Saglik, Çevre, Aile Ve Çalisma Bakanliklarinin 2022 Yili Bütçeleri TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi

Saglik Bakani Fahrettin Koca: '(Omicron varyanti) Evet bizde var. Merak etmeyin. Su ana kadar toplam 6 vakamiz tespit edildi, 1'i Istanbul'da 5'i Izmir'de olmak üzere. Bu 6 vakanin hastane ihtiyaci olmadi. Son derece belirtileri hafif, ayaktan takip edilen, herhangi bir sorunu olmayan hastalar' Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum: 'Depremle alakali, kentsel dönüsümle alakali bize kim geliyorsa ona yardim edecegiz. Kimseyi ayirt etmeyecegiz' Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik: '(HDP'ye yönelik) Diyarbakir annelerinin çocuklarini getirin. Geçmiste arkadaslariniz 'biz Kandil'e sirtimizi dayadik' demislerdi. Sirtinizi dayadiginiz yere sözünüz herhalde geçer. Getirin, o anneler size kirmizi hali sererler' Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin: 'Ilaç yolsuzluguyla ilgili sorusturmalari, daha dogrusu görevden almalari ben gerçeklestirdim. O isin içinde oldugunu düsündügüm, bulasmis oldugunu düsündügüm veya etkili mücadele etmeyenleri düsündügüm adamlari görevden aldim'

TBMM Genel Kurulunda, Saglik Bakanligi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi'nin 2022 yili bütçeleri kabul edildi.

Genel Kurulda görüsmelerin tamamlanmasinin ardindan bakanlar, milletvekillerinin soru ve elestirilerine yanit verdi.

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, "HDP Grup Baskanvekili'ne sunu sormak istiyorum" diyerek, konusmasini söyle sürdürdü:

"Siz, bütün Kürtler adina, Kürt kardeslerimiz adina konusma hakkini nereden aliyorsunuz. Size bu hakki kim veriyor? Bunu merak ediyorum. Siz, 'yakmak' diyorsunuz, 'yikmak' diyorsunuz. Siz yakip yikarsiniz biz yapariz. Yakip yikanlar yapmanin ne demek oldugunu bilemezler. Milleti memnun etmek ne demektir bunu bilmezler. Demokrasi demokrasi diyorsunuz, elestirilere sabredemiyorsunuz. Kayyum belediyelerinden bahsediyorsunuz. Siz hep ömrünüzü umutlanmakla geçirdiniz, bundan sonra da ayni umutlanmayi geçireceksiniz. Umutlarinizi milletimiz yine bosa çikaracak. Bu millet size yetkiyi verip de terör örgütünü destekleyecek bütçe yaptirmaz. Siz hala bunu ögrenemediniz."

Kentsel dönüsümle alakali ne Izmir de ne de Türkiye'nin baska ilinde bekleyen bir dosya olmadigini vurgulayan Kurum, Izmir'de hem Büyüksehir Belediyesine, hem Bayrakli Belediyesine millet için yapilmasi gereken her türlü destegi verecegini söyledigini aktardi. Kurum, "Depremle alakali, kentsel dönüsümle alakali bize kim geliyorsa ona yardim edecegiz. Kimseyi ayirt etmeyecegiz." diye konustu.

Millete hizmet etmek için çalistigini ve 81 ile gittigini anlatan Kurum, Hakkari'ye de Sirnak'a da, Izmir'e de gidecegini söyledi. Kurum, CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel'e yönelik, "Sayin Özel, Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde 20 yildir boyunuzun ölçüsünü veriyoruz." ifadesini kullandi.

- "Nereye uzanirsa oraya kadar uzanacak"

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, ilaç yolsuzluguyla ilgili sorusturmalara dair soruya, su yaniti verdi:

"Ilaç yolsuzluguyla ilgili sorusturmalari, daha dogrusu görevden almalari ben gerçeklestirdim. O isin içinde oldugunu düsündügüm, bulasmis oldugunu düsündügüm veya etkili mücadele etmeyenleri düsündügüm adamlari görevden aldim. Sorusturmalar devam ediyor. Sorusturmayi yönetenlerde de bazi sorunlar gördüm, onun için degistirdim. Degistirdigimiz arkadas hukukçu, daha önce Hukuk Genel Müdürlügünde görev yapmis. Teftis kuruluna aldim. Derinlestirecek bir çalismanin içindeyiz. Nereye uzanirsa oraya kadar uzanacak. Yolsuzluga müsaade etmeyecegimi beni taniyan herkes bilir. Ayrica bu benim görevimin bir parçasi."

Asgari ücret çalismalarinda vergiyle ilgili birkaç alternatif oldugunu belirten Bilgin, emeklilerin geliriyle ilgili çalisma yapildigini da bildirdi. Bilgin, bu çalismanin kapsamli biçimde yürütüldügünü aktardi.

- "Önceki hesabimda yazdigim hiçbir seyi degistirmedim"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Derya Yanik, CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel'in "Twitter" elestirisine iliskin, "Sayin Özgür Özel'in benim sosyal medya hesaplarimi bu kadar sevdigini bilseydim kapatmazdim. Üzüldüm, çünkü o dönemde tartismalari ve manipülasyonlari bitirebilmek için kapattik. Daha sonra hesap açmadim, o fake hesapla ilgili de sikayetimiz var. Önceki hesabimda yazdigim hiçbir seyi degistirmedim veya silmedim. Buradan da bir sey bulamazsiniz." dedi.

Diyarbakir annelerini ziyaret etmedigi yönündeki elestirilere ise Yanik, HDP'ye yönelik olarak, "Diyarbakir annelerinin çocuklarini getirin. Geçmiste arkadaslariniz 'biz Kandil'e sirtimizi dayadik' demislerdi. Sirtinizi dayadiginiz yere sözünüz herhalde geçer. Getirin, o anneler size kirmizi hali sererler." ifadesini kullandi.

15 yasindaki kiz çocuklarinin evliliklerinin onaylanmasi iddiasina iliskin de Yanik, bu iddianin dogru olmadigini belirterek, 15 yasindaki kiz çocuklarin evliliklerini cinsel istismar olarak kabul eden yasal düzenlemeyi AK Parti'nin yaptigini hatirlatti.

- "KPSS puanina göre merkezi yerlestirmeyle alim yapacagiz"

Saglik Bakani Fahrettin Koca, saglik personeli atamalarina iliskin, "40 bin yeni kadro tahsis edildi. ÖSYM'ye 20 bin sözlesmeli saglik personeli gönderildi. Önümüzdeki günlerde kilavuz yayinlanmis olacak. KPSS puanina göre merkezi yerlestirmeyle ve mülakat yapmadan alim yapacagiz. Bunun disinda mart ayinda ise 10 bini sürekli isçi, 10 bini saglik personeli olmak üzere 20 bin personeli de ayrica almis olacagiz." bilgisini verdi.

Omicron varyantina iliskin ise Koca, sunlari kaydetti:

"Omicron varyanti var miydi? Evet bizde var. Merak etmeyin. Su ana kadar toplam 6 vakamiz tespit edildi, 1'i Istanbul'da 5'i Izmir'de olmak üzere. Bu 6 vakanin hastane ihtiyaci olmadi. Son derece belirtileri hafif, ayaktan takip edilen, herhangi bir sorunu olmayan hastalar. Omicron varyantiyla ilgili vatandasimiz bu anlamda tedirgin olmasin. Bu varyantla ilgili su anki bilgiler, bulastiriciligi daha fazla oldugu ama etkisinin, ön bilgilerle daha düsük olabilecegi seklinde düsünüyoruz. Bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da vatandasimizin tedbirlere devam etmesini istiyoruz."

Konusmalarin tamamlanmasinin ardindan Saglik Bakanligi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ile bagli ve ilgili kuruluslarin 2022 yili bütçeleri kabul edildi.

TBMM Baskanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, birlesimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapatti.
Kaynak: AA