Kazakistan, Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesine 200'Den Fazla Edebi Eser Hediye Etti

Kazakistan, aralarinda Kazak Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev'in bir eserinin de bulundugu Kazak edebiyatindan 200'den fazla eseri, Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesine hediye etti.

Kazakistan'in bagimsizliginin 30. yili etkinlikleri kapsaminda, Kazakistan'dan Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi'ne 200'den fazla edebi eserinin takdimi için tören düzenlendi. Törene Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan Milli Akademik Kütüphane Baskani Umutkan Munalbaeva ve Cumhurbaskanlgi Kütüphaneler Daire Baskani Ayhan Tuglu ile davetliler katildi.

Saparbekuly, törende yaptigi konusmada, Kazakistan'in birkaç yil önce manevi yenilenme projesi baslattigini ve bu kapsamda ulusal degerleri koruyarak kültürel kimligi canlandirma ve toplumun kültürel seviyesini yükseltmeyi amaçladigini kaydetti.

Uluslararasi iliskiler bakimindan devletler arasindaki kültürel, sanat alaninda ve edebi iliskilerin hep öncelikli oldugunu zira bu degerlerin iki ülke halkinin birbirlerini derinden tanimalarinda en önemli araç oldugunu kaydeden Saparbekuly su ifadeleri kullandi:

"Hele ki bu devletler ortak tarihi ve kültürel köklere sahip ülkeler ise is birliginin önemi daha da artmaktadir. Kültür ve kimlik konusunu Kazakistan- Türkiye iliskilerinin temeli olarak nitelendirebiliriz. Iki ülke arasindaki iliskilere stratejik boyut kazandiran en önemli unsur manevi iliskilerimizdir."

Saparbekuly, kültür ve kimlik konusunun Kazakistan ve Türkiye'yi stratejik ortak haline getirdigini aktararak "Bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesine teslim edilecek olan kitaplarin Kazakistan ve Türkiye arasindaki edebi ve insani iliskilerin güçlenmesine ve Kazak ve Türk halklari arasindaki kardesligin pekismesine katki sunacagindan eminim." diye konustu.

Kazakistan Milli Akademik Kütüphane Baskani Umutkan Munalbaeva da söz konusu kitaplari Türkiye'ye sunmayi kendileri için önemli bir vazife olarak gördüklerini belirterek "Hedef ve dilegimiz Türkçe konusan ülkelerin birligi bozulmadan kardes Türk halklarinin edebiyati ve kültürü daim olsun." dedi.

Konusmalarin ardindan kitaplar teslim edildi.

Kaynak: AA