Brezilya Saglik Sistemine Siber Saldiri

Brezilya’da Saglik Bakanligi sistemine düzenlenen siber saldiri nedeniyle yurtdisindan gelen yolcular için uygulanacak olan önlemler 1 hafta ertelendi.

Brezilya Saglik Sistemine Siber Saldiri
Bilgisayar korsanlari Brezilya Saglik Bakanligini hedef aldi. Saglik Bakanligina düzenlenen siber saldiri sonrasi yapilan açiklamada, saldirinin sabah saatlerinde meydana geldigi ve saldirida Ulusal Bagisiklama Programinin bildirim sisteminin yani sira Covid-19’a karsi Ulusal Asi Sertifikasi verilmesini saglayan sistemin etkilendigi aktarildi. Milyonlarca bilginin ele geçirildigi saldiri hakkinda sorusturmanin devam ettigi ve sistemlerin en kisa sürede eski haline getirmek için çalisildigi bildirildi.

Saldiriyi üstlenen Lapsus Grubu adli bilgisayar korsanlari, Saglik Bakanligi sitesine "Verileri kurtarmak istiyorsaniz bize ulasin" mesaji birakti. Lapsus Grubu’nun, tahminen 50 terabayt veri kopyalandigi ifade edildi.

Saglik Bakani Marcelo Queiroga gazetecilere verdigi demeçte, Bakanligin kopyalanan tüm bilgileri elinde tuttugunu ve hiçbir verinin kaybolmayacagini dair güvence verdi.

Saldiri nedeniyle milyonlarca Brezilyali halka açik yerlere erisemezken, yurtdisina seyahat edecek olanlar ise asi pasaportu çikaramadi. Ayrica Brezilya’ya gelen yolcular için uygulanacak olan yeni saglik önlemleri de bir hafta ertelendi.

Devlet Baskani Jair Bolsonaro’nun asi pasaportunun kullanilmasina karsi çikmasina ragmen sali günü alinan tedbirler kapsaminda, Brezilya’ya gelen asisiz yolcular 5 gün karantinaya alinacak ve Covid-19 için test edilecek.
Kaynak: İHA