Erzurum'da 'Palandöken Ekonomi Zirvesi' Düzenlendi

Palandöken Ekonomi Zirvesi tarafindan Erzurum'da "ekonomi zirvesi" gerçeklestirildi.

Bahçesehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Baskani emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yayci, Palandöken Dagi'ndaki bir otelde organize edilen "Palandöken Ekonomi Zirvesi"nde, Erzurum'un Türk'ün ve imanin kalesi oldugunu söyledi.

Erzurum'un aslinda Anadolu'yu tutan ve savunan bir kalkan oldugunu ifade eden Yayci, söyle konustu:

"Ben, 'Türk'ün tarihi Anadolu'da 1071 ile baslar' düsüncesine karsiyim. Öyle bir sey yok. Bu tarih bilmemek demektir. Ufak bir nüans yapalim. Bunun 23 yil öncesinde 1048'te zaten Türkler Pasinler'den girmislerdi, Erzurum'daydilar ama sadece bu da degil Anadolu'da su anda Göbekli Tepe'den ve Atatürk'ün Türk tarih tezinden de belli oluyor ki Türkler 6-7 bin yildir Anadolu'dalar. 'Burada baskalari yasiyordu, Türkler geldi, Anadolu'yu istila etti, onlari kovdu ve yurtlarina kondu.' Böyle bir sey söz konusu degil. Burasi tam bir Türk yurdudur, Anadolu binlerce yildir Türk yurdudur."

Yayci, Erzurum'un tarihin her döneminde önemli rol oynayan sehirlerden biri oldugunu belirterek, Milli Mücadele'nin Erzurum'dan baslatildigini hatirlatti.

"Mavi vatan" kavramina deginen Yayci, sunlari kaydetti:

"Türkiye'nin nüfusunun yüzde 70'i kiyi seridinde yasamaktadir ve sinirlarinin yüzde 70'i de denizdir. Erzurum, Orta Dogu ile Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya, Iran bu bölgelerdeki ticaret yolunun tam dügüm noktasinda oturuyor. Bu ticaret yollari limanlarda baslayip limanlarda bitiyor. Yani Erzurum, tam deniz ticaret yollarinin kara ticaret yollariyla birlestigi yerin tam dügüm noktasinda, çok kritik bir yerde. 'Mavi Vatan' dedigimiz sey aslinda deniz ve denizle alakali bütün alanlardaki kaynaklardan istifade etmek ve bunlari etkin bir sekilde kullanmaktir."

Programa, Palandöken Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Yer ve yönetim kurulu üyeleri katildi.

Kaynak: AA