Konyali Usta Ürettigi Boynuz Sapli Biçaklarla Meslegini Yarim Asirdir Sürdürüyor

Konya'nin Bozkir ilçesinde kemik sapli biçaklariyla bölgede markalasan Abdullah Izmir, Türkiye'nin dört bir tarafindan siparis aliyor Dedesinden kalma atölyede baba meslegini sürdüren Abdullah usta: 'Pazara çikarim, bu biçagin talebi çok. Internetten görenler ariyor, almak istiyor hatta mektup yazan bile oluyor. Biçaklardan isteyen çok oluyor. Dünyaya bir daha gelsem yine bu sanati yapardim'

ABDULLAH DOGAN - Konya'nin Bozkir ilçesindeki tarihi atölyede ata meslegini sürdüren biçak ustasi Abdullah Izmir, kor atesinde isitarak yaptigi boynuz sapli biçaklari satarak geçimini sagliyor.

Ilçenin Çaglayan Mahallesi'nde yasayan 5 çocuk babasi 62 yasindaki Abdullah usta, çocuklugundan beri ilgi duydugu, dedesi ve babasinin meslegini evinin yanindaki atölyede sürdürüyor.

Çelik demiri titizlikle isleyerek yaptigi biçaklara, kor atesinde isittigi kemiklerden sap takan Izmir, gelisen teknolojiye ragmen el sanatindan taviz vermiyor.

Gaziantep ve Kayseri'den aldigi manda ve küçükbas hayvan boynuzlarini körükle isitan Izmir, 15 dakikada kalipta sekil alan boynuzlari el isçiligiyle sapa dönüstürüyor.

Günde sadece 2 biçak üreten ve sanatiyla bölgede markalasan Izmir, mektup ve internet üzerinden Türkiye'nin dört bir tarafindan da siparis aliyor.

Kendi imkanlariyla emekli olan Abdullah usta, haftada ürettigi 15 biçagi semt pazarinda satarak ailesini geçindiriyor.

- Mektup yazan bile var

Izmir, AA muhabirine, dedesinden kalan 40 metrekarelik tarihi atölyedeki çalismalarini anlatti.

Ilkokul çaglarindan itibaren atölyede çalistigini anlatan Izmir, "Bu sanati babamdan, dedemden ögrendim. Benden sonra da yapacak kimse yok. 55 yillik bu atölye, gözümü burada açtim." dedi.

Dövme çelikten yaptigi biçagin kesiminin çok daha iyi oldugunu anlatan Izmir, söyle konustu:

"Ömrü de uzun olur. Kemik, biçagi kisin soguktan yazin sicaktan korur. Plastik sapli biçak, sicaklik degisiminde oynama yapar. Türkiye'de benim gibi nadir usta var. Yari teknoloji ustasi çok, bende hepsi el isçiligi. 5 çocugumu da buradan kazandigimla okuttum, evlendirdim. Geçimim, evim, isim her seyim burasi. Haftada 15 civarinda üretim yapiyorum. Pazara çikarim, bu biçagin talebi çok. Internetten görenler ariyor, almak istiyor hatta mektup yazan bile oluyor. Biçaklardan isteyen çok oluyor. Dünyaya bir daha gelsem yine bu sanati yapardim. Çok zevk aliyorum."
Kaynak: AA