Stratcom Zirvesi, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Altun'un Kapanis Konusmasiyla Sona Erdi

'Yeni iletisim teknolojilerinin önemli zenginlestirici bir yani olmakla birlikte, sistematik dezenformasyon kaynagi olarak modern demokrasilere olumsuz etkilerde bulundugunu burada vurguladik. Maalesef yeni iletisim teknolojileri, bunlarin sundugu iletisim ortamlari nefret söyleminin yayginlasmasina, nefret suçlarinin da gündeme gelmesine kaynaklik etmekte' 'Stratejik iletisimin imkanlarini sonuna kadar kullanmak ve sistematik dezenformasyon kampanyalariyla mücadele etmek hayati öneme sahip' 'Yeni medya, yeni iletisim teknolojileri ve bunlarla beraber hayatimiza giren yeni kültürel gerçeklikler karsisinda hukuk mekanizmalarini demokratik çerçeve içerisinde kullanmak suretiyle bir dizi regülasyon ihtiyaci içerisinde oldugumuzu fark etmis olduk'

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, "Yeni iletisim teknolojilerinin önemli zenginlestirici bir yani olmakla birlikte, sistematik dezenformasyon kaynagi olarak modern demokrasilere olumsuz etkilerde bulundugunu burada vurguladik. Yeni iletisim teknolojileri, bunlarin sundugu iletisim ortamlari, nefret söyleminin yayginlasmasina, nefret suçlarinin da gündeme gelmesine kaynaklik etmekte." dedi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanliginca Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararasi Stratejik Iletisim Zirvesi (Stratcom Summit '21), Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun'un kapanis konusmasiyla sona erdi.

Iki gün süren zirvede çok verimli içeriklerin ortaya çiktigini, ortak bir zeminde farkli fikirlerin ve perspektiflerin konusuldugunu söyleyen Altun, zirve süresince somut is birligi önerileri geldigini ve zirvenin önemli bir baslangiç olacagini ifade etti.

Altun, "Ortak paydalarda bulustugumuzu gördüm. Belki de bu en önemli kazanimimiz oldu. Bütün bu alanlarda hem karsi karsiya kaldigimiz meydan okumalari ele aldik hem de imkanlarimizi ele aldik. Bu imkanlarimizi nasil çesitlendirebiliriz bunun üzerinde durduk." seklinde konustu.

Bireylerin ve toplumlarin, haklarini, imkanlarini ve bunlari gelistirmek için stratejik iletisim imkanlarindan nasil yararlanilabileceginin konusuldugunu ifade eden Altun, toplumlarin ve devletlerin güvenliginin de ele alinarak masaya yatirildigini dile getirdi.

- "Sistematik dezenformasyon kampanyalariyla mücadele etmek hayati öneme sahip"

Farkli ülkelerin örnekleriyle yeni iletisim teknolojilerinin konusuldugundan söz eden Altun, su degerlendirmelerde bulundu:

"Yeni iletisim teknolojilerinin önemli zenginlestirici bir yani olmakla birlikte, sistematik dezenformasyon kaynagi olarak modern demokrasilere olumsuz etkilerde bulundugunu burada vurguladik. Yeni iletisim teknolojileri, bunlarin sundugu iletisim ortamlari nefret söyleminin yayginlasmasina, nefret suçlarinin da gündeme gelmesine kaynaklik etmekte. Irkçilik, islamofobi gibi olumsuz trendlerin yükselmesine neden oluyor, bundan hepimizin muzdarip oldugumuzu gördük. Yeni medya, yeni iletisim teknolojileri ve bunlarla beraber hayatimiza giren yeni kültürel gerçeklikler karsisinda hukuk mekanizmalarini demokratik çerçeve içerisinde kullanmak suretiyle bir dizi regülasyon ihtiyaci içerisinde oldugumuzu fark etmis olduk. Elbette demokrasiyi, müzakere kültürünü, kamusal alani korumak en önemli amaçlarimizdan bir tanesi. Bu çerçevede de stratejik iletisimin imkanlarini sonuna kadar kullanmak ve bahsettigimiz sistematik dezenformasyon kampanyalariyla mücadele etmek hayati öneme sahip. Bununla ilgili net bir çerçevenin ortaya kondugunu gördük."

Dünkü açilis konusmasinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, "Gelinen asamada, dezenformasyon sadece milli güvenlik meselesi degil, küresel bir güvenlik sorunu halini almistir" sözlerini hatirlatan Altun, bunun somut örneklerini bugün zirvede gördüklerini, zirvenin bu tür sorunlara küresel anlamda çözüm için bir kaynak olusturmasini umdugunu ifade etti.

Altun, sözlerini söyle tamamladi:

"1990'li yillarda küresel alanda internet, toplumlarin gündeme girmeye basladiginda internetin zenginlestirici, çogullastirici merkezkaç yapisi dolayisiyla esas itibariyla demokrasiye hizmet eden yani ön plana çikmaya ve bu yönleriyle konusulmaya, tartisilmaya baslamisti. Gel gelelim, bugün itibariyla bu özelliklerinden çok daha yikici etkilerini hissetmeye ve konusmaya basliyoruz. Bunu küresel pandemi ortaminda daha net olarak hissediyoruz. Umuyorum ki en kisa zamanda yeni medya araçlarini, yeni medya imkanlarini özgürlestirici, çogullastirici bir sekilde kullanma imkanimiz olur."

Kapanis konusmasinin ardindan hatira fotografi çekildi.

Kapanis programina, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci ve Anadolu Ajansi Genel Müdürü Serdar Karagöz de katildi.
Kaynak: AA