklama, söyle denildi:

"Büyüksehir Belediyesi, ilçelerin eski vahsi çöp depolama alanlarini agaçlandirdi. Gevas’ta Akdamar adasinin karsisinda yillarca vahsi çöp depolama alani olarak kullanilan çöplük alanini bu kapsamda agaçlandirdi. Gürpinar ve Çatak ilçelerinin vahsi depolama alanlari islah edilerek kapatildi. Iki ilçenin eski çöp alanlarinin agaçlandirma çalismalari ise sürüyor. Kürt edebiyatinin önemli sairlerinden Feqiyê Teyran’in türbesinin bakim onarim ve çevre düzenlemesi yapildi. Bahçesaray ilçesinde kislik ihtiyaçlarini karsilamak, koyunlarini otlatmak amaciyla Sündüz yaylasina giden ve 18 Temmuz 1993 gecesi PKK'li teröristlerce sehit edilen 11 aileden 14'ü çocuk 24 kisi için sehitlik aniti yapti. Kent estetigi ve yollarin genisletilmesi için çalismalari kapsaminda kent merkezindeki mezarliklarin duvarlari yenileniyor. Kent genelinde bulunan mezarliklar, yabani ot ve kuruyan agaç dallarindan arindirildi. Ayrica, mezarlik çevresindeki koruma duvarlari, çesmeler ve banklarda bakim ve onarimdan geçirildi. Daha temiz ve yasanabilir bir Van için hafriyat ve insaat yikintilari için döküm sahasi disinda herhangi bir noktaya dökülmemesi için çalismalarini sürdürüyor. Van Gölü'nün korunmasi ve gelecek nesillere tasinmasi için Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligina bagli ekipler, derelerde ve sahillerde temizlik çalismalarini sürdürüyor. Yil içerisinde dereler ve sahillerde yaklasik 200 ton evsel atik toplandi. Kentte çevre ve görüntü kirliligine neden olan Van Gölü’nü kirleten 463 hayvancilik isletmesi yikildi."

Kaynak: AA