Erzincan'da Demokrasi Ve Insan Haklari Günü Kutlandi

Erzincan Il Milli Egitim Müdürlügü koordinesinde Birlesmis Milletler tarafindan 10 Aralik 1948’de kabul edilen Insan Haklari Evrensel Beyannamesinin yil dönümü olan, "Insan Haklari ve Demokrasi Haftasi” kapsaminda kutlama programi düzenlendi.

Erzincan'da Demokrasi Ve Insan Haklari Günü Kutlandi
Erzincan Anadolu Lisesi tarafindan hazirlanan Program Müftülük Konferans Salonunda kutlandi. Program saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi.

Il Milli Egitim Müdürü Aziz Gün, programda bir konusma yaparak 10 Aralik’in, tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de Insan Haklari Günü olarak kutlanmakta oldugunu, her ilde bu baglamda çesitli etkinlikler düzenlendigini, basta Milli Egitim Bakanligi olmak üzere birçok sivil toplum kurulusunun da insanin degerini, özgürlügünü, haklarini ön planda tutan programlar yaptigini ve bunlarin insanlik için çok önemli oldugunu belirtti.

Dil, din, irk ve mezhep ayrimi yapmaksizin tüm insanligi kucaklayan nesiller yetistirmek için bu tarz programlari bir firsat olarak gördügünü belirten Gün, “Yerdeki karincaya bile ulu nazarim var, diyen Yunus’un, ‘Gölgesinde otur ama agaç senden incinmesin’ diyen ozanlarin büyüyüp kök saldigi merhamet yurdunda yasiyoruz. Bu mümbit topraklarda sevginin, hosgörünün, digerkâmligin en güzel örneklerini gördük, görüyoruz. Biz ’Yaradilani sev, Yaradan’dan ötürü’ diyen bir suurun, cümle canlara sirayet etmesi için çalisan kadim bir medeniyetin temsilcileriyiz. Bu itibarla insana, tabiata, esyaya dostça yaklasan, insani merkeze alan bir bilincin egitimle olusacagina inaniyoruz" dedi.

Dünyada insan haklari sözcülerinin, sözleriyle eylemlerinin çelistigini, insan haklari savunucularinin, kendi dilinden, dininden, mesrebinden olmayan insanlari görmezden geldigini dile getiren Gün, " Bizler hamdolsun bu çagda gücümüzün yettigi kadariyla mazlumun yaninda oluyoruz. Dünyada acimizin yüzölçümü her geçen gün büyüyor. Ama aziz milletimiz her seye ragmen ümmetin kalbi olmaya devam edecektir" diye konustu.

10 Aralik Insan Haklari Günü’nün hayirlara vesile olmasini temenni eden Gün, Insanoglunun sevgi, merhamet, insaf, nezaket gibi inceliklerle dolu bir yasam sürmesini dileyerek konusmasini tamamladi.

Programin devaminda konusma gerçeklestiren Erzincan Vali Yardimcisi Hüseyin Remzi Konak ise "Insan olarak dünyaya gelip insan kalmayi basarabilirsek insanligi kurtarmis oluruz. Bunun kolay olmadiginin bilincindeyiz. Zira insanlik, ince isçilik ister. Kirmadan, yok etmeden, insafi elden birakmadan, içimizdeki merhamet adli çinari soldurmadan yasamimizi sürdürmeliyiz." ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin geçmiste oldugu gibi simdi de mazlumlara yardim etmekte oldugunu belirten Vali Yardimcisi Konak, Toplumsal degerleri ve insan haklarini korumak için is birligi yapmanin önemli oldugunu, çevremizdeki kültürel farkliligi desteklemenin, demokratik vatandaslik bilincine sahip bireylerin temel özelligi oldugunu ve bu bilince sahip bireylerin sayisi arttikça özgürlük, adalet, hosgörü, farkliliklara saygi gibi kavramlarin bir anlam kazanacagini sözlerine ekledi. Konak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Artik insanlik kavrami, vicdanlarimizi aritmaya ve hislerimizi yücelestirmeye yardim edecek kadar yükselmistir’ sözünü hatirlatarak, Atatürk’ün, milletin daima, yüksek, asil ve kutsal hedeflere yürümelerini istedigini ve toplumun da bu idealler esliginde hareket etmesi gerektigini söyledi.



Konak, Insan hak ve özgürlüklerinin evrensel düzeyde taninmasi ve korunmasi temennisiyle katilimcilarin 10 Aralik Dünya Insan Haklari Günü’nü kutladi.

Programa, Erzincan Vali Yardimcisi Hüseyin Remzi Konak, Il Milli Egitim Müdürü Aziz Gün, il protokolü, sube müdürleri, davetliler ve ögrenciler katildi.

Program, Erzincan Anadolu Lisesi ögrencileri tarafindan "Farkli Dillerde Büyük Insanlik" adli siir "Göç" konulu sunum, "Ünzile" adli oratoryo gösterisi ile son buldu.
Kaynak: İHA